Douwen

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Douwen

Terug naar boven

Status

- Douwen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Leens, in 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Douwen valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Zuurdijk, deels onder het dorp Leens.

- De buurtschap Douwen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan het gelijknamige straatnaambordje kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381 in loco qui dicitur da Dowa, 17e eeuw op de Douwen.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Douwen ligt rond de gelijknamige weg, NO van Zuurdijk, ZO van het dorp Leens en de buurtschap 't Stort, rond het bruggetje (= de Douwenstertil) over het Warfhuisterloopdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Douwen 9 huizen met 60 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap 3 boerderijen, waarvan 2 bewoond, en zal derhalve niet meer dan een letterlijke handvol inwoners hebben. Voor een beschrijving van de 3 panden zie hierna.

Terug naar boven

Beschrijving

- Direct W van de Douwenstertil staat boerderij Douwen aan de gelijknamige weg (huisnr. 1, in het dorpsgebied van Zuurdijk). Deze boerderij was vóór de reductie van 1594 in het bezit van het klooster Bloemhof uit Wittewierum en tot 1874 waren nog 4 jukkken land eigendom van het Kalendebroederschap van de Marne. Vermoedelijk stond de boerderij vroeger op een later afgegraven grote wierde, die zich uitstrekte tot aan noordzijde van het veel later gegraven Warfhuisterloopdiep. De huidige schuren dateren van 1818 en het woonhuis van 1960.

- ZO hiervan en van het bruggetje staat op huisnr. 2, in het dorpsgebied van Zuurdijk, boerderij Moestop.

- N van het Warfhuisterloopdiep, NO van het bruggetje, staat op Trekweg 2 (in het dorpsgebied van Leens), aan het einde van een graspad, een oude kop-rompboerderij (voor het eerst genoemd in 1746), die al sinds 1977 niet meer in gebruik is en vanaf de weg nauwelijks te zien is.

Reactie toevoegen