Molenrij

Plaats
Dorp
De Marne
Hoogeland
Groningen

Molenrij

Terug naar boven

Status

- Molenrij is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente De Marne. T/m 1989 gemeente Kloosterburen.

- Het dorp Molenrij heeft geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom 'in' Kloosterburen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Meulenrieg. Onder het aloude Groningse motto ‘waarom lange woorden gebruiken als het kort kan’, wordt Molenrij in het Gronings ook wel kortweg ‘Rieg’ genoemd.

Oudere vermeldingen
1781 de molenrijge, 1846 Molenrijg.

Naamsverklaring
Het Groningse rijge betekent 'rij, een rij huizen, kade'. Vergelijk Morige en de straatnaam Reitemakersreige in Groningen.(1) Verwarrend in dit kader is dat ‘rij’ dus duidt op een rij huizen en niet op een rij molens, maar dat Molenrij wél is ontstaan rond 3 molens. Dus dan zou de plaatsnaam betekenen ‘een rij huizen rondom molens’.

Terug naar boven

Ligging

Molenrij ligt direct O van Kloosterburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Molenrij heeft ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorpje Molenrij is ontstaan rond enkele molens die hier stonden aan het einde van het maar, dat nu het Molenrijgstermaar heet. Al deze molens zijn inmiddels verdwenen. De eerste molen is gebouwd in 1543, de laatste molen is in 1955 afgebrand. Begin jaren negentig heeft men pogingen gewaagd om enkele van de molens te herbouwen. Dat is echter niet gelukt wegens onvoldoende financiële middelen.

De gemeenteraad van de voormalige gemeente Kloosterburen vergaderde in café Hamstra in Molenrij.

Molenrij heeft een mosterdfabriek gehad die Marne-mosterd produceerde.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Molenrij heeft een haventje aan de Molenrijgstermaar.

Reactie toevoegen