Griendtsveen

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Griendtsveen

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Griendtsveen.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Griendtsveen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Griendtsveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Griendtsveen is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Horst.

Terug naar boven

Geschiedenis

Station
Station Helenaveen is een voormalige stopplaats aan de spoorlijn Venlo-Eindhoven. De stopplaats was in gebruik van 1868 tot 1938 en in 1940. Het station lag in Griendtsveen maar het heette Station Helenaveen. Dit kwam omdat bij de opening van het station het dorpje Griendtsveen nog niet bestond. Het stationsgebouw werd in 1881 gebouwd en in 1945 gesloopt. Het gebouw was vrijwel gelijk aan het nog bestaande stationsgebouw van Belfeld. Er zijn plannen om het stationsgebouw weer op te bouwen. (bron: DeurneWiki)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Griendtsveen heeft 20 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied de Mariapeel bestaat uit enorme vennen, stukken bos en uitgestrekte heidevelden. Qua fauna kun je er o.a. diverse bijzondere vlindersoorten vinden. Quinten Bolte vertelt daar in een artikel over in tekst en beeld.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Het wekelijkse Mededelingenblad is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Griendtsveen.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis De Zaal is in 1902 gebouwd door de familie Van de Griendt als 'De Grote Zaal', als verenigingsgebouw voor het groeiend aantal verenigingen in die tijd. Omstreeks 1962 is het eigendom van de familie Van de Griendt overgegaan naar de gemeente Horst, na aankoop van geheel Griendtsveen door de gemeente van de familie. In 1974 is De Zaal met toebehoren voor het symbolische bedrag van fl 1,00 overgenomen van de gemeente door Stichting Gemeenschapshuis De Zaal.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Griendtsveen.

Reactie toevoegen