Onderbanken

Gemeente
Onderbanken
Parkstad
Limburg

Onderbanken

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Onderbanken.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Onderbanken.

- Boek hier je golfvakantie in omgeving Onderbanken.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Onderbanken.

Terug naar boven

Status

- Onderbanken is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Parkstad.

- De gemeente Onderbanken is in 1982 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld. De hoofdplaats is Schinveld.

- De gemeente Onderbanken omvat de dorpen Bingelrade, Jabeek, Merkelbeek en Schinveld en de buurtschappen De Kling (deels), Etzenrade, Op den Hering en Viel.

- Wapen van de gemeente Onderbanken.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Onderbanken.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Óngerbenk.

Naamsverklaring
De naam Onderbanken vindt zijn oorsprong in het systeem van rechtspraak, zoals dat in dit deel van Nederland gedurende de Middeleeuwen gold. De ‘onderbanken’ waren rechtsprekende colleges. Deze rechtbanken (toendertijd ‘schepenbanken’ genoemd) behandelden de gewone overtredingen en de minder zware misdrijven. Indien er twijfel rees omtrent de uitleg van rechtsregels, dan behoorden de onderbanken ‘ten hoofde te gaan’ bij de ‘hoofdbank’ in Heerlen. In dergelijke situaties en bij zware misdrijven wees deze hoofdbank vonnis. De ‘onderbanken’ hadden tevens een administratief-bestuurlijke taak, zij het beperkt van omvang. Niettemin staat het wel vast, dat deze schepenbanken invloedrijke colleges vormden, zeer vermoedelijk al in de 14e eeuw. (3066)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Onderbanken ligt N en NW van Brunssum, en is - samen met de W buurgemeente Schinnen - een groene buffer tussen het stedelijke Sittard-Geleen in het N en het stedelijke deel van van Parkstad in het Z.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Onderbanken is per 1 januari 1982 opgericht en als volgt samengesteld:
van Schinveld: 1.033 hectare met 4.874 inwoners;
van Merkelbeek: 342 hectare met 1.672 inwoners;
van Bingelrade: 352 hectare met 851 inwoners;
van Jabeek: 390 hectare met 754 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Onderbanken ca. 3.600 huizen met ca. 8.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen in de gemeente Onderbanken, kunt u terecht bij Heemkundevereniging De Veersjprunk.

Terug naar boven

Beschrijving

De gemeente Onderbanken biedt veel aan landschappelijke schoonheid. Die schoonheid bestaat onder meer uit glooiende boomgaarden, historische hoeven en landerijen, groene heuvels en houtopstanden en uitgestrekte bossen met prachtige wandelroutes. Voor details zie bij de afzonderlijke kernen.

Onderbanken kan met recht een kunstenaarsgemeente worden genoemd: in de kernen Schinveld, Jabeek, Merkelbeek en Bingelrade zijn in totaal circa 25 beeldende kunstenaars werkzaam.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De gemeente Onderbanken ziet zich om een scala aan redenen, als kleine gemeente met steeds meer en complexere opgaven, op termijn niet zelfstandig blijven functioneren. Daarom onderzoekt zij een aantal mogelijkheden voor samenwerking of fusie met een of meer omliggende gemeenten. Het ziet er naar uit dat de gemeente voorlopig diensten gaat inkopen bij de gemeente Heerlen, en t.z.t. bij een regionale herindelingsronde gaat fuseren met de gemeente Schinnen (die van de inwoners een grotere voorkeur kreeg dan andere buurgemeente Brunssum).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Spiegelroute is - iedere 1e zondag van de even maanden - een route langs de kunstenaars in de gemeente Onderbanken.

- Een mooie wandelroute van 17,5 km, kun je downloaden van de site van Openluchtmuseum Nonke Buusjke, waar de route begint en eindigt. Download wandelroute.

- IVN Brunssum en Onderbanken.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Onderbanken.

- Lokale Omroep Onderbanken LOO.

- De wekelijkse huis-aan-huiskrant Onderbanken Journaal is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Seniorenorkest Onderbanken heeft niet alleen leden uit deze gemeente maar ook uit heel Parkstad en zelfs uit het Duitse grensgebied. De vereniging heeft ca. 50 actieve muzikanten.

- Onderbanken linkspagina.

Reactie toevoegen