Evertsoord

Plaats
Dorp
Sevenum
Noord-Limburg
Limburg

Evertsoord

Terug naar boven

Status

- Evertsoord is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 2009 gemeente Sevenum.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Pieël.

Naamgeving
Evertsoord is vernoemd naar Willem Everts, die van 1923 tot 1958 burgemeester van de gemeente Sevenum is geweest. De plaatsnaam is pas rond ca. 1960 toegekend (het exacte jaar is ons nog niet bekend).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Evertsoord grenst in het W aan de provincie Noord-Brabant en Helenaveen, in het NW aan Griendtsveen, in het NO aan America, in het O aan Kronenberg en Sevenum, in het ZO aan de A67 en Koningslust en in het Z aan Grashoek, en ligt ZZW van Venray, NW van Venlo en ZO van Deurne en Helmond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Evertsoord heeft ca. 110 huizen met ca. 280 inwoners, en is daarmee het kleinste dorp van de gemeente Horst aan de Maas.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorp Evertsoord is ontstaan uit een van de twee zogeheten DUW-kampen in de toenmalige gemeente Sevenum. Op 10 maart 1938 is namelijk de ontginning van het veengebied van de Sevenumse Peel van start gegaan. De arbeiders werden ondergebracht in twee kampen van de Rijksdienst voor de Werkverruiming, in 1944 opgevolgd door de Dienst Uitvoering Werken (DUW). Eind 1939 en begin 1940 verschijnen de eerste boerderijen in het gebied. Uiteindelijk verandert het kamp in een woonwijk, de kern van het ontginningsdorp Evertsoord. De ontginning komt officieel tot een einde op 15 mei 1959.

Religie
In 1948 vestigen de Paters Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria zich in Evertsoord. Het klooster van de Oblaten, Klooster Ter Peel, tevens noviciaat, wordt gebouwd naar ontwerp van Theo Taen. In 1949 komt de eerste vleugel ervan gereed. In 1976 wordt het klooster opgeheven en samen met de kerk verkocht aan Justitie, die het klooster herbestemt tot gevangenis. Penitentiaire Inrichting Ter Peel, zoals de gevangenis officieel heet, is in 1976 als mannengevangenis in gebruik genomen. Sinds 1995 is het een vrouwengevangenis. Het complex is de grootste vrouwengevangenis van Nederland en kan maximaal 250 vrouwelijke gedetineerden herbergen. Bedongen is dat men de kerk wel kan blijven huren voor liturgische plechtigheden.

In 1956 wordt de RK Kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen gebouwd, naar een ontwerp van Pierre Weegels. Het is zowel een kloosterkerk als een parochiekerk. In 1957 wordt een rectoraat ingericht en kerken de inwoners voortaan in Evertsoord, hoewel ze parochianen van Kronenberg blijven.

Onderwijs
In 1956 krijgt Evertsoord een kleuterschool, in 1959 gevolgd door een lagere school, die vanaf 1966 alle klassen omvat. De kleuterschool sluit in 1972 en de lagere school in 1976, omdat de verwachte bevolkingsgroei uitblijft. Burgemeester Everts had er namelijk op en mee gerekend dat Evertsoord uiteindelijk ca. 1500 inwoners zou gaan omvatten, maar die groeiplannen zijn nooit verwezenlijkt. De door hem bedachte strakke contouren zijn wel nog altijd herkenbaar.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Eerste Evertsoordse Voetbalclub EEV is opgericht in 1962 en opgeheven in 2006.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Evertsoord heeft 4 gemeentelijke monumenten, zijnde de schuur op Driekooienweg 1, de kortgevelboerderij op nr. 7, het voormalig klooster Ter Peel (tegenwoordig Penitentiaire Inrichting Ter Peel) op Paterstraat 4, en de RK Kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen uit 1957 bij nr. 4. De kerk is gesitueerd in een parkachtig aandoende (klooster)tuin, moestuin en (vroeger) boomgaarden, naar ontwerp van tuinarchitectenbureau Van Loo uit Terwinselen bij Kerkrade (1947). Alleen de ingang van de kerk is buiten de hekken gebleven van de omheining van de penitentiaire inrichting. Voor kerk en voormalig klooster zie verder bij Geschiedenis.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Evertsoord (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Overlegplatform Evertsoord.

- Jeugd: - Jong Nederland Evertsoord.

- Muziek: - Fanfare Monte Corona uit Kronenberg en Evertsoord is opgericht in 1977. De vereniging heeft ca. 65 spelende leden en speelt in de 1e divisie.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Evertsoord.

Reactie toevoegen