Swolgen

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Swolgen

Terug naar boven

Status

- Swolgen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 30-6-1969 gemeente Meerlo. Per 1-7-1969 over naar gemeente Meerlo-Wanssum, in 2010 over naar gemeente Horst aan de Maas.

- Onder het dorp Swolgen vallen ook de buurtschappen Gun, Legert en Osterbos.

- Het dorp Swolgen werkt op veel gebieden samen met buurdorp Tienray (zo zijn er bijv. gemeenschappelijke verenigingen en een gemeenschappelijk sportcomplex).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Swolgen grenst in het W aan Tienray en Meerlo, in het N aan Blitterswijck, in het NO aan Broekhuizenvorst, in het O aan Broekhuizen en in het ZW aan Melderslo, en ligt O van de A73, ZO van Venray, ZZO van Wanssum, ligt in de W nabijheid van de rivier de Maas en ligt verder WZW van de Duitse plaats Geldern, WNW van Arcen, NW van Lottum, Lomm en de Duitse plaats Straelen, NNW van Venlo en NO van Horst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Swolgen 58 huizen met 320 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 490 huizen met ca. 1.250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Swolgen heeft 1 rijksmonument.

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Activiteitenkalender Swolgen.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging d´n Bok.

- Koningsdag.

- Bokstock Festival (weekend in juni).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Swolgen.

- MFA: - In augustus 2011 is multifunctionele accommodatie (MFA) Kerkebos officieel en feestelijk opgeleverd. Deze accommodatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen sportvereniging Sporting ST, Tennisvereniging 't Löbke en Stichting Gemeenschapshuis Swolgen. De MFA is er dan ook primair om voor deze instellingen een thuisbasis te vormen. Daarnaast is de accommodatie dusdanig opgezet dat ook andere verenigingen en groepsactiviteiten hier uitstekend hun plek kunnen vinden. MFA Kerkebos is er voor de dorpen Tienray en Swolgen en is ook als zodanig gepositioneerd tussen beide dorpskernen in. De accommodatie heeft twee fraaie ruimten met beide een eigen barvoorziening, een uitgebreide keuken en twee terrassen met uitzicht op de voetbalvelden of tennisbanen. In het soutterain zijn kleedlokalen, massageruimte en materialenruimte voor de sporters die gebruik kunnen maken van de sportvelden of tennisbanen.

- Onderwijs: - Net als gemeentefusies duren ook scholenfusies weleens langer dan aanvankelijk beoogd. Zo was in januari 2015 nog het plan om Basisschool De Klimboom in Swolgen en de Mariaschool in Tienray te laten fuseren per 1-8-2016, maar is het uiteindelijk 1-8-2018 geworden. De voorlopige werknaam is Fusieschool ST. De gemeente en de partners van basis- en voortgezet onderwijs verwachten dat het aantal schoolgaande kinderen de komende jaren, net als in veel andere gemeenten, zal dalen. Ook verwachten ze dat er in de bestaande basisschoolgebouwen onvoldoende kan worden ingespeeld op het geven van modern onderwijs en de aansluiting op het voorgezet onderwijs.

De intentie was en is om op één locatie verder te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat de bestaande schoolgebouwen van Tienray en Swolgen verouderd zijn en niet meer aan de kwalitatieve eisen voldoen. Als oplossing heeft scholenkoepel Dynamiek de voorkeur gegeven aan één gezamenlijk nieuw schoolgebouw op de in 2011 gereed gekomen MFA/sportcomplex Kerkebos. Op deze locatie worden functies op één plek gebundeld en kan er bovendien gebruik worden gemaakt van reeds aanwezige ruimten. Dit past helemaal binnen de visie van het nieuwe accommodatiebeleid van de gemeente. Het College onderschrijft dan ook deze argumenten en de keuze voor een nieuwe basisschool bij Kerkebos. In december 2017 heeft ook de voltallige gemeenteraad zich achter de plannen geschaard.

Het samengaan van de scholen geeft hen de kans (sneller) nieuwe keuzes te maken. Keuzes waardoor het onderwijs ook weer in een hedendaags jasje past. Want dat een school voor de 21e eeuw niet meer hetzelfde is als een school van de 20e eeuw is hen duidelijk. Leren in de 20e eeuw ging vooral over het krijgen van antwoorden. Tegenwoordig gaat het leren veel meer over het stellen van vragen. Bij Fusieschool ST vinden ze het belangrijk dat kinderen zich in de volle breedte kunnen ontwikkelen. Uitblinken waar je goed in bent en ondersteund worden in dat wat je lastig vindt. Hierbij maken ze gebruik van de modernste leermiddelen. Bij Fusieschool ST werken ze thematisch en leren ze onderzoekend vanuit de nieuwsgierigheid en de onderzoeksvragen van de kinderen.

- Muziek: - Fanfare Vriendenkring.

- Sport: - Voetbalvereniging Sporting ST is in 2010 ontstaan uit een fusie van de verenigingen VV TOP '27 en SV Swolgense Boys.

- Weer: - Weerstation Swolgen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Swolgen.

Reactie toevoegen