Kantens

Plaats
Dorp
Eemsmond
Groningen

kantens_woonhuis_en_kerktoren.jpg

Mooie compositie van de fotograaf, dit fraaie woonhuis in Kantens met de kerktoren op de achtergrond. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Mooie compositie van de fotograaf, dit fraaie woonhuis in Kantens met de kerktoren op de achtergrond. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

GR gemeente Kantens in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Kantens in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Kantens in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Kantens

Terug naar boven

Status

- Kantens is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsmond. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Kantens.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Kannes.

Oudere vermeldingen
1326 Cantenze, 1371 Kantynse, 1397 Kanthenze, 1400 in Kantinze, 1506 Kanthens, 1510 tho Cantes, midden 16e eeuw Cantes, Kantes, 1579 sic: Kanthers, ca. 1660 Cantes, 1781 Cantens.

Naamsverklaring
Ontstaan uit Kantingja* 'bij de lieden van de persoon Kanto'. De ontwikkeling van het suffix -ingi tot -ens is Fries. Overeenkomst tussen Kantens en Cantaing in Frankrijk maakt het verleidelijk de K- als Pregermaans te beschouwen. Anderen verwerpen een persoonsnaam en knopen aan bij het Keltische cant 'wit', eveneens met onverschoven K-. Zie ook Hantum.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Kantens grenst in het W en NW aan Stitswerd, in het N aan Rottum, in het O aan Zandeweer en Eppenhuizen en in het Z aan achtereenvolgens, van O naar W, de O enclave van Toornwerd, buitengebied van Middelstum, Toornwerd en nogmaals buitengebied van Middelstum, en ligt O van Baflo, ZO van Warffum, ZZO van Usquert, ZW van Uithuizen, W van Garsthuizen, NW van Huizinge en Loppersum, NNO van Bedum, NO van Onderdendam en ONO van Winsum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Kantens 317 huizen met 1.941 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 95/570 (=huizen/inwoners), de dorpen Eppenhuizen 22/160, Rottum 41/250, Stitswerd 36/209 en Zandeweer 74/456 en de buurtschappen Bethlehem 3/16, Helwert 3/25, Holwinde 6/28, Doodstil 17/88, De Knijp 4/27 en Startenhuizen 16/112. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 290 huizen met ca. 730 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kantens heeft 5 rijksmonumenten.

- Molen Grote Geert.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Middelstum, Kantens, Onderdendam en Stedum.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kantens (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Kantens.

- Nieuws: - 't Lougnijs ('Loug' is Gronings voor 'dorp' en 'nijs' is Gronings voor 'nieuws') is de maandelijkse informatiekrant voor de dorpen Kantens, Rottum en Stitswerd. De krant verschijnt elke laatste donderdag van de maand, behalve in juli en december. In juli komt er geen krant i.v.m. de zomervakantie en in december verschijnt de krant de donderdag voor de kerst. Via deze link is 't Lougnijs vanaf een maand na verschijning ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Kantens.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Schienvat.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kantens.

Reactie toevoegen