Melderslo

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Melderslo

Terug naar boven

Status

- Melderslo is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Horst.

- Onder het dorp Melderslo valt ook de buurtschap Eikelenbosch.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Melderslo grenst in het W aan de A73 en Horst, in het N aan Tienray, in het NO aan Swolgen, in het O en ZO aan Lottum en in het ZO aan Grubbenvorst, en ligt ZO van Venray, W van de rivier de Maas, WZW van Arcen en NW van Blerick en Venlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Melderslo 52 huizen met 301 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 820 huizen met ca. 2.050 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Geschiedenis Melderslo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Melderslo heeft 1 rijksmonument.

- Melderslo heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Museum De Locht is een informatiecentrum voor streekproducten (net name asperges, champignons), glastuinbouw en het plattelandsleven in de regio. De Locht wordt geopend in 1990. In dit jaar vindt een grote collectie historische voorwerpen zijn nuttige bestemming in het fonkelnieuwe museum dat speciaal hiervoor wordt ingericht in een historische boerderij in het dorp Melderslo. In 1993 is het museum uitgebreid met het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum. Een afdeling van De Locht die informatie verschaft over de twee agrarische producten die Noord-Limburg beroemd hebben gemaakt. Rond het kleine groepje enthousiastelingen dat aan de wieg stond van De Locht verzamelde zich in de loop van de jaren een groep van meer dan 100 vrijwilligers. Deze vormen de spil van het museum. Bij een bezoek zul je vaststellen dat zij je graag deelgenoot laten worden van hun enthousiasme en je gastvrij ontvangen.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Melderslo.

- Onderwijs: - Basisschool De Brink.

- Muziek: - Jeugdorkest BMBM bestaat uit jonge muzikanten uit de plaatsen Broekhuizen, Maashees, Broekhuizenvorst en Melderslo. Het aantal jeugdleden per fanfare in deze dorpen is te gering om een eigen jeugdorkest te hebben. Vandaar dit gezamenlijke jeugdorkest. De jeugdleden mogen bij het orkest als ze in opleiding zijn voor hun A-diploma, dat is zo rond hun 10e jaar. In het jeugdorkest leren ze om op een leuke manier in groepsverband muziek te maken en is de opstap naar de grote fanfare van hun eigen dorp een stuk gemakkelijker. Een keer per jaar gaat het Jeugdorkest op concours, waar ze door een jury beoordeeld wordt. Het hoogtepunt, als afsluiting van het seizoen, is de jaarlijkse concertreis naar Luxemburg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Melderslo.

Reactie toevoegen