De Houw

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

De Houw

Terug naar boven

Status

- De Houw is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 grotendeels gemeente Ulrum, deels gemeente Leens; in 1990 in zijn geheel over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Buurtschap De Houw valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Ulrum, deels onder het dorp Leens.

- Buurtschap De Houw heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap De Houw ligt W van Leens, O van Ulrum, rond de Provinciale Weg (de N361) en de Z parallel daaraan lopende wegen Leensterweg en Hoofdstraat. De buurtschap omvat o.a. de boerderijen Groote Houw, Kleine Houw en Wester-Houw.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap De Houw 9 huizen met 59 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap een handvol huizen met ca. 20 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Kleine Houw heeft een kerk gehad, die in 1247, gedurende de onlusten tussen de Gelkingen en de Groenenbergers, is afgebrand en afgebroken. De parochie van De Houw was gecombineerd met Vliedorp. Kleine Houw is vroeger veel groter geweest: men heeft bij de wierde veel puin gevonden.(1)

Reactie toevoegen