Baflo

Plaats
Dorp
Winsum
Hoogeland
Groningen

baflo groeten uit 1910 [640x480].jpg

Baflo Groeten uit 1910

Baflo Groeten uit 1910

Baflo plaatsnaambord [640x480].JPG

Baflo valt sinds 1990 onder de gemeente Winsum.

Baflo valt sinds 1990 onder de gemeente Winsum.

GR gemeente Baflo in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Baflo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Baflo in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Baflo

Terug naar boven

Status

- Baflo is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Winsum. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Baflo.

- Onder het dorp Baflo vallen ook een deel van de buurtschap Lutke Saaxum en de buurtschap Dingen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Bavvelt.

Oudere vermeldingen
Baffelt, Baffelo, Bafflo, middeleeuwen Befelo, Beftlo, 1883 Bafloo.

Terug naar boven

Ligging

Baflo ligt N van Winsum, O van Eenrum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Baflo 327 huizen met 2.178 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 99/682 (= huizen/inwoners), de dorpen Den Andel 87/616, Saaxumhuizen 24/151 en Tinallinge 26/156, de buurtschappen Rasquert 62/371, Lutke-Saaxum 2/26, Dingen 3/15, Abbeweer 3/27, Vennen 3/20 en Hiddingerzijl 2/17, en de Noordpolder (deels) 16/97. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 700 huizen met ca. 1.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van) deze voormalige gemeente, kun je terecht bij Historische Kring Baflo.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Baflo heeft 8 rijksmonumenten.

- Romaanse Sint Laurentiuskerk uit de 12e eeuw met vrijstaande toren uit de 13e eeuw.

- Standbeeld van de beroemde humanist Rudolf Agricola, die in Baflo is geboren.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Popfestival Graspop is in 1992 in Baflo ontstaan en ca. 20 jaar daar georganiseerd, maar sinds 2011 is het festival in buurdorp Rasquert, vandaar dat wij dit festival nu daar beschrijven.

- Op een zaterdagmiddag (13.00-16.00 uur) half mei is er op het plein voor Viskenij (Gebroeders Gootjesstraat 2 te Baflo) de jaarlijkse Pleinmarkt. Er zijn tweedehands spullen te koop en ook cadeau-artikelen en mooie kaarten die door de bewoners van Viskenij zijn gemaakt. Natuurlijk is er ook gelegenheid en ruimte om gezellig koffie en thee te drinken, met wat lekkers erbij. Heb je overtallige bruikbare spullen die je kwijt wilt, dan houden ze zich aanbevolen, t.b.v. de volgende Pleinmarkt. Deze kun je inleveren in Viskenij (geen grote spullen zoals meubelen, tuinmeubelen en matrassen). De opbrengst van de markt is bestemd voor activiteiten voor en met de bewoners.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Baflo (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Baflo en Rasquert van Dorpsbelangen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Baflo en Rasquert.

- Jeugd: - Jeugdsoos Eagle.

- Zorg: - Viskenij is een woonplek voor ouderen met een intensieve zorgbehoefte en daarnaast een centrale ontmoetingsplaats in Baflo. Heb je hulp nodig, dan kun je bij hen (tijdelijk) wonen, logeren of alleen overdag bij hen komen. Woonzorgcentrum Viskenij ligt op een wierde, midden in het dorp. Landelijk, maar met verschillende winkels in het centrum en openbaar vervoer dichtbij. Viskenij is een kleinschalig woonzorgcentrum met een gemoedelijke sfeer. Een ideale plek om door te gaan met het leven zoals je dat gewend was.

Het Noaberhoes is een ontmoetingsplek binnen het gebouw van Viskenij en is een project van vrijwilligersorganisatie Goud Waark. Actieve senioren zetten zich in om andere senioren waar nodig te ondersteunen. Het Noaberhoes is een ontmoetingsplek waar een ieder welkom is voor een kopje koffie, een praatje, een spelletje, gezamenlijk een film kijken en er kan ook samen gegeten worden. Alles voor elkaar en met elkaar.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Baflo.

Reactie toevoegen