Uithuizen

Plaats
Dorp
Eemsmond
Hoogeland
Groningen

uithuizen groninger boerderij ca 1910 [640x480].jpg

Uithuizen Groninger boerderij ca. 1910

Uithuizen Groninger boerderij ca. 1910

GR gemeente Uithuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Uithuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Uithuizen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Uithuizen

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Uithuizen.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Uithuizen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Uithuizen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Uithuizen is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsmond. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1978.

- Wapen van de voormalige gemeente Uithuizen.

- Onder het dorp Uithuizen vallen ook de buurtschappen Holwinde, Katershorn, Oldörp en een deel van de buurtschap Valom. Voor de postadressen valt ook het dorp 't Lage van de Weg onder Uithuizen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het gebied Z van de Oldörpsterweg en W van de Maarweg is in 2007 een nieuw wijkje aangelegd, genaamd Almersma. In deze wijk is de architectuur van de Groningse School naar Uithuizen gehaald. De Groningse School is de Groningse variant van de Amsterdamse school uit de jaren 1920-1930. Deze architectuur wordt gekenmerkt door een robuuste en expressieve vormentaal met uit baksteen opgetrokken bouwmassa’s. Het is een landschappelijke tuinwijk die de overgang vormt tussen dorp en aangrenzend landschap. In de wijk is een wierde aangelegd. Op en naast de wierde zijn woningen gebouwd.

- Sinds 2010 heeft Uithuizen er (gefaseerd in de loop der tijd) bijna 2.000, zij het tijdelijke, inwoners bij. Op een terrein van 8 hectare aan de Dingeweg tussen Uithuizen en Uithuizermeeden is sinds 2010 namelijk het Energy Village Hotel gevestigd. Het hotel biedt huisvesting aan maximaal 1.940 werknemers die o.a. worden ingeschakeld bij de bouw van de energiecentrale van RWE in de Eemshaven. De Eemshaven wordt de komende jaren in hoog tempo getransformeerd tot een van de belangrijkste energiecentra van West-Europa. De vele bouwprojecten treken veel arbeidskrachten aan. Vandaar dat de noodzaak voor een tijdelijk hotel ontstond. Het hotel bestaat uit geschakelde units en de gasten kunnen kiezen voor een één, twee of driepersoonskamer. Naast woonruimte, wordt het hoofdcomplex ook voorzien van een restaurant en recreatievoorzieningen. In principe is de nieuwe accommodatie er neergezet voor een periode van vijf jaar. Ook energiemaatschappij NUON bouwt een centrale. De werknemers die bij dit project betrokken zijn, worden ondergebracht op Groot Bronswijk in Wagenborgen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Uithuizen heeft 31 rijksmonumenten.

- Molen De Liefde.

- De Menkemaborg is een volledig ingericht huis met tuinen, grachten en singels, die samen een indrukwekkend beeld geven van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18e eeuw.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de polders boven Uithuizen ligt sinds 2010 een nieuw natuurgebied met onder andere zoetwatermoeras, omzoomd door rietland. Het gebied is in 2010 aangelegd ter compensatie van het verlies aan natuur in de Eemshaven door de vestiging van nieuwe grote energiebedrijven. Het betreft een gebied van 50 hectare in de Emmapolder en de Lauwerpolder. Ook de aangrenzende dijk is onderdeel van het natuurgebied. Het is begroeid met grassoorten en wordt zo 'kaal' mogelijk gehouden. Zo kan het foerageergebied worden voor de uit de Eemshaven verdreven blauwe kiekendief en velduil. In het gebied krijgt de natuur alle ruimte. Het is niet toegankelijk voor publiek. Wel kunt u vanuit een van de drie vogelkijkhutten een blik op het gebied werpen. De kijkhutten zijn via een voetpad bereikbaar. Bovendien kan beheerder Natuurmonumenten in bepaalde periodes groepsexcursies organiseren.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Uithuizen nieuw en idem oud.

- Zorgboerderij Calidad.

Reactie toevoegen