Sint Annen

Plaats
Dorp
Groningen
Groningen

sint_annen_bomen_in_de_herfst.jpg

Bomen in kleurige najaarstinten nabij Sint Annen, oktober 2016 (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Bomen in kleurige najaarstinten nabij Sint Annen, oktober 2016 (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Sint Annen

Terug naar boven

Status

- Sint Annen is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Groningen. T/m 2018 gemeente Ten Boer.

- Onder het dorp Sint Annen valt ook ca. de helft van de buurtschap Lutjewolde.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Plaatsnamen die met Sint beginnen, worden tegenwoordig doorgaans zonder koppelteken geschreven. Slechts bij een handvol van deze plaatsen is het nog met koppelteken. Ook Sint Annen zien wij in diverse media afwisselend met en zonder koppelteken geschreven worden. De officiële spelling volgens de gemeentelijke basisregistratie BAG, en op de plaatsnaamborden, is echter zonder koppelteken.

In het Gronings
Sunt Anne of Lutje Auwerd.

Oudere vermeldingen / naamsverklaring
Begin 14e eeuw wordt op de plek van het huidige dorp het klooster Klein Aduard of Sint Anna gesticht. Na de Reductie van Groningen vervalt het aan de Staten van Groningen, die het in 1601, als de provincie krap bij kas zit, op afbraak verkoopt. Op de plek van het vroegere klooster ontstaat een nederzetting, die aanvankelijk Sint Anna heet, en later wordt hernoemd in Sint Annen.

Terug naar boven

Ligging

Sint Annen ligt NW van Ten Boer, O van Bedum. De dorpskern grenst in het N aan de N993 (de weg Ten Boer - Bedum). Het dorpsgebied, dat ook nog een stuk omringend buitengebied omvat, grenst in het W aan de N46 (Eemshavenweg).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Sint Annen 28 huizen met 225 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners, waarvan ca. 140 in de dorpskern.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- "De dorpsentree aan de noordwestzijde van Sint Annen is rommelig en wordt als verkeersonveilig ervaren. Een projectgroep, bestaande uit direct aanwonenden, heeft inmiddels een pakket van wensen en eisen geformuleerd en gaat daarmee om tafel met een verkeerskundige van de gemeente. Het doel is dat deze de juiste informatie krijgt zodat hier plannen en tekeningen mee kunnen worden gemaakt." (bron: site van het dorpshuis)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint Annen heeft 1 rijksmonument, zijnde de kop-hals-rompboerderij op Boersterweg 26.

- De voormalige Hervormde kerk van Sint Annen (Kerkpad 1) was een klein zaalkerkje met aangebouwde kosterwoning. Buiten gebruik rond 1970, nu in gebruik als woning. Op het pleintje naast de voormalige kerk staat een klokkenstoel.

Terug naar boven

Evenementen

- De 50 mijl van Sint Annen in 2014 was een uitnodigingsloop. Het aantal deelnemers was beperkt tot 20. Op de site staan interessante verhalen over de plekken waar men langs gekomen is. In 2015 is zelfs een 100 mijl van Sint Annen gehouden onder dezelfde voorwaarden als hiervoor genoemd. Na een 2e editie in 2016 en een 3e editie in 2017 is er op 20 juni 2020 de 4e editie van dit evenement. Gezien de forse afstand moet je wel bewijzen dat je dat aankunt, voor je eventueel voor deelname in aanmerking komt: "100 mijl is natuurlijk een behoorlijke afstand. Voordat je op de wachtlijst komt, wordt op de site van de Deutsche Ultramarathon-Vereinigung (DUV) gekeken wat je prestaties van de afgelopen twee jaar zijn. Minimaal een 100KM wedstrijd, gelopen binnen 16 uur, en twee 50KM wedstrijden, gelopen binnen 7 uur, zijn vereist. De 100 mijl heeft een ruime limiet (30 uur). Het is dus geen haastklus. Je kan de tijd nemen en er een mooi uitje van maken. Geniet 100 mijl van het Groninger landschap."

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Als fietser of wandelaar kun je binnendoor van dit dorp naar Stedum, via de bij Bezienswaardigheden van Stedum beschreven Peertil. Kennelijk is dat toch nog niet optimaal qua infrastructuur, want op de site van het dorpshuis lezen wij: "Uit de dorpsvisie kan worden opgemaakt dat er in Sint Annen een grote behoefte is aan paden om en bij het dorp. Met name een directe verbinding met de Peertil richting Stedum staat hoog op verlanglijstje. Het projectgroepje dat hier mee bezig is heeft informatie ingewonnen bij diverse instanties, zoals het Groninger Landschap, om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast is er met boeren gesproken op welke manier zij zouden willen meewerken aan paden langs of over hun land."

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Sint Annen, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- In Dam Op in Sint Annen (RTV Noord, 2015) worden bijzondere objecten en inwoners van het dorp voor het voetlicht gebracht, met name Jan Riepema met zijn Gereedschapsmuseum, kunstenaar Els Ehrhardt die met haar man het voormalige schooltje bewoont, Klaas Wildeboer die 'misschien wel het fraaiste dorpshuis van de provincie' beheert, en Pieter de Kan die in het vroegere dorpscafé woont en een klassieke Norton heeft.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Het kleine dorp Sint Annen heeft ook een naar rato klein dorpshuis, maar wel een uniek dorpshuis: Dorpshuis Meuln is namelijk gevestigd in een oude molenromp, die in 1987 tot dorpshuis is verbouwd. "De aanbouw van de Meuln moest als gevolg van aardbevingsschade worden vervangen. Een logisch moment om ook direct de nodige verbeteringen aan de romp door te voeren. Met de verbouwing van de Meuln zorgen we er dus voor dat ons dorpshuis weer helemaal voldoet aan de eisen van nu en van de toekomst. De Meuln wordt beter toegankelijk, ook voor mensen met een rolstoel of een rollator. Andere verbeteringen dankzij de verbouwing zijn: vloerverwarming, duurzaamheid door het plaatsen van zonnepanelen, geluidsisolatie door o.a. extra geïsoleerd glas en aardbevingsbestendigheid.

Een deel van het werk wordt uitgevoerd door professionele bedrijven, bijvoorbeeld het slopen, heien, leggen van de fundering etc., maar een deel van het werk moet ook door vrijwilligers worden gedaan. Dit is een voorwaarde voor de fondsen die we hebben ontvangen voor de verbouw. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon gezellig en waardevol om met z'n allen een bijdrage te leveren. Er is altijd wel een klus waarbij je hulp nodig is, ook als je twee linkerhanden hebt." (bron: site van het dorpshuis) - Hier vind je verslagen van de verbouwing van dorpshuis Meuln in Sint Annen, in tekst en beeld.

- Hier kun je een videoreportage met bij de verbouwing betrokkenen bekijken. Er is ook een terras gerealiseerd. “Wij zeggen wel eens gekscherend: wij hebben het mooiste terras van Groningen. We kijken vanaf hier helemaal tot aan de Martinitoren!”, vertelt Pieter de Kam in de video. Verder stelt hij onder meer dat het dorpshuis van groot belang is voor het dorp: "Eigenlijk is het de huiskamer voor heel veel inwoners van Sint Annen. We doen heel veel samen en deze plek doet de saamhorigheid echt heel goed. Het versterkt heel erg de onderlinge band." De verbouwing heeft plaatsgevonden van september 2019 t/m januari 2020.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Sint Annen.

Reactie toevoegen