Broekhuizenvorst

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Broekhuizenvorst

Terug naar boven

Status

- Broekhuizenvorst is een dorp in de provincie Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Broekhuizen.

- Onder het dorp Broekhuizenvorst vallen ook de buurtschappen De Heide, Ooijen en Zeelberg.

Terug naar boven

Ligging

Broekhuizenvorst ligt ZO van Venray, NO van Horst en grenst in het O aan de rivier de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Broekhuizenvorst 83 huizen met 436 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met ca. 1.150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Broekhuizenvorst heeft 6 rijksmonumenten.

- Broekhuizenvorst heeft 12 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk van de Parochie H. Naam Jezus.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Schakel is er ook voor de kinderen van buurdorp Broekhuizen. - Dat geldt ook voor Kinderopvang 't Nest.

- Sport: - De visverenigingen van Broekhuizenvorst en Lottum hebben in 2018 nieuwe visvijvers gekregen bij de Roamweg en Haasendonkerweg, in het landelijk gebied precies tussen deze dorpen in, in een natuurgebied van 3,5 hectare. Eigenaar van het gebied Staatsbosbeheer was bereid de grond over te dragen voor de aanleg van twee nieuwe visvijvers. Eén visvijver creëren was niet mogelijk omdat het gebied wordt doorkruist door een stuk agrarische grond. Projectbureau Ooijen-Wanssum heeft de visvijvers aangelegd als compensatie, omdat vanwege de reactivering van de Oude Maasarm de visvijver van HSV Eendracht uit Broekhuizenvorst is verdwenen, omdat de Oude Maasarm nu door dat gebied stroomt. Dat kon mooi worden gecombineerd met de nieuwe plek die HSV Willem Barendsz uit Lottum nodig had. Hun 300 meter lange steiger in het Schuitwater was namelijk onder water komen te staan, door de hoge waterstand die werd veroorzaakt door dammen die de in het gebied aanwezige bevers hebben aangelegd.

- Senioren: - In 1957 is de lokale ouderenvereniging opgericht, onder de naam De Krasse Generatie. In 2006 is de naam gewijzigd in KBO Limburg, afd. Broekhuizen - Broekhuizenvorst. De vereniging stelt zich ten doel de belangen van ouderen op het gebied van welzijn te behartigen en de zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid van ouderen als individu en als groep te bevorderen. Verder streeft de afdeling ernaar de gelijkwaardigheid van de ouderen aan de overige leden van de samenleving gestalte te geven en te streven naar een optimaal welzijn voor ouderen, in het bijzonder die van haar leden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Broekhuizenvorst.

Reactie toevoegen