Raaieind

Plaats
Buurtschap
Horst aan de Maas Venlo
Noord-Limburg
Limburg

Raaieind

Terug naar boven

Status

- Raaieind is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, in deels gemeente Horst aan de Maas, deels gemeente Venlo.

- De buurtschap Raaieind valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Grubbenvorst, deels onder de stad Venlo.

- De buurtschap Raaieind heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Raaieind ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Meikamp, Venrayseweg (rond en tussen de weg Meikamp en de A67), Grubbenvorsterweg (N van de A67) en Venloseweg (Z gedeelte). De buurtschap ligt bij het verkeersknooppunt Zaarderheiken, aan de W oever van de rivier de Maas en tussen het dorp Grubbenvorst en stadsdeel Blerick.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Raaieind (dan: Het Raaijeind) 11 huizen met 125 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog steeds (of wederom) ca. 10 huizen, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bij opgravingen in de buurtschap Raaieind in 2009, tussen de Maas en de snelweg A67, zijn mogelijk delen van de Romeinse weg tussen Maastricht en Nijmegen gevonden. De weg verbond de Romeinse plaatsen Blerick en Cuijk. Archeologen hebben plaatselijk een brede weg met keien gevonden. In totaal zijn 140 proefsleuven gegraven. In het gebied wil het bedrijf DCM een haven en een verwerkingsinstallatie voor grind en zand bouwen. Eerder in 2009 vonden archeologen in Blerick aan de Maasoever ook al restanten van een Romeinse weg.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Raaijweide, met recent aangelegde hoogwatergeul, heeft een oppervlakte van 19 hectare. Steilranden en natuurlijke oevers behoren tot de kenmerken van het natuurgebied. Bij dijkinspecties in 2014 blijkt dat de Maasoever hier door de sterke stroming is uitgehold en er steeds meer grond afkalft. Deze 'erosie' heeft de stabiliteit in het voorland van de dijk aangetast. Bij een verdergaande uitholling biedt de oever onvoldoende bescherming voor de dijk. Ook zouden de nabijgelegen bomen kunnen omvallen en de dijk beschadigen. Daarom is in 2015 herstelwerk aan de oever verricht. Er is o.a. een erosiebestendige kleibekleding aangebracht om het oorspronkelijke profiel van de oever te herstellen.

Reactie toevoegen