Tienray

Plaats
Dorp
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Tienray

Terug naar boven

Status

- Tienray is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg, gemeente Horst aan de Maas. T/m 30-6-1969 gemeente Meerlo. Per 1-7-1969 over naar gemeente Meerlo-Wanssum, in 2010 over naar gemeente Horst aan de Maas.

- Het dorp Tienray werkt op veel gebieden samen met buurdorp Swolgen (zo zijn er bijv. gemeenschappelijke verenigingen en een gemeenschappelijk sportcomplex).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De plaatsnaam is in de loop der eeuwen op vele verschillende manieren gespeld. Wij tellen er ca. 20!

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Tienray grenst in het W aan Castenray, in het N aan Meerlo, in het O aan Swolgen en in het Z aan Melderslo en Horst, en ligt O van de A73, ZO van Oirlo en Venray, ZZO van Wanssum, ZZW van Blitterswijck, WNW van Arcen en NW van Lottum en Lomm.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Tienray 10 huizen met 54 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 490 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Ontstaan en ontwikkeling van Tienray.

- De Franse Tijd.

- Eerste Wereldoorlog.

- Tweede Wereldoorlog.

Vóór de instelling van de gemeente Meerlo begin 19e eeuw heeft het dorp een eigen dorpsbestuur. - Kerkelijk behoort Tienray tot 1927 tot de parochie Swolgen. De inwoners moeten aanvankelijk voor hun zondagse plichten naar de kerk van Swolgen. Daar worden ze ook gedoopt, begraven en worden hun huwelijken gesloten. In de kerk van Tienray, die formeel een kapel was, was dat niet toegestaan. In 1927 wordt het dorp een rectoraat en in 1932 een zelfstandige parochie. Dankzij lobbywerk van de toenmalige pastoor Maessen krijgt het dorp in 1877 de titel Klein Lourdes. Sindsdien is het een bedevaartsoord dat nog altijd jaarlijks door duizenden pelgrims wordt bezocht.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Tienray, kun je terecht bij Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het Dorpsontwikkelingsplan Tienray schetst de door de dorpelingen wenselijk geachte ontwikkelingen voor het dorp in de komende jaren.

- De Mariaschool in Tienray is per 1-8-2018 gefuseerd met Basisschool De Klimboom in Swolgen. Samen gaan ze verder in een nieuw pand op MFA/sportcomplex Kerkebos. Zie daarvoor verder onder Swolgen > Links > Onderwijs.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tienray heeft 1 rijksmonument.

- Op de site van de O.L.V. Troosteres der Bedrukten Parochie vind je o.a. een uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de parochie en van de kerk.

- Lourdesgrot in de kerk.

- Museum Sorghvliet is een klein particulier museum van Wiel en Nellie Nabben-Peeters. Er zijn allerlei gebruiksvoorwerpen uit de periode 1850 tot 1950 tentoongesteld. Ook zijn archeologische vondsten uit de omgeving te bewonderen en zijn er enkele stijlkamers ingericht. Bovendien is er veel informatie te vinden over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen en het werk van Hanna van de Voort in het bijzonder.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Mooi Tienray is een mooie site met zeer uitvoerige informatie over het verleden en heden van dit dorp. Opgezet en onderhouden door een in 1936 geboren meneer die schoolleider is geweest van de school in het dorp. In het intro vertelt hij echter niet hoe hij heet, dus dat weten we niet. En als mensen nog aanvullingen of opmerkingen hebben kunnen ze hem berichten. Maar hoe dat dan zou kunnen staat er ook niet bij; geen e-mailadres, geen tel.nr., geen postadres, dus dat wordt dan laten we zeggen 'een uitdaging'...

- Nieuws: - Nieuws uit Tienray op de site van Omroep Reindonk.

- Belangenvereniging: - Dorpsoverleg Tienray.

- Jongeren: - Jongerensoos OJC Gaella.

- Muziek: - Muziekvereniging Tienray, kortweg MVT genoemd, is ontstaan toen Tienray's Fanfare in 2006 haar activiteiten beëindigde. In dat jaar heeft een clubje gemotiveerde muzikanten zich ervoor ingezet om een nieuwe muziekvereniging in te richten. Dit resulteerde in de MVT. De huidige muzikanten binnen de vereniging komen bijna allen voort uit de vroegere Tienray's Fanfare. Het ideaal van de MVT is een vereniging met een andere structuur, een vereniging waar de leden bepalen wat er gebeurt en waarbij het bestuur vooral ondersteunt en adviseert in de beslissingen die de leden nemen. Alle initiatieven van de leden vinden een gewillig oor en worden dan ook door eenieder besproken en beoordeeld.

- Sport: - Handboogsportvereniging 't Trefpunt. - Sporting ST (voetbal) is in 2010 ontstaan uit een fusie van de verenigingen VV TOP '27 en SV Swolgense Boys.

- Zorg: - Zorghuis Tienray ondersteunt je in het behouden en verbeteren van je welzijn en gezondheid in een vertrouwde omgeving. Ze zorgen voor een thuis in het prachtige voormalige klooster. De zorg is persoonlijk en sluit zo veel mogelijk aan bij wat je gewend bent. Ze streven ernaar dat je zo goed mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig en onafhankelijk je leven kunt inrichten.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Tienray en - idem klooster.

Reactie toevoegen