Fraamklap

Plaats
Buurtschap
Loppersum
Groningen

Fraamklap plaatsnaambord [640x480].JPG

De buurtschap Fraamklap valt onder het dorp Middelstum in de gemeente Loppersum

De buurtschap Fraamklap valt onder het dorp Middelstum in de gemeente Loppersum

Fraamklap

Terug naar boven

Status

- Fraamklap is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Loppersum. T/m 1989 gemeente Middelstum.

- De buurtschap Fraamklap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Middelstum.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1654 Fraemtil, 1677-1678 Fraamtil, 1846 Froomtil, 1877 Fraamklap of Fraamtil.

Naamsverklaring
De buurtschap is aanvankelijk genoemd naar de til 'vaste brug', die later is vervangen door een klap 'ophaalbrug' - waarna ook de buurtschap is hernoemd - gelegen bij de borg Fraam.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Fraamklap ligt ZW van Middelstum, rond het punt waar Fraamweg, Pompsterweg, Jaagpad en Onderdendamsterweg bij elkaar komen, bij de brug ('klap') over het Boterdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 (2) wordt Fraamklap of Fraamtil vreemd genoeg niet vermeld (de andere buurtschappen in de gemeente Middelstum worden in dat jaar namelijk wél apart vermeld). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Fraamklap heeft 2 rijksmonumenten.

- De karakteristieke ophaalbrug in de buurtschap Fraamklap wordt in 2019 vernieuwd. De bestaande brug is verouderd, niet aardbevingsbestendig en heeft onvoldoende draagkracht voor verkeer. Omdat het een beeldbepalende brug is, heeft de gemeente Loppersum ervoor gekozen om de nieuwe brug er nagenoeg hetzelfde uit te laten zien. Hij krijgt vrijwel dezelfde vorm en kleuren en ook krijgt hij nostalgische kenmerken zoals klinknagels. Ook waterschap Noorderzijlvest betaalt mee aan de nieuwe brug, om de doorstroming van het water te verbeteren. De bestaande brug heeft namelijk een te klein doorstromingsprofiel, waardoor het water soms te hoog staat. Dat knelpunt gaat er met de nieuwe brug uit, waardoor de kans op wateroverlast in de omgeving kleiner wordt.

Reactie toevoegen