Swolgen

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Swolgen

Terug naar boven

Status

- Swolgen is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 30-6-1969 gemeente Meerlo. Per 1-7-1969 over naar gemeente Meerlo-Wanssum, in 2010 over naar gemeente Horst aan de Maas.

- Onder het dorp Swolgen vallen ook de buurtschappen Gun, Legert en Osterbos.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Swolgen grenst in het W aan Tienray en Meerlo, in het N aan Blitterswijck, in het NO aan Broekhuizenvorst, in het O aan Broekhuizen en in het ZW aan Melderslo, en ligt O van de A73, ZO van Venray, ZZO van Wanssum, ligt in de W nabijheid van de rivier de Maas en ligt verder WZW van de Duitse plaats Geldern, WNW van Arcen, NW van Lottum, Lomm en de Duitse plaats Straelen, NNW van Venlo en NO van Horst.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Swolgen 58 huizen met 320 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 490 huizen met ca. 1.250 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Swolgen heeft 1 rijksmonument.

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Activiteitenkalender Swolgen.

- Carnaval. - Carnavalsvereniging d´n Bok.

- Koningsdag.

- Bokstock Festival (weekend in juni).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Swolgen.

- MFA: - In 2011 is multifunctionele accommodatie (MFA) Kerkebos gereed gekomen. Deze accommodatie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen sportvereniging Sporting ST, Tennisvereniging 't Löbke en Stichting Gemeenschapshuis Swolgen. De MFA is er dan ook primair om voor deze instellingen een thuisbasis te vormen. Daarnaast is de accommodatie dusdanig opgezet dat ook andere verenigingen en groepsactiviteiten hier uitstekend hun plek kunnen vinden. MFA Kerkebos is er voor de dorpen Tienray en Swolgen en is ook als zodanig gepositioneerd tussen beide dorpskernen in. De accommodatie heeft twee fraaie ruimten met beide een eigen barvoorziening, een uitgebreide keuken en twee terrassen met uitzicht op de voetbalvelden of tennisbanen. In het soutterain zijn kleedlokalen, massageruimte en materialenruimte voor de sporters die gebruik kunnen maken van de sportvelden of tennisbanen.

- Onderwijs: - Basisschool De Klimboom.

- Muziek: - Fanfare Vriendenkring.

- Sport: - Sporting ST (voetbal) is in 2010 ontstaan uit een fusie van de verenigingen VV TOP '27 en SV Swolgense Boys.

- Weer: - Weerstation Swolgen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Swolgen.

Reactie toevoegen