De Marne

Gemeente
De Marne
Hoogeland
Groningen

De Marne

Terug naar boven

Status

- De Marne is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland. De hoofdplaats van de gemeente is Leens.

- De gemeente De Marne is in 1990 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eenrum, Kloosterburen, Leens en Ulrum.

- De gemeente De Marne omvat de dorpen Eenrum, Hornhuizen, Houwerzijl, Kloosterburen, Kruisweg, Lauwersoog, Leens, Mensingeweer, Molenrij, Niekerk, Pieterburen, Schouwerzijl, Ulrum, Vierhuizen, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Westernieland, Zoutkamp en Zuurdijk, en de buurtschappen Bokum, Broek, De Houw, Douwen, Electra (deels), Ewer, Grijssloot, Kaakhorn, Klei, Kleine Huisjes, Maarslag, Nijenklooster, Noordpolder (deels), Oosterhörn, Oudedijk, Roodehaan, Schouwen, 't Stort, Vliedorp, Westerklooster en Wierhuizen. Dat zijn 19 dorpen en 21 buurtschappen in totaal. Verder is in deze gemeente nog sprake van een bijzonder soort 'dorp', namelijk het miltaire oefendorp Marnehuizen.

- Wapen van de gemeente De Marne.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente De Marne.

- In 2019 wordt gemeente De Marne opgeheven en gaat zij op in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De fusiegemeente die in 1990 is opgericht, had als voorlopige werknaam aanvankelijk Ulrum (zolang er nog geen definitieve gemeentenaam is, krijgt een fusiegemeente namelijk standaard de naam van de grootste fusiepartner). Per 1-1-1992 is de definitieve gemeentenaam De Marne in werking getreden.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente De Marne grenst in het ZW en W aan de provincie Fryslân, het Nationale Park Lauwersmeer (waarvan het NO gedeelte binnen de gemeente ligt), aan buitengebieden van Munnekezijl, Warfstermolen en Kollumerpomp en aan Oostmahorn, in het NW ook aan de provincie Fryslân en aan de Waddenzee (aan het Schiermonnikoogse deel ervan), in het NO ook aan de Waddenzee (aan het Warffumse deel ervan), in het O aan Warffum (nog net; aan buitengebied ervan), Den Andel, Saaxumhuizen en Winsum en in het Z aan Ezinge, Saaksum, Oldehove en Lauwerzijl, en ligt Z en ZW van het Waddeneiland Rottumerplaat, ZW van het Waddeneiland Rottumeroog en het Duitse Waddeneiland Borkum, W van Baflo en Uithuizen, NW van Bedum, N en NW van Aduard, N van Zuidhorn en Grijpskerk, NO van Kollum en Buitenpost, ONO van Dokkum en O van Anjum. De hoofdplaats Leens ligt centraal tot ZO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente De Marne omvat ca. 4.050 huizen met ca. 10.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van De Marne, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Historische Kring De Marne.

- Dr. Richard Paping van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft in oktober een lezing gehouden voor de historische kring, getiteld 'De geschiedenis van de boerderijen, landgebruik en landeigendom in de Marne van de 16e eeuw tot ca. 1830: oude heerden en hun bewoners'. Via de link zijn de slides van deze lezing online te lezen. Interessant voor wie in de geschiedenis van de dorpen en buurtschappen in deze streek is geïnteresseerd, en ook voor genealogen die op zoek zijn paar persoonsgegevens van mensen die hier vroeger hebben gewoond, omdat er vele lijsten van personen uit de genoemde periode in zijn opgenomen.

- De site Marnegebied bevat vele artikelen over de geschiedenis van het Marnegebied (dat op hoofdlijnen het grondgebied van de huidige gemeente De Marne omvat, plus enkele dorpen er omheen).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Marne (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente De Marne.

- Algemeen: - De Marne is een prachtige gemeente met ondernemende en creatieve inwoners, bijzondere architectuur en schitterende natuur. En dat is precies wat de site MarneCultuur laat zien. Per dorp zijn feiten en cijfers, initiatieven, geschiedenis, culturele activiteiten en wetenswaardigheden in beeld gebracht. Met ‘Marne TV’, inhoudelijke informatie, tips, een online agenda, Facebook en Twitter is MarneCultuur een virtueel doorgeefluik voor iedereen die informatie wil vinden en delen op het gebied van kunst, cultuur, projecten en activiteiten in de gemeente.

- Openbaar vervoer: - Met Flexbus De Marne (lijn 565) reis je van maandag t/m vrijdag gemakkelijk en goedkoop van jouw dorp naar de voorzieningen in Leens, Ulrum, Warfhuizen, Zoutkamp en vice versa. In Wehe-Den Hoorn of Leens kun je ook overstappen op lijn 65 naar Groningen. Naast de vaste haltes zijn op de route ook stops op verzoek mogelijk. Geef in de bus aan de chauffeur door waar je wilt uitstappen. Langs de route stopt de chauffeur als je duidelijk je hand opsteekt. oute

Reizen met de Flexbus is makkelijk én voordelig. Je betaalt slechts € 2,00 aan de chauffeur voor een enkele reis. De Flexbus wordt gereden door 20 enthousiaste vrijwilligers uit gemeente De Marne. Vriendelijke en behulpzame chauffeurs die het gebied zeer goed kennen.

Reactie toevoegen