De Marne

Gemeente
De Marne
Hoogeland
Groningen

De Marne

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Marne (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- De Marne is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland.

- De gemeente De Marne is in 1990 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Eenrum, Kloosterburen, Leens en Ulrum.

- De gemeente De Marne omvat de dorpen Eenrum, Hornhuizen, Houwerzijl, Kloosterburen, Kruisweg, Lauwersoog, Leens, Mensingeweer, Molenrij, Niekerk, Pieterburen, Schouwerzijl, Ulrum, Vierhuizen, Warfhuizen, Wehe-den Hoorn, Westernieland, Zoutkamp en Zuurdijk, en de buurtschappen Bokum, Broek, De Houw, Douwen, Electra (deels), Ewer, Grijssloot, Kaakhorn, Klei, Kleine Huisjes, Noordpolder (deels), Nijenklooster, Maarslag, Oosterhörn, Oudedijk, Roodehaan, Schouwen, 't Stort, Vliedorp, Westerklooster en Wierhuizen. Dat zijn 19 dorpen en 21 buurtschappen in totaal. Verder is in deze gemeente nog sprake van een bijzonder soort 'dorp', namelijk het miltaire oefendorp Marnehuizen.

- Wapen van de gemeente De Marne.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente De Marne.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De fusiegemeente die in 1990 is opgericht, had als voorlopige werknaam aanvankelijk Ulrum (zolang er nog geen definitieve gemeentenaam is, krijgt een fusiegemeente namelijk standaard de naam van de grootste fusiepartner). Per 1-1-1992 is de definitieve gemeentenaam De Marne in werking getreden.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van De Marne, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Historische Kring De Marne.

- De site Marnegebied bevat vele artikelen over de geschiedenis van het Marnegebied (dat op hoofdlijnen het grondgebied van de huidige gemeente De Marne omvat, plus enkele dorpen er omheen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente De Marne.

- Algemeen: - De Marne is een prachtige gemeente met ondernemende en creatieve inwoners, bijzondere architectuur en schitterende natuur. En dat is precies wat de site MarneCultuur laat zien. Per dorp zijn feiten en cijfers, initiatieven, geschiedenis, culturele activiteiten en wetenswaardigheden in beeld gebracht. Met ‘Marne TV’, inhoudelijke informatie, tips, een online agenda, Facebook en Twitter is MarneCultuur een virtueel doorgeefluik voor iedereen die informatie wil vinden en delen op het gebied van kunst, cultuur, projecten en activiteiten in de gemeente.

Reactie toevoegen