Uithuizermeeden

Plaats
Dorp
Eemsmond
Hoogeland
Groningen

uithuizermeeden groeten uit 1911 [640x480].jpg

Uithuizermeeden Groeten uit 1911

Uithuizermeeden Groeten uit 1911

uithuizermeeden_hervormde_kerk_kopie.jpg

De kerktoren van Uithuizermeeden is al van verre als zodanig herkenbaar, zowel door zijn bijzondere vormen als kleuren. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

De kerktoren van Uithuizermeeden is al van verre als zodanig herkenbaar, zowel door zijn bijzondere vormen als kleuren. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

GR gemeente Uithuizermeeden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Uithuizermeeden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Uithuizermeeden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Uithuizermeeden

Terug naar boven

Status

- Uithuizermeeden is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsmond. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978. In 1979 over naar gemeente Hefshuizen, in 1990 over naar gemeente Eemsmond.

- Wapen van de voormalige gemeente Uithuizermeeden.

- Onder het dorp Uithuizermeeden vallen ook de buurtschappen Hefswal en Heuvelderij en een deel van de buurtschap Valom.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Meij of Mij.

Oudere vermeldingen
1840 Uithuistermeeden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Uithuizermeeden grenst in het W aan Uithuizen, de Waddenzee en de rivier de Eems en mogelijk Duitsland (de Nederlands-Duitse grens is hier niet definitief vastgesteld), in het NO ook aan de Eems en aan Duitsland, in het O ook weer aan de Eems, ook weer mogelijk aan Duitsland, aan de haven en het bedrijventerrein Eemshaven en Roodeschool en in het Z aan Oosternieland en Oldenzijl, en ligt verder O van 't Lage van de Weg en Usquert, ZO van de Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat, Z van het Duitse Waddeneiland Borkum, WNW van Spijk en Bierum, NW van Zijldijk, 't Zandt, Godlinze, Losdorp, Appingedam en Delfzijl, N van Loppersum, NNO van Garsthuizen en NO van Zandeweer, Eppenhuizen, Kantens en Middelstum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Uithuizermeeden 482 huizen met 2.779 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp, met de delen Uithuistermeeden-Binnendijks en Uithuistermeeden-Buitendijks (of Oosteinde), 404/2.202 en de dorpen Ooster-Nieland 41/308 en Oldenzijl 37/269. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.200 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uithuizermeeden heeft 17 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) Mariakerk dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw en is nadien verder uitgebreid. De zowel qua vormgeving als qua kleuren bijzondere en opvallende toren dateert uit 1717 en is ontworpen door schrijnwerker Allert Meijer. - Grafmonumenten in de Hervormde Kerk, in tekst en beeld.

- In Museum Het Behouden Blik, naar eigen zeggen het kleinste museum van Noord-Nederland, tref je een uitgebreide verzameling blikken en curiosa van bekende merken als De Gruyter, Douwe Egberts, Van Nelle, Van Houten, Broekema, Verkade, Niemeijer, Tiktak en veel meer, aan de hand waarvan een blik wordt geworpen in de keuken van de Nederlandse samenleving. Laat je verrassen door de blik van herkenning en kijk mee hoe onze samenleving is veranderd, of juist niet.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Stichting Sportieve Recreatie Uithuizermeeden en Roodeschool organiseert door het jaar heen diverse actviteiten op het gebied van sport, fietsen, wandelen e.d.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Uithuizermeeden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Uithuizermeeden.

- Onderwijs: - Basisschool De Sterren. - Dr. R.J. Damschool. - Daltonschool De Noordkaap.

- Muziek: - Muziekvereniging SDG (Soli Deo Gloria). - Brassband Immanuël. - Lied 'Mooi Meij', gezongen door Piratenkoor Doekegats.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Uithuizermeeden.

Reactie toevoegen