Schouwen

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

Schouwen

Terug naar boven

Status

- Schouwen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Leens, in 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Schouwen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schouwerzijl. Vanouds viel de buurtschap onder het dorp Warfhuizen, maar dat komt omdat Schouwerzijl vroeger - in ieder geval nog in de Volkstelling van 1840 - zelf ook nog een buurtschap (onder Warfhuizen) was.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Schaauwn.

Oudere vermeldingen
1371 kopie 16e eeuw Schuwum, 1446 Schuwum, ca. 1660 Schuwer, 1781 Schouwen.

Naamsverklaring
Kan niet rechtstreeks schouw 'overzetveer, pont' zijn, want dat zou als oude vorm scholde moeten hebben. Men denkt daarom aan het Oudfriese werkwoord skûva 'schuiven' met daarbij een zelfstandig naamwoord skûve* 'open schuit, veerpont', in datief meervoud (met plaatsaanduidende functie) en dan '(nederzetting) bij de veerpont'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt N van het dorp Ezinge, ZO van het dorp Warfhuizen en W van het dorp Schouwerzijl, rond de splitsing van de Zijlvestweg met de doodlopende weg Schouwen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Schouwen 5 huizen met 30 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd slechts een handvol panden.

Reactie toevoegen