Horst LB

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

LB gemeente Horst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Horst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Horst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Horst LB

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Horst.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Horst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Horst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Horst (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Horst is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Horst.

- Onder het dorp Horst vallen ook de buurtschappen Broek, Eikelenbosch (deels) en Oostenrijk.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Museum de Kantfabriek laat zien hoe textielnijverheid ooit de basis was voor de economische bloei in de regio Noord-Limburg. Op de arme grond werden voor de bemesting schapen gehouden. De wol werd gesponnen en in de winter tot doek geweven. Later verbouwden de boeren ook vlas dat ze zelf verwerkten tot linnen. Nergens anders in Nederland was de concentratie thuisweverijen zo groot. Zo ontstond een kennisgebied voor textielnijverheid en textielindustrie waarvan we nog altijd de sporen terugvinden. Als Museum De Kantfabriek binnenkomt, wandelt u letterlijk de geschiedenis in. U waant zich in de textielindustrie van de vorige eeuw. Ratelende machines in een monumentale fabriek die de sfeer van de jaren dertig ademt en die tot 2006 nog bedrijfsmatig in werking was. Onder uw ogen vormt zich door een samenspel van machine, klosjes en naalden in een hoog tempo en met een ingenieuze logica, het kant. Effectieve, mechanische magie bedacht door de mens in een tijdperk zonder ondersteuning van hightech snufjes en slimme apps! Verder is er de museumpresentatie over textiel en de textielindustrie in Horst en omgeving. In het documentatiecentrum vindt u, naast een uitgebreid genealogisch aanbod, alles over de geschiedenis van de streek en van haar textielhistorie. Die streek betreft Het Land van Kessel met o.a. de kernen Venray, Meerlo, Wanssum, Horst, Sevenum, Maasbree, Helden, Kessel en Blerick en omgeving.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De komende jaren wordt in Horst-West de nieuwe wijk De Afhang gerealiseerd, met uiteindeljik ca. 550 woningen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Horst heeft 13 rijksmonumenten.

- Horst heeft 36 gemeentelijke monumenten.

- Oud Kerkhof.

- De St. Lambertuskerk beschikt over een beeldenschat van onder andere de Meester van Elsloo, maar ook paramenten, kerkzilver en gebruiksvoorwerpen. Op dinsdagochtend is er in de schatkamer een diaserie te zien met uitleg over de kunstschatten van de St. Lambertuskerk.

- Koperslagersmuseum en koperslagerij P. van der Beele bezit de belangrijkste en meest complete collectie oude koperslagersgereedschappen in West-Europa.
Daarnaast is er een uitgebreide verzameling rood- en geelkoperen voorwerpen, voornamelijk koperslagerswerk van de 17e eeuw tot heden. Om praktische redenen (koper vraagt véél poetswerk!) is gekozen voor een klassieke museuminrichting in vitrines, waar alle aandacht uitgaat naar het schitterende koperwerk zelf. Gasthuisstraat 46. Tel. 077-3985621. Reportage over het 30-jarig bestaan van het Koperslagersmuseum.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Horst.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Horst oud.

 

Reactie toevoegen