Molenrij

Plaats
Dorp
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Molenrij

Terug naar boven

Status

- Molenrij is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Kloosterburen, in 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Het dorp Molenrij heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Kloosterburen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Meulenrieg. Onder het aloude Groningse motto ‘waarom lange woorden gebruiken als het kort kan’, wordt Molenrij in het Gronings ook wel kortweg ‘Rieg’ genoemd.

Oudere vermeldingen
1781 de molenrijge, 1846 Molenrijg.

Naamsverklaring
Het Groningse rijge betekent 'rij, een rij huizen, kade'. Vergelijk Morige en de straatnaam Reitemakersreige in Groningen.(1) Verwarrend in dit kader is dat ‘rij’ dus duidt op een rij huizen en niet op een rij molens, maar dat Molenrij wél is ontstaan rond 3 molens. Dus dan zou de plaatsnaam betekenen ‘een rij huizen rondom molens’.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Molenrij ligt direct O van het dorp Kloosterburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Molenrij heeft ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het dorpje Molenrij is ontstaan rond enkele molens die hier stonden aan het einde van het maar, dat nu het Molenrijgstermaar heet. Al deze molens zijn inmiddels verdwenen. De eerste molen is gebouwd in 1543, de laatste molen is in 1955 afgebrand. Begin jaren negentig heeft men pogingen gewaagd om enkele van de molens te herbouwen. Dat is echter niet gelukt wegens onvoldoende financiële middelen.

De gemeenteraad van de voormalige gemeente Kloosterburen vergaderde in Café Hamstra in Molenrij.

Molenrij heeft een mosterdfabriek gehad die Marne-mosterd produceerde. De naam van de in april 2019 in het dorp gerealiseerde Herberg Restaurant De Oude Mosterdfabriek verwijst daarnaar. Een jaar daarvóór was daar de Herberg van Ede van start gegaan.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Molenrij heeft een haventje aan de Molenrijgstermaar.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Molenrij, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen