Lottum

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Lottum

Terug naar boven

Status

- Lottum is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Grubbenvorst.

- Onder het dorp Lottum vallen ook de buurtschappen De Steegh, Homberg, Houthuizen, Wielder en Zwaanenheike.

Terug naar boven

Ligging

Lottum ligt N van Grubbenvorst, Z van Broekhuizen, NO van Horst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Lottum 37 huizen met 241 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lottum heeft 10 rijksmonumenten.

- Lottum heeft 16 gemeentelijke monumenten.

- De Houthuizer Molen valt onder de buurtschap Houthuizen en wordt daarom aldaar beschreven.

- De Rozenhof is hét rozenkenniscentrum van Nederland. In Lottum wordt 70 procent van de hele Nederlandse rozenproductie geproduceerd. In De Rozenhof vindt u een unieke combinatie van een rozentuin met een rozenkenniscentrum. In de rozentuin, met een oppervlakte van 6000 m2, zijn, als enige plek in Nederland, alle Nederlandse Toprozen en Duitse ADR-rozen samengebracht. Deze rozen worden jaarlijks gekeurd en zijn de gezondste voor uw tuin, park en openbaar groen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tweejaarlijks (in de even jaren) is er in Lottum het Rozenfestival, dat vele tienduizenden bezoekers trekt.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Sinds 2014 is er het fiets- en voetveer Arcen-Lottum over de Maas. De pont vaart van april t/m september.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Lottum. - Rozendorp Lottum.

- Onderwijs: - Basisschool De Bottel.

- Muziek: - Koninklijke Harmonie Lottum.

- Sport: - s.v. Lottum (voetbal).

- Zorg: - BijBiezonder is een kleinschalige en professionele zorgorganisatie in Lottum. Ze bieden zorg aan kinderen uit o.a. de gemeenten Horst aan de Maas, Venray, Venlo en Bergen. Vanuit hun zorgboerderij kunnen ze ook zorgen voor het vervoer. Op hun locatie organiseren ze jeugdzorg (begeleidende vorm, geen behandeling), dagbesteding en dagbegeleiding zo veel mogelijk op maat. Ze proberen daarbij zo veel mogelijk 'buiten' op te zoeken: even naar de Maas wandelen, hun dieren verzorgen, het bos in of op een andere manier de natuur ervaren. Vooral bij de dagbesteding en de drop-out-trajecten schrijven ze Maatwerk met een hoofdletter, omdat hun overtuiging is dat goede zorg alleen kan ontstaan door eerst heel goed naar de vraag te luisteren. Daarna gaan ze samen in gesprek om tot een passend programma te komen. BijBiezonder draait groepen voor kinderen van 5 t/m 18 jaar, en voor jongvolwassenen.

Naast dagbesteding en -begeleiding bieden ze ook individuele en ambulante begeleiding aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen en hun omgeving. Op hun eigen locatie organiseert BijBiezonder ook professionele kleinschalige logeeropvang. Deze kan ingezet worden om het gezin te ontlasten, maar zeker ook om aan ontwikkeldoelen van het betreffende kind te werken. Daarnaast bieden ze ook trajecten voor drop-out's; jongeren die vast lopen in het onderwijs en die een maatwerktraject nodig hebben om weer uit een dal te klimmen, om vervolgens weer verder op te bouwen naar een passende deelname aan de maatschappij (met onderwijs en arbeidsoriëntatie op maat).

Reactie toevoegen