Horst LB

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

LB gemeente Horst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Horst in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Horst in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Horst LB

Terug naar boven

Status

- Horst is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Wapen van de voormalige gemeente Horst.

- Onder het dorp Horst vallen ook de buurtschappen Broek en Oostenrijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Horst grenst in het W en Z aan Hegelsom, in het W aan Meterik, in het N aan Castenray en Tienray en in het O aan Melderslo en Grubbenvorst, en ligt N van Sevenum, ZO van Venray en NW van Blerick en Venlo. Centraal door het dorpsgebied loopt de A73, van N naar ZO, en O van de dorpskern.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Horst 546 huizen met 3.245 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 94/560 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Eikelenbosch 8/60, Melderslo 52/301, Hegelsom 49/280, Berkel 84/535, Middellijk 152/790, Meeterik 46/327, Schadijk 16/129 en Oostenrijk 45/263. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.100 huizen met ca. 12.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Nergens anders in Nederland was de concentratie thuisweverijen zo groot. Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden.

Als je Museum De Kantfabriek binnenkomt, wandel je letterlijk de geschiedenis in. Je waant je in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt en die tot 2006 nog bedrijfsmatig in werking was. Onder je ogen vormt zich door een samenspel van machine, klosjes en naalden in een hoog tempo en met een ingenieuze logica, het kant. Effectieve, mechanische magie bedacht door de mens in een tijdperk zonder ondersteuning van hightech snufjes en slimme apps!

Verder is er de museumpresentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving. In het documentatiecentrum vind je, naast een uitgebreid genealogisch aanbod, alles over de geschiedenis van de streek en van haar textielhistorie. Die streek betreft Het Land van Kessel met o.a. de kernen Venray, Meerlo, Wanssum, Horst, Sevenum, Maasbree, Helden, Kessel en Blerick en omgeving.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De komende jaren wordt in Horst-West de nieuwe wijk De Afhang gerealiseerd, met uiteindeljik ca. 550 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Horst heeft 13 rijksmonumenten.

- Horst heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Oud Kerkhof.

- De St. Lambertuskerk beschikt over een beeldenschat van onder andere de Meester van Elsloo, maar ook paramenten, kerkzilver en gebruiksvoorwerpen. Op dinsdagochtend is er in de schatkamer een diaserie te zien met uitleg over de kunstschatten van de St. Lambertuskerk.

- Koperslagersmuseum en koperslagerij P. van der Beele bezit de belangrijkste en meest complete collectie oude koperslagersgereedschappen in West-Europa.
Daarnaast is er een uitgebreide verzameling rood- en geelkoperen voorwerpen, voornamelijk koperslagerswerk van de 17e eeuw tot heden. Om praktische redenen (koper vraagt véél poetswerk!) is gekozen voor een klassieke museuminrichting in vitrines, waar alle aandacht uitgaat naar het schitterende koperwerk zelf. Gasthuisstraat 46. Tel. 077-3985621. Reportage over het 30-jarig bestaan van het Koperslagersmuseum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Funpop is hét openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ook voor hun familie, vrienden en bekenden. Twee dagen feest met veel muziek en veel fun!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Horst (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Horst.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Horst oud.

Reactie toevoegen