Middelstum

Plaats
Dorp
Loppersum
Hoogeland
Groningen

middelstum borg ewsum afgebroken in 1863 [640x480].jpg

Middelstum Borg Ewsum afgebroken in 1863

Middelstum Borg Ewsum afgebroken in 1863

GR gemeente Middelstum in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Middelstum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Middelstum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Middelstum

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Middelstum (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Middelstum is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Loppersum. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Middelstum.

- Onder het dorp Middelstum vallen ook de buurtschappen Boerdam, Fraamklap en Rodeschool.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Middelstum heeft twee bijna-enclaves, een in het N en een in het O van het dorpsgebied, en grenst in het Z en ZW aan Bedum, in het W aan Onderdendam, in het N, van W naar O, achtereenvolgens aan Stitswerd, Toornwerd, Kantens, de O enclave van Toornwerd, buitengebied van Kantens en Eppenhuizen, in het NO aan de buurtschap Startenhuizen en Huizinge, in het (uiterste) O aan Stedum en in het ZO aan Westerwijtwerd, ZW buitengebied van Stedum en Sint Annen, en ligt O van Winsum, ZO van Baflo en Warffum, Z van Usquert, Z en ZW van Uithuizen, ZW van Uithuizermeeden, WNW van Loppersum en NNW van Ten Boer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Middelstum 271 huizen met 1.737 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 118/729 (= huizen/inwoners), de dorpen Huizinghe 40/263 en Westerwijtwert 35/210 en de buurtschappen Boerdam 2/14, De Deel 12/94, Oosterburen 14/96, Roodeschool 8/55, Toornweert 27/196, De Breeken 7/36, Engeweer 6/32 en De Pomp 2/12. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 920 huizen met ca. 2.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Middelstum heeft 31 rijksmonumenten.

- Molen De Hoop is een achtkante stellingmolen, met bruin geverfde bovenbouw op stenen onderbouw. De Hoop ligt prachtig in de driehoek tussen Middelstum, Toornwerd en Borg Ewsum. Tegenwoordig is De Hoop een maalvaardige korenmolen, vroeger was het ook een pelmolen. Het had niet veel gescheeld of deze molen was in 1954 gesloopt. De Groningse ondernemer Offringa, die om concurrentie te verminderen pelmolens opkocht om ze vervolgens te slopen, was ook eigenaar geworden van De Hoop. Het binnenwerk was al verdwenen, maar net op tijd kon de sloop worden gestaakt. Lange tijd verkeerde de molen in erbarmelijke staat. De molen werd gekocht door gemeente Middelstum en in 1976 is de buitenkant, het staande werk, gerestaureerd. Nadat de molen was overgedragen aan Molenstichting Fivelingo is in 2012 ook het gaande werk aangepakt. Sindsdien is weer sprake van een maalvaardige korenmolen. Op 27-10-2012 is de gerestaureerde molen feestelijk 'geopend'. De pelstenen, die de aanleiding waren voor de sloop, bevinden zich nog altijd in de molen. In 2016 is de molen overgedragen aan Het Groninger Landschap.

- Museumbakkerij Mendels (Kerkstraat 3, tel. 0595-551248) is gevestigd in een woonhuis dat volgens muurankers en gevelsteen dateert uit 1689, maar mogelijk nog ouder is. In dit pand is ongeveer 200 jaar een bakkerij gevestigd geweest, tot begin jaren zestig. Bij de restauratie in 1968/69 is de inrichting van bakkerij en winkel in de stijl van circa 1800 teruggebracht. Op een van de zolders is een collectie voorwerpen uit vier eeuwen bijeen gebracht die verband houden met het bakkersvak. De winkel, bakkerij en collectiezolder zijn te bezichtigen.

De collectie bestaat uit een compleet ingerichte bakkerij met de originele turfgestookte oven en tal van broodschieters, vormen, planken, een doofpot, etc. Een compleet ingerichte winkel met toonbank en kasten uit begin 19e eeuw, broodmanden, koekdozen, weegschalen, etc. is te zien. Ook een collectie attributen uit het bakkerswezen, waaronder een grote builkist, een zeer zeldzame zakkenklopmachine, oude koekplanken, speculaasmachines, een gildekist, gildepenningen, een hondenkar en een fraaie (paarden)bakkerskar ontbreken niet. Ten slotte is er een collectie bodemvondsten die betrekking hebben op het monumentale pand zelf.

Terug naar boven

Beeld

- Middelstum TV maakt videoreportages van bijondere gebeurtenissen in het dorp.

- Oude ansichtkaarten van Middelstum, Kantens, Onderdendam en Stedum.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Middelstum.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Middelstum.

Reactie toevoegen