Kloosterburen

Plaats
Dorp
De Marne
Hoogeland
Groningen

GR gemeente Kloosterburen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Kloosterburen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Kloosterburen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Kloosterburen

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kloosterburen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Kloosterburen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente De Marne. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Kloosterburen.

- Onder het dorp Kloosterburen vallen ook de buurtschappen Bokum, Kleine Huisjes, Nijenklooster en Westerklooster. Voor de postadressen ligt ook het dorp Kruisweg 'in' Kloosterburen, hoewel dat in de praktijk een tweelingdorp is met buurdorp Hornhuizen.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp volgens de site van wijk Dobbe / Grijssloot Krönkeldorp, maar op de site van de carnavalsvereniging wordt die naam gespeld als Kronkeldörp, qua umlaut net andersom, dus wij vermoeden dat de spelling op eerstgenoemde site een tikfout is.

Terug naar boven

Ligging

Kloosterburen ligt ZW van Pieterburen, NW van Eenrum, N van Leens.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Kloosterburen 241 huizen met 1.714 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 140/974 (= huizen/inwoners) en het dorp Hornhuizen 101/740. De buurtschappen in deze gemeente worden, in tegenstelling tot bij de meeste andere gemeenten, in dat jaar niet apart gespecificeerd. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kloosterburen is ontstaan rond het premonstratenser Oldenklooster. Het is een katholieke enclave in overwegend protestants gebied. Het dorp is, dankzij de lage grondprijzen, in opkomst als 'bollenstreek van het Noorden'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- SintJan Kloosterburen is een initiatief op het oudste kloosterterrein van de provincie Groningen en heeft als doel op een creatieve wijze te anticiperen op de demografische ontwikkelingen (krimp, vergrijzing, ontgroening). Daarbij kiest SintJan nadrukkelijk de weg van sociale en duurzame vernieuwing. Om de samenleving vitaal te houden en de economie weer bloeiend te krijgen gaat SintJan uit van een integrale aanpak: wonen, werken, zorg en cultuur dienen zodanig geborgd te worden dat de leefbaarheid van het dorp versterkt wordt. SintJan is in 2010 uitgeroepen tot een van de 10 beste projecten tegen Krimp in de drie noordelijke provincies.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kloosterburen heeft 8 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kloosterburen heeft het grootste carnaval van boven de grote rivieren. Verder wordt er in Groningen alleen in Ter Apel carnaval gevierd.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Lidmaten Hornhuizen en Kloosterburen 1721-1811. - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kloosterburen alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen