Griendtsveen

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Griendtsveen

Terug naar boven

Status

Griendtsveen is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Horst.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Griendsveen (aldus Veldeke).

Oudere vermeldingen
Onderneming: 1887 de maatschappij Griendtsveen.

Naamsverklaring
Het dorp is genoemd naar de stichters, waarvoor zie het hoofdstuk Geschiedenis.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Griendtsveen grenst in het ZW aan de provincie Noord-Brabant en Helenaveen, in het W aan Deurne, in het N aan Ysselsteyn, in het O aan America en in het Z aan Evertsoord, en ligt ZW van Venray, W van Horst, NO van Liessel en ONO van Asten.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Griendtsveen heeft ca. 250 huizen met ca. 550 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De nederzetting is rond 1885 gesticht. De geschiedenis van het dorp is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn (vanaf Helmond naar Venlo) was Jan van de Griendt (1804-1882), een koopman uit Den Bosch. Hij was in 1853 een van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen. Beide dorpen zijn verbonden door de Helenavaart. Helenaveen ligt net aan de andere kant van de provinciegrens, in Noord-Brabant.

Rond 1900 zijn de fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd. Na verloop van tijd was alle veen afgegraven en kreeg het dorp een woonfunctie. Het is wellicht het enige dorp in Limburg dat nooit een agrarische functie heeft gehad. In 1956 wordt een einde gemaakt aan het alleenbezit door de maatschappij van Van de Griendt. Met deze normalisatie was de ontginning van de Peel ten einde.

Station
Station Helenaveen is een voormalige stopplaats aan de spoorlijn Venlo-Eindhoven. De stopplaats was in gebruik van 1868 tot 1938 en in 1940. Het station lag in Griendtsveen maar het heette Station Helenaveen. Dit kwam omdat bij de opening van het station het dorpje Griendtsveen nog niet bestond. Het stationsgebouw werd in 1881 gebouwd en in 1945 gesloopt. Het gebouw was vrijwel gelijk aan het nog bestaande stationsgebouw van Belfeld. Er zijn plannen om het stationsgebouw weer op te bouwen. (bron: DeurneWiki)

- Reportage over Helenaveen en Griendtsveen in de Volkskrant (2000).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Griendtsveen heeft 20 rijksmonumenten.

- Als Griendtsveen eind 19e eeuw wordt gesticht, is het aanvankelijk een rectoraat dat onder het dorp America ressorteert. De rector draagt de Mis aanvankelijk op in een winkellokaal, waarvan zowel katholieken als protestanten gebruik maken. In 1891 wordt America een parochie en in 1894 wordt ook Griendtsveen een parochie en kan de parochiekerk gebouwd worden. De RK Sint Barbarakerk (Helenaveenseweg 48) is in 1895 gebouwd naar ontwerp van Jacques van Groenendael. Het is een neogotische, bakstenen zaalkerk met een lager, driezijdig afgesloten koor. De voorgevel wordt aan de rechterzijde door een spitse traptoren geflankeerd. Ook is er een portaal waarboven een roosvenster en een uurwerk. De klokken bevinden zich in een dakruiter. Het interieur wordt overwelfd door een spits tongewelf. Er zijn glas-in-loodramen uit 1947 van Charles Eyck. Ook zijn er diverse gepolychromeerde heiligenbeelden en is er een doksaal. Bij de bevrijdingsgevechten eind 1944 is er in het dorp veel verwoest en ook geplunderd. De kerk komt er redelijk vanaf en wordt hersteld.

- Direct W van Griendtsveen, en formeel net onder Deurne vallend, ligt het Toon Kortooms Park. Van 1918 tot 1944 heeft schrijver Toon Kortooms op deze plek gewoond, veel inspiratie opgedaan voor zijn boeken en een aantal werken geschreven. In het knusse en overzichtelijke museum is veel over zijn leven terug te vinden. Natuurlijk veel van zijn boeken, waaronder de bestseller Beekman en Beekman, diverse manuscripten, schrijfgerei en andere curiosa. Ook is op de bovenverdieping van het museum zijn oude werkkamer in ere hersteld. Je kunt het museum bezoeken en het verhaal zelf ontdekken in de diverse vitrines. Je kunt ook een rondleiding boeken van ca. 35 minuten. De entree is slechts 3,50 euro.

"Via het heraangelegde Berkenbomenpad, waarover Toon Kortooms schrijft in het boek Beekman en Beekman, kom je bij de fundamenten van de oude Deurnese Turfstrooiselfabriek. Deze fundamenten dateren uit 1895. De fabriek was toentertijd een grote fabriek, waar de turf uit de grootschalige vervening in het gebied door de gemeente Deurne werd verwerkt. De fabriek stond onder leiding van directeur Wouter Kortooms, de vader van Toon. Zodoende groeide Toon op deze plek op in de Peel. Ieder jaar proberen we weer meer gedeeltes van de fabriek veilig te stellen en bloot te leggen, zodat je deze kunt bezoeken. Er waren in die tijd niet veel bouwtekeningen, dus is het iedere keer weer een ontdekking."

Bij het Toon Kortooms Park ligt ook een ca. 1,5 ha groot Blotevoetenpad, dat voor het grootste deel bestaat uit gemaaide graspaden en bospaden. Iedereen kan dus deelnemen. Rolstoelgebruikers, kinderen in buggy’s etc. zijn geen enkel probleem. Op alle paden kom je diverse ondergronden tegen die je voeten prikkelen en als het ware masseren. Ook is er een klankenpad aangelegd waar je geluid en muziek kan maken. Onderweg zijn er talloze andere belevenissen te vinden, zoals uitkijktorens, hangmatten, bankjes, tunnels en hutten. Aan het Blotevoetenpad is geen tijd en route verbonden. Je kiest zelf je route en de tijd die je daarover wilt doen (het gemiddelde is ca. 1,5 uur). Een ware ontdekkingsreis dus! Er is na afloop gelegenheid om je voeten te wassen en te drogen in de voetenwasplaats. Ook is er de mogelijkheid om even het Blotevoetenpad te verlaten en op het terras te genieten van een lekkere kop soep of een broodje uit het zelfbedieningsrestaurant. Het is niet toegestaan zelf etenswaren en/of dranken mee te nemen in het park. Je kunt dan daarna op vertoon van je entreebewijs weer het Blotevoetenpad betreden.

In de kunsttuin van het park exposeren het hele jaar door tussen de 15 en 20 kunstenaars hun kunstwerken. In de parktuin loop je via kleine paadjes langs diverse grote en kleine kunstwerken. Van ijzersmeden tot beeldhouwen en keramiek tot bloemsierkunst. Onderweg is er van alles te zien. Ook is veel van deze kunst te koop. De kunsttuin is gratis toegankelijk en wisselt ongeveer iedere 6 maanden van kunstwerken. Laat je verrassen door de mooie sculpturen, beelden, bloemen en planten. Ook is er ieder jaar in september een speciale kunstmarkt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied de Mariapeel bestaat uit enorme vennen, stukken bos en uitgestrekte heidevelden. Qua fauna kun je er o.a. diverse bijzondere vlindersoorten vinden. Quinten Bolte vertelt daar in een artikel over in tekst en beeld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Griendtsveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het wekelijkse Mededelingenblad is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). - Nieuws uit Griendtsveen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Griendtsveen. - Nieuws van de Dorpsraad op Facebook.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Zaal is in 1902 gebouwd door de familie Van de Griendt als 'De Grote Zaal', als verenigingsgebouw voor het groeiend aantal verenigingen in die tijd. Omstreeks 1962 is het eigendom van de familie Van de Griendt overgegaan naar de gemeente Horst, na aankoop van geheel Griendtsveen door de gemeente van de familie. In 1974 is De Zaal met toebehoren voor het symbolische bedrag van fl 1,00 overgenomen van de gemeente door Stichting Gemeenschapshuis De Zaal.

- Onderwijs en kinderopvang: - "Basisschool De Driehoek heeft zijn naam gekregen na een ingrijpende verbouwing in 1983. Het gebouw dateert oorspronkelijk uit 1907 en is tot 1961 een katholieke meisjesschool geweest. Oorspronkelijk is de naam gekozen vanwege de geografische ligging van het dorp. Voor ons staat de Driehoek voor een gemeenschappelijke basis. Iedereen binnen deze Driehoek is van evenveel waarde en krijgt de kans om zichzelf te zijn. Vanuit deze basis willen we onderwijs geven dat recht doet aan de kwaliteiten van kinderen en leerkrachten. Iedereen mag zijn sterke kanten laten zien, maar ook zijn zwakke. Het kind staat centraal op de Driehoek. De hoeken worden gevormd door team, ouders en omgeving. De hoeken zorgen samen voor de geborgenheid en het leren binnen de Driehoek. Ook in 2005 is de school verbouwd en is er een nieuw gedeelte aan toegevoegd. Er is een gemeenschappelijke ruimte, die door de kleuters ook als speelzaal wordt gebruikt. We hebben een speelplaats, die groot genoeg is, om alle kinderen veilig te kunnen laten spelen."

. - Kindcentrum De Paddestoel.

- Muziek: - Fanfare Renantia is opgericht in 1964.

- Sport: - Voetbalverenigingen RKSV Griendtsveen en RKSV Helenaveen zijn in 2017 gefuseerd tot SV Helenaveen-Griendtsveen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Griendtsveen.

Reacties

(2)

Het dorp Griendtsveen is in 1885 gesticht door de gebr. Eduard en Jozef van de Griendt. Het dorp telt ca. 550 inwoners en ongeveer 250 adressen. Er is geen Limburgse spelling voor onze woonplaats. Het dorp Helenaveen is gesticht door Joannes (Jan) en Nicolaas van de Griendt. Helenaveen is Noord-Brabant (gemeente Deurne)

Dank voor uw correcties! Ik neem uiteraard veel gegevens over uit andere bronnen, in de veronderstelling dat die geverifieerd zijn, maar iedereen kan zich weleens vergissen of een tikfout maken, dus daarom ben ik blij als men mij daar op attendeert. Ik heb de stichters en het huizen-/inwonertal aangepast. Volgens Veldeke, het Limburgse dialectgenootschap, is die Limburgse spelling er wel. Ik heb naar hun plaatsnamenlijst editie 2013 gelinkt, waar het zo in wordt vermeld. Uiteraard zijn daar soms verschillen van inzicht over (zoals Beeg/Beech en zo zijn er wel meer).
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen