Etzenrade

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Etzenrade

Terug naar boven

Status

- Etzenrade is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, regio Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Jabeek. In 1982 over naar gemeente Onderbanken, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Etzenrade valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Jabeek.

- De buurtschap Etzenrade heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Ieëtselder.

Oudere vermeldingen
Etzenrath, Etsenrade, 1140 Evezenrode, 1144 apud Euecenrode, 1359 Etsenrode.

Naamsverklaring
Samenstelling van de persoonsnaam Evezo, Evizo en rode ‘rooiing, ontginning’.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Etzenrade ligt rond de gelijknamige weg, O van het dorp Jabeek, grenzend aan Duitsland, tegenover het Wildpark bij Mindergangelt. De buurtschap ligt verder ZO van de plaats Süsterseel in Duitsland, ZW van de plaats Gangelt in Duitsland, NW van het dorp Schinveld, N van de stad Brunssum en NO van de dorpen Bingelrade en Merkelbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Etzenrade 20 huizen met 99 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Roermolen.

- De Etzenrather Mühle ligt net over de grens op Duits grondgebied (bij grenspaal 272 het bruggetje over, je ziet het gelijk aan je rechterhand liggen). Deze watermolen wordt in 1492 voor het eerst vermeld. Tegenwoordig is er een café-restaurant in gevestigd.

- Rijksmonument de Etzenraderhof (huisnr. 1) is een van de fraaiste voorbeelden van de typisch Zuid-Limburgse boerderij, de gesloten hoeve. Dit type wordt gekenmerkt door een vierkante vorm met vier bijna blinde buitenmuren voor de verdediging. De binnenplaats laat wel ramen in de muren zien. Elk deel van het gebouw, de stallen, de schuren, het woongedeelte heeft een aparte toegangsdeur, die op de binnenplaats uitkomt. Hier lag meestal de mestvaalt; er scharrelden kippen en varkens.

- Ook het Etzenraderhuuske (huisnr. 11) is een rijksmonument.

- In Etzenrade heeft een kasteel gestaan, achter het Etzenraderhuuske. Uit proefboringen is gebleken dat het kasteel waarschijnlijk is ontstaan uit een laat-middeleeuwse motte. Volgens archeologen is weinig bekend over het kasteel, dat op oude kaarten is ingetekend met twee torens. Rond 1700 is het kasteel door brand verwoest. Anno 2016 is een project gestart om de grachten rond het kasteel in ere te herstellen, net als de voormalige staalconstructie verderop. Het zijn projecten van IBA Parkstad.

- Wegkruis tegenover huisnr. 1.

- Wegkruis tegenover huisnr. 11.

- Vereniging Historie Schinnen kreeg rond het jaar 2000 een collectie oude landbouw- en ambachtswerktuigen van Jo Giffin uit Doenrade die daar een streekmuseum had, maar daar wegens verhuizing mee moest stoppen. De vereniging kon helaas geen passende locatie vinden in de gemeente Schinnen, maar gelukkig heeft men onderdak kunnen vinden in de monumentale Etzenraderhoeve van dr. Mey (Etzenrade 1). Het streekmuseum is beperkt geopend.

- In 2015 heeft kunstenaar Herman Veltrop* uit Schinveld de wanden van het tunneltje in de Maastrichterstraat onder de Kneijkuilerweg - geheel belangeloos - kleurig beschilderd, met hulp van ca. 20 kinderen van groep 7 en 8 van Basisschool St. Gertrudis uit Jabeek. De leerlingen hadden, na uitleg van de heemkundevereniging en de gemeentearchivaris over het verleden van Etzenrade, tekeningen gemaakt over ‘het verzonken kasteel van Etzenrade’. Op basis van die tekeningen heeft Herman Veltrop, met een beetje hulp van de leerlingen, de wanden beschilderd. Nadat de leerlingen hun tekening hadden ‘ondertekend’ hebben zij samen met wethouder Evers het opgewaardeerde viaduct symbolisch geopend door de versperringslinten door te knippen.
* Onder de link vind je een L1 Óngerwaeg-reportage met Herman Veltrop bij een andere tunnelbeschildering, in Merkelbeek (2016).

Reactie toevoegen