Mensingeweer

Plaats
Dorp
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

mensingeweer_nieuw_fietspad_naar_baflo_kaart.png

In 2015 is een nieuw, vrijliggend fietspad aangelegd tussen Mensingeweer en Baflo. Dat is wel zo rustig en veilig. Op deze kaart zie je hoe het tracé loopt. Voor nadere informatie zie het hoofdstuk Recente ontwikkelingen. (© aannemer www.roelofsgroep.nl)

In 2015 is een nieuw, vrijliggend fietspad aangelegd tussen Mensingeweer en Baflo. Dat is wel zo rustig en veilig. Op deze kaart zie je hoe het tracé loopt. Voor nadere informatie zie het hoofdstuk Recente ontwikkelingen. (© aannemer www.roelofsgroep.nl)

Mensingeweer

Terug naar boven

Status

- Mensingeweer is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Leens, in 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- Onder het dorp Mensingeweer valt ook de buurtschap Maarslag.

- Mensingeweer wordt wel 'De poort van Oost naar West' genoemd, omdat je hier vanuit Winsum over de N361 het grondgebied van de - voormalige - gemeente De Marne binnenkomt.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Mènskeweer.

Oudere vermeldingen
1371 kopie begin 16e eeuw Mensingheweere, Mensinghawere, 1506 Mensingweer, 1606 Menskeweer, 1608 Menscheweer.

Naamsverklaring
Betekent weer 'kleine wierde, opgeworpen hoogte' van de lieden van de persoon Menze.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Mensingeweer ligt NW van het dorp Winsum, Z van het dorp Eenrum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Mensingeweer 45 huizen met 260 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Doopsgezinde Gemeente in het dorp is in 1819 ontstaan uit de doopsgezinde gemeenten van Obergum, Rasquert en Den Hoorn. In genoemd jaar stichten zij hier samen een nieuwe kerk. Als in de jaren vijftig van de 20e eeuw blijkt dat de Provincie een nieuwe weg heeft gepland had op de plaats waar kerkgebouw en pastorie staan, wijkt men uit naar Eenrum, waar aan de J.J. Willingestraat een nieuw kerkgebouw verrijst. De naam van de gemeente is sindsdien Doopsgezinde Gemeente Mensingeweer te Eenrum.

- Verslag van de situatie in Mensingeweer anno 1828 door de toenmalige schoolmeester.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De provincialeweg N361 tussen Groningen en Lauwersoog liep in Mensingeweer midden door het dorp, vlak langs de huizen, wat de verkeersveiligheid niet ten goede kwam. Het zorgde ook voor geluidsoverlast, en de inwoners moesten door de drukte vaak erg lang wachten voor ze de weg konden oversteken van de ene kant naar de andere kant van het dorp. Bij Maarhuizen, de wierde tussen het dorp en Ranum, was de verkeersveiligheid ook matig. Op dit bochtige gedeelte van de weg vonden ondanks een snelheidsbeperking en aanpassingen aan de weg nog steeds relatief veel ongelukken plaats. Aanvankelijk was het de intentie om tussen Groningen en Lauwersoog een geheel nieuwe weg aan te leggen. Dat ging niet door omdat de financiering niet rond kwam.

Daarom heeft de Provincie in 2011 besloten in ieder geval het problematische deel nabij Mensingeweer middels een nieuw tracé aan te pakken. In 2016 is een nieuw stuk N361 aangelegd, dat nu in een rechte lijn van Ranum naar Mensingeweer loopt. Het bochtige deel in Maarhuizen is nu aan de doorgaande weg onttrokken, en vlak voor het dorp loopt de weg er nu met een boog N omheen, waardoor het dorp weer een geheel is geworden en vooral ook een stuk rustiger en veiliger. - Zie ook de video-impressie van het nieuwe wegdeel vanuit de lucht.

- Met een fietspad tussen het dorp en Baflo is een andere lang gekoesterde wens vanuit het gebied in vervulling gegaan. Het fietspad is in 2015 aangelegd, N van de Eenrummerweg. Enkele cijfers van aannemer Roelofs, die het project heeft uitgevoerd: er is 13.500 m3 grond afgevoerd. Er is ook 13.500 m3 zand aangevoerd dat specifiek geschikt is als fundering voor het fietspad. Er is 11.000 m2 beton aangebracht en 700 ton asfalt. Voor nadere informatie over dit onderwerp en de wegomlegging zoals beschreven in de vorige alinea, zie het Provinciaal inpassingsplan N361 Ranum-Mensingeweer en fietsverbinding Mensingeweer-Baflo (2013).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mensingeweer heeft 7 rijksmonumenten.

- Van het ontstaan en de bouwgeschiedenis van de protestantse (PKN) Michaëlkerk zijn geen geschreven bronnen voorhanden. De kerk is vermoedelijk in de 13e eeuw gebouwd. In 1371 komt Mensingeweer samen met Maarslag als parochie voor. Het is aanvankelijk een eenvoudige zaalkerk met rechte koorsluiting. De kerk is gemetseld in een groot formaat kloostermoppen die aan het oog worden onttrokken door een vlakke wit geschilderde bepleistering die in 1842 is aangebracht. Alleen op de eerste verdieping van de toren is nog een fragment zichtbaar van het originele metselwerk in de vorm van gemetselde blindnissen met daarin siermetselwerk.

De kerk heeft een eenvoudige vurenhouten sporenkap die is aangebracht in de eerste helft van de 18e eeuw. De kerk en toren zijn gedekt met blauw geglazuurde Oudhollandse dakpannen. Vermoedelijk is bij het aanbrengen van de nieuwe kapconstructie de hele kerk ingrijpend verbouwd. De aan de buitenzijde van het gebouw aangebrachte bepleistering is vermoedelijk even oud als de kap. Ook het houten tongewelf waarmee de kerkruimte wordt overdekt lijkt uit dezelfde tijd te stammen. Het tongewelf is vermoedelijk in de plaats gekomen van een vlakke houten zoldering. Dergelijke vlakke zolderingen werden vaak aangebracht bij kerkgebouwen die geen gemetselde gewelven hadden. Of deze kerk ooit stenen gewelven heeft gehad is onbekend.

In 1955 krijgt de kerk de huidige naam. Dat deze kerk aan aartsengel Michaël is gewijd komt doordat het leven van deze gemeente er eentje is geweest van een zware strijd tegen de ondergang. Aartsengel Michaël heeft een rol gespeeld bij de strijd van het Christendom tegen het Germaanse heidendom. - Fotoalbum Michaëlkerk. (bron: Protestantse Gemeente Leens-Mensingeweer, waar de kerk tegenwoordig deel van uitmaakt) Het kerkorgel is in 1698 gebouwd door Arp Schnitger in de kerk van Pieterburen. Het orgel is in 1906 overgenomen. In de loop der jaren is het orgel diverse keren verbouwd en gerestaureerd. De laatste restauratie heeft plaatsgevonden in 2011, door Mense Ruiter Orgelmakers. Onder de laatste link heeft de restaurateur de restauratie uitvoerig in tekst en beeld beschreven.

- In Molen Hollands Welvaart uit 1855 (gerestaureerd in 2001) is van alles te doen. Het is een volledig draaivaardige koren- en pelmolen, met uitzicht op de stelling van Wad tot Stad. Rondleiding door molenaar of molengids is mogelijk. Ook een digitale luistertocht behoort tot de mogelijkheden (€2,00 + borg). Regelmatig feestelijke evenementen en ludieke activiteiten. Handmolen om zelf meel te malen (kweern). Curiosazolder. Expositiezolder De Waaierij. Verkoop molen-, meel- en streekproducten. Koffie- en theeschenkerij met o.a. appeltaart en poffert uit eigen bakkerij, heerlijke koffie- en theevarianten, ambachtelijke appelsap, verse jus d'orange, frisdrank, Ben & Jerry's ijs en meer. Koolzaadzeep, ansichtkaarten, boeken, bouwpakketjes / bouwplaten molen. Foldermolen met informatie over 't Hoogeland. Groepsarrangementen op afspraak. Fietsservicepunt ANWB. ION oplaadpunt voor e-bikes. Nieuwsbrief Malle Molen Meel (ca. 5x per jaar). Eropuit-folder van Stichting Het Groninger Landschap. Dasjagoud folder met activiteiten Hoogeland. - Geschiedenis en specificaties Molen Hollands Welvaart. - Filmpje molen Hollands Welvaart. - De kap en de wieken zijn in 2017 en 2018 gerestaureerd.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Activiteitenagenda Mensingeweer.

- Mens Swing Es Weer (op een zondag in september, in 2018 voor de 9e keer) is een muziekfestival waarbij op 3 locaties in het dorp Mensingeweer een optreden plaatsvindt. De bezoekers worden in 3 groepen verdeeld en elke groep begint op een locatie. Nadat de betreffende band een sessie van ca. 45 minuten heeft gespeeld verplaatsen de verschillende groepen zich naar de volgende locatie voor een nieuw optreden, net zolang tot iedereen alle drie de optredende bands heeft gezien en gehoord. In totaal speelt elke band dus 3 sessies van ca. 45 minuten. Terwijl je tijdens de pauze onderweg bent naar de volgende locatie, kun je genieten van nòg een optreden, gegeven vanaf een steiger langs het water, aan de overkant van het dorpshuis.

Het concept is bedacht en voor het eerst uitgevoerd in 2010, als concretisering van de wens van het bestuur van Molenstichting Hollands Welvaart, DorpsBelangen Mensingeweer en Kookpodium Eenrum om het dorp “op de kaart te willen blijven zetten”, door iedereen die van muziek houdt uit te nodigen voor een gezamenlijke (muziek)beleving in alle fraaie (monumentale) locaties die het dorp rijk is. Nou ja, iedereen... er zijn slechts 250 kaarten beschikbaar dus je moet er wel snel bij zijn. Een muziekcircuit met zich verplaatsend publiek is uniek in de regio. De 1e editie in 2010 was een daverend succes, vandaar dat toen besloten is er een jaarlijks evenement van te maken. Kaarten kosten € 10,- in de voorverkoop en € 12,50 aan de kassa op de dag zelf. Kinderen in de basisschoolleeftijd betalen € 5,- . Ook verkrijgbaar: "Kaartje-plús", een entreekaart inclusief 3 consumptes, voor € 15, - in de voorverkoop (aan de kassa € 17,50).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het zomerseizoen zorgt het vaarverkeer door het Mensingeweersterloopdiep voor flink wat levendigheid; dit water staat in directe verbinding met o.a. Winsum, Garnwerd, Zoutkamp, Lauwersoog, Eenrum en Baflo, en biedt kanoërs mooie rondvaar-mogelijkheden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Mensingeweer, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Interviews met inwoners van Mensingeweer over wat ze van hun dorp vinden, anno 2014.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De maandelijkse dorpskrant De Omloop is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenorganisatie: - Dorpsbelangen Mensingeweer is opgericht in 1974.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Meuln is van herfst 2018 tot voorjaar 2019 gerenoveerd, verbouwd en toekomstbestendig gemaakt, zodat de inwoners er weer vele jaren mee vooruit kunnen. "Op 1 september 2018 is begonnen met het ontruimen en opruimen van ons dorpshuis. Schitterend weer, een schitterende opkomst (wel 40 man) en een schitterend resultaat: een container vol troep, de opslagruimte van Gesink ingewijd en alles strak gestapeld. Flink doorpakken met zijn allen werkte als een trein. Rond de middag was onverwacht zo ongeveer de klus alweer geklaard. Zolder: leeg. Keuken: leeg. Bar: leeg. Zaal: klaar. De verbouw kon van start." Aldus een verslag op de dorpssite, waar ook een fotoreportage van de verbouwing te vinden is. De verbouwing van het dorpshuis is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van gemeente De Marne, VSBfonds, Oranje Fonds, Kansrijk Groningen, NAM, Stichting H.S. Kammingafonds, Stichting Bernard Kruizenga Fonds, Geert van Mesdagstichting, Oud Papier Mensingeweer en Dorpsbelangen, in samenwerking met alle dorpsbewoners.

- Bedrijfsleven: - Derk Gesink is aardappelteler in Mensingeweer. Zijn aardappels gaan in groten getale de hele wereld over. Niet voor op het bord, maar voor in de grond. Pootaardappels dus. In de videoreportage onder de link vertelt Derk en laat hij zien wat daar allemaal bij komt kijken.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van het dorp. - Lidmaten van de gecombineerde gemeente Mensingeweer en Maarslag 1673-1807.

Reactie toevoegen