Grubbenvorst

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Limburg

LB gemeente Grubbenvorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Grubbenvorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Grubbenvorst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Grubbenvorst

Terug naar boven

Status

- Grubbenvorst is een dorp in de gemeente Horst aan de Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Grubbenvorst.

- Onder het dorp Grubbenvorst vallen ook het grootste deel van de buurtschap Californië en de buurtschappen Broekeind, Lovendaal en Raaieind (deels). Vóór de herindeling van 2001 viel ook de buurtschap Heierhoeve onder Grubbenvorst. Sinds dat jaar valt die buurtschap middels een grenscorrectie onder de gemeente Venlo.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Grubbenvorst grenst in het W aan het buitengebied van Venlo en aan Hegelsom en Horst, in het NW aan Melderslo, in het N aan Lottum, in het O aan de rivier de Maas en Velden en in het Z ook aan het buitengebied van Venlo en de A67, en ligt NW van Venlo, N van Blerick, N en NO van Knooppunt Zaarderheiken (A73/A67), O van Sevenum en ZW van Lomm. Door het W van het dorpsgebied loopt de A73, van NW naar Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Grubbenvorst 199 huizen met 1.321 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 34/219, het dorp Lottum 37/241 en de buurtschappen Broekeind 17/147, Veestraat 12/81, Het Raaijeind 11/125, Heijerhoeven 13/84, Houthuijzen 13/107, De Wilder 15/70, Het Opperdonk 7/63, Broekhuijzerweg 10/61, Het Hoogbroek 15/54 en De Bleek 15/69. In 2001 is de gemeente Grubbenvorst opgeheven en grotendeels opgegaan in de nieuwe gemeente Horst aan de Maas (met 2.963 hectare, 2.558 huizen en 6.750 inwoners). Een deel is middels grenscorrectie naar de gemeente Venlo overgegaan (met 670 hectare, 68 huizen en 210 inwoners). Dat betrof het buitengebied Z en ZW van Grubbenvorst, t.b.v. de bedrijventerreinen ZON Fresh Park, Trade Port Oost en Trade Port West, alle gelegen rond Knooppunt Zaarderheiken (A67 / A73). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.900 huizen met ca. 4.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grubbenvorst heeft 8 rijksmonumenten.

- Grubbenvorst heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- Watermolen de Slottermolen is in 1966 verbouwd tot woonhuis. Tegenwoordig wekt de molen elektriciteit op.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over 'dingen te doen' in Grubbenvorst op Facebook.

- Carnaval. - Gekke Maondaags Vereiniging de Plaggenhouwers. - Toddezèk was winnaar van het LVK in 2007, 2009 en 2014.

- Wandelvierdaagse (mei). - Videoreportage Wandelvierdaagse 2017.

- Het Aspergefeest (pinksterweekend) is een echt dorpsfeest. De toegang is gratis. Tijdens Pinksteren staat het dorp in het teken van de asperge. Proef en beleef de asperges in al hun glorie tijdens het traditionele Aspergefeest in hét epicentrum van de aspergeteelt: Aspergedorp Grubbenvorst. Het 'witte goud' staat centraal; je wordt uitgebreid geïnformeerd over de kweek, oogst en verwerking van deze schitterende groente tot de meest lekkere hapjes en gerechten. Gedurende de dag is er volop entertainment voor jong en ouder, met een grote braderie en live muziek tot in de avond. Ruim 150 marktlieden en standwerkers staan elk jaar weer paraat om hun spullen aan te prijzen en hun kunsten te vertonen. De braderie wordt aangevuld met diverse kinderattracties. Jaarlijks wordt ook de Golde Aspergestaeker uitgereikt, een onderscheiding voor een Grubbenvorster die zich belangeloos heeft ingezet voor de gemeenschap. Voor een indruk zie filmpje Aspergefeest 2016.

- Het Witte Dame Festival (op een zaterdag eind oktober) wil de legende van de Witte Dame in Grubbenvorst levend houden. Tijdens het festival wordt het verhaal van de Witte Dame op een 4-tal locaties gespeeld vanuit de beleving van de verschillende bevolkingsgroepen, met name de boeren en burgers, de edelen, de jeugd en het louche leven. Een bezoek aan het festival brengt je terug in de middeleeuwse periode in Grubbenvorst. Je zult deze tijd in allerlei facetten beleven en proeven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grubbenvorst (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Grubbenvorst.

- Nieuws: - Nieuws uit Grubbenvorst van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Grubbenvorst.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis 't Haeren is voor zover ons bekend nog niet met een site of webpagina op het internet aanwezig.

- Onderwijs: - Basisschool De Samensprong. - Basisschool De Kameleon.

- Muziek: - Harmonie St. Joseph.

- Sport: - Voetbalvereniging GFC '33.

Reactie toevoegen