Ten Boer

Plaats
Dorp en gemeente
Ten Boer
Duurswold
Groningen

ten boer groeten uit 1910 [640x480].jpg

Ten Boer Groeten uit 1910

Ten Boer Groeten uit 1910

GR gemeente Ten Boer in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Ten Boer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Ten Boer in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Ten Boer

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Ten Boer (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Ten Boer is een dorp en gemeente in de provincie Groningen, in de streek Duurswold.

- In 2019 wordt de gemeente Ten Boer opgeheven en toegevoegd aan de gemeente Groningen.

- De gemeente Ten Boer omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Garmerwolde, Lellens, Sint Annen, Ten Post, Thesinge, Winneweer, Wittewierum en Woltersum, en de buurtschappen Achter-Thesinge, Bovenrijge, Hemert, Kröddeburen, Lageweg, Lutjewolde (deels) en Zevenhuisjes. Dit zijn 9 dorpen en 7 buurtschappen in totaal.

- Per 1-8-1962 is de grens tussen de gemeenten Ten Boer en Slochteren in het Eemskanaal komen te liggen, waardoor in dat jaar een aantal buurtschappen die Z van dat kanaal liggen, van de gemeente Ten Boer naar de gemeente Slochteren is verhuisd. Het betreft met name de buurtschappen Blokum, Botterdörst (nu geen buurtschap meer, voor nadere informatie zie de link), Heidenschap en Luddeweer.

- Wapen van de gemeente Ten Boer.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Ten Boer.

- Onder het dorp Ten Boer valt ook een deel van de buurtschap Bovenrijge.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Ten Boer grenst in het W aan Ruischerbrug, Noorddijk, Zuidwolde en Bedum, in het NW aan buitengebied van Middelstum, in het N aan Stedum, in het NO aan Loppersum en Garrelsweer en in het ZO aan het Eemskanaal, Overschild en Lageland, en ligt NO van de stad Groningen, O en ONO van Noorderhoogebrug, O van Noordwolde, O en OZO van Sauwerd, Z en ZO van Westerwijtwerd en Middelstum, Z en ZW van Westeremden, ZW van Wirdum, WZW van Appingedam en Delfzijl, W van Steendam, WNW van Hellum en Siddeburen, NW van Schildwolde en Slochteren, N en NNO van Harkstede en Scharmer en NO van Meerstad, Middelbert en Engelbert. De gelijknamige hoofdplaats ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvat de gemeente Ten Boer 387 huizen met 3.113 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 38/279 (=huizen/inwoners), de dorpen Garmerswolde 25/189, Thesinge 15/120, Lellens 11/93, Wittewierum 10/76 en Woltersum 41/329, de buurtschappen St. Annen 28/225, Bouwerschap 6/32, Boltklapstreek (De Bolte) 8/52, Dijkshorn (Ooster-Dijkshorn) 5/40, Lutjewolde 5/42, Emmerswolde (Immerwolde, Hemerwolde) 4/27, Heidenschap 5/41, Bovenrijge (Boven-Rijge) 6/41, Achter Thesing 12/88, Heemert (Hemert, Heemwerd) 6/57, Ten Post 29/228, Kroddeburen 12/96, Graauwendijk (deels) 7/45, Blokum (De Bloken) 5/39 en Luddeweer 4/18 en over de gemeente verspreide woningen 105/956.

- Zoals beschreven onder Status, is per 1-8-1962 middels grenscorrectie een deel van de gemeente Ten Boer overgegaan naar de gemeente Slochteren. Het betrof een gebied van 982 hectare, met 402 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Ten Boer ca. 3.000 huizen met ca. 7.400 inwoners, waarvan ca. 1.900 huizen met ca. 4.750 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Site over de geschiedenis van de kernen van de gemeente Ten Boer.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Ten Boer heeft 1 rijksmonumenten.

- Molen Bovenrijge staat in buurtschap Bovenrijge en wordt daarom aldaar beschreven.

- Widde Meuln.

- Het Oosterdijkshornerverlaat, gelegen direct N van Ten Boer, W van de t-splitsing Stadsweg / Wolddijk, is in 2012 gerestaureerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Tijdens de Roefeldag (op een zaterdag in juni) gaan kinderen van groep 4-8 in groepjes van 5 langs 3 verschillende bedrijven. Van te voren kunnen ze aangeven naar welk bedrijf/instelling ze wel of niet heen willen. Bij de bedrijven krijgen ze een rondleiding of een andere leuke bezigheid en maken zo op een leuke manier kennis met een bedrijf / organisatie. Elk jaar doen er ca. 80 bedrijven en 400 kinderen mee in de gemeente Ten Boer. De dag wordt mogelijk gemaakt dankzij ca. 20 sponsoren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Fietsroute 'HighLights Ten Boer' (45 km) voert langs mooie weggetjes, dorpen en langs historische locaties. De routegids geeft uitgebreide achtergrondinformatie over de historie en ontstaan van de interessante plekken en locaties. De afgelopen decennia zijn kunstwerken geplaatst op mooie plekken in de dorpen van de gemeente Ten Boer en hun omgeving. Kunst van lokale en internationale kunstenaars. Het fietsrouteboekje 'Kijken als Kunst' heeft een heldere kaart en geeft uitleg bij de kunstwerken. Tevens zijn in de route ateliers opgenomen die in de maanden mei t/m september elke eerste zondag van de maand zijn geopend.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Ten Boer. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Nieuws: - Nieuws uit Ten Boer van Dorpsbelangen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Vereniging Dorpsbelangen Ten Boer.

- Dorpshuis: - Ten Boer heeft na jaren weer een mooi Dorpshuis. Een centrale ruimte met een bar en comfortabele barkrukken, een ruime vergader- of feestzaal. De ideale plek voor dorpsactiviteiten, feesten en partijen. Diverse verenigingen maken gebruik van de ruimten, voor bijv. een wekelijkse bijeenkomst, verenigingsavond, jubileum of jaarafsluiting.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Huifkar. - Kinderopvang Kids2b.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Omlandia is opgericht in 1951.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Ten Boer.

Reactie toevoegen