Meterik

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Meterik

Terug naar boven

Status

- Meterik is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2000 gemeente Horst.

- Onder het dorp Meterik valt ook de buurtschap Schadijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Meeterik.

Terug naar boven

Ligging

Meterik ligt W van Horst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Meterik 46 huizen met 327 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Meterik heeft 3 rijksmonumenten.

- Meterik heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- RK parochiekerk St. Joannes Evangelist is een in 1907 tot neogotische kruiskerk verbouwde zaalkerk uit 1899. De kapel uit 1899 was de eerste kerk in het dorp Meterik. Na gedeeltelijke verwoesting in de Tweede Wereldoorlog is de kerk in 1947 hersteld naar ontwerp van architect J. Franssen. Hierbij is de toren, die zich oorspronkelijk in het midden van de westfaçade bevond, links van het schip herbouwd.

- Molen Eendracht Maakt Macht in Meterik (Schadijkerweg 36) is een beltmolen, in 1898-1899 gebouwd door Jan Wijnhoven uit Venray. Het geld voor de bouw is bijeen gebracht door de inwoners van de buurtschap Schadijk. De onderdelen voor de bouw kwamen van een eerder afgebroken poldermolen uit 1798 van de Nieuwkoopse droogmakerij te Ter Aar. Dit jaartal staat nog altijd op de baard van de molen vermeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog (in 1944) raakt de molen zwaar beschadigd. Hij is in 1949-1950 gerestaureerd. Ook is de molen toen voorzien van Van Bussel Stroomlijnwieken. In 1975 koopt de toenmalige gemeente Horst de molen om hem voor sloop te behoeden. In 1994 gaat de molen over naar Stichting Molen Eendracht Maak Macht.

"De nog altijd in werking zijnde korenmolen draait en maalt bij voldoende wind. De maalderij is geopend zaterdagsmiddags van 13:30 tot 17:00 uur. Als er genoeg wind is wordt er dan gemalen. Je kunt dan zien wat de molenaar vroeger allemaal deed en welke gereedschappen hij hiervoor gebruikte. Tijdens een rondleiding laten we graag zien hoe alles werkt, en hoe slim een molen in elkaar zit. Ook op andere dagen en tijden ben je welkom als de blauwe wimpel in de vlaggenmast hangt. Wil je de molen bezoeken buiten de openingstijden, neem dan contact op met Thijs van Rens, tel. 077–3982611."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bosbad De Meander.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Dorpskrant 't Krèntje is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging:- Dorpsraad Meterik.

- Dorpshuis: - Gemeenschapshuis MFC De Meulewiek.

- Onderwijs: - "Basisschool Onder de Wieken is een dorpsschool, in de kern van Meterik, die kwalitatief goed onderwijs verzorgt in een veilige sfeer. De school werkt nauw samen met projecten in het dorp zoals de schooltuin en de molen. De samenwerking met ouders vinden we ook erg belangrijk. We zien ouders als partners om hun kind op te laten groeien tot gelukkige en zo optimaal mogelijk ontwikkelde volwassenen. Sinds augustus 2018 zitten we in een verbouwde kloosterschool waarvan we het waardevolle oude karakter hebben bewaard en het gebouw zelf totaal gemoderniseerd is. Zo zien we ook de ontwikkeling van ons onderwijs: bewaren wat goed gaat en vernieuwen wat nodig is zodat we onderwijs geven dat past bij de 21e eeuw."

- Muziek: - "Muziekvereniging Concordia is opgericht in1920 en bestaat inmiddels uit ruim 100 leden, verdeeld over een fanfare (1e divisie), drumband (2e divisie) en jeugdorkest. We geven jong en ouder de gelegenheid optimaal hun muzikale hobby uit te oefenen, waarbij ambitie, betrokkenheid, gezelligheid en natuurlijk muzikaliteit hoog in het vaandel staan."

- Sport: - Voetbalvereniging RKSV Meterik.

- Vriendenschietclub De Zeilberg komt gezien hun naam kennelijk oorspronkelijk uit het dorpje Zeilberg bij Deurne, maar dat blijkt op hun site nergens uit. Wat wél uit hun site blijkt is dat hun oefenlocatie zich in Meterik bevindt, vandaar dat wij deze club hier beschrijven en niet onder Zeilberg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Meterik.

Reactie toevoegen