Toornwerd

Plaats
Dorp
Loppersum
Groningen

Toornwerd

Terug naar boven

Status

- Toornwerd is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Loppersum. T/m 1989 gemeente Middelstum.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Toornwert.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Toornwerd grenst in het O, Z en ZW aan Middelstum en in het NW en N aan Kantens en buitengebied van Middelstum, en ligt NO van Onderdendam, OZO van Stitswerd, ZW van Zandeweer, WZW van Garsthuizen, NW van Huizinge en WNW van Westeremden. Het dorpsgebied bestaat uit twee afzonderlijke gebiedjes, en wordt in het midden onderbroken door het dorpsgebied van Middelstum, bij en door de Molenweg (de N998).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Toornwerd 27 huizen met 196 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 35 huizen met ca. 85 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Al in de 14e eeuw had Toornwerd een eigen kerk met pastorie. Het kerkje bleek in de loop van de tijd te klein, raakte in onbruik en wat er van overbleef is uiteindelijk begin 19e eeuw afgebroken. In die periode is ook de wierde waarop het dorp lag, afgegraven.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Toornwerd heeft 5 rijksmonumenten.

- Brand vernielde de oorspronkelijke kerktoren. De huidige toren is in 1894 gebouwd naar een ontwerp van architect E. de Jonge.

- Op het kerkhof valt vooral de royale trappartij met bordessen, treden en rollagen op. Het kerkhof is in 2014 overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken.

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Toornwerd.

Reactie toevoegen