Eemsmond

Gemeente
Eemsmond
Hoogeland
Groningen

eemsmond_gemeentebord.jpg

De gemeente Eemsmond is in 1990 ontstaan uit fusie van de gemeenten Hefshuizen, Kantens, Usquert en Warffum.

De gemeente Eemsmond is in 1990 ontstaan uit fusie van de gemeenten Hefshuizen, Kantens, Usquert en Warffum.

Eemsmond

Terug naar boven

Status

- Eemsmond is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland. De gemeente is in 1990 ontstaan uit fusie van de gemeenten Hefshuizen (= in 1979 ontstaan uit fusie van de gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden), Kantens, Usquert en Warffum. De hoofdplaats van de gemeente is Uithuizen.

- De gemeente Eemsmond omvat de dorpen Eppenhuizen, Kantens, 't Lage van de Weg, Oldenzijl, Oosteinde, Oosternieland, Oudeschip, Roodeschool, Rottum, Stitswerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert, Warffum en Zandeweer, de buurtschappen Bethlehem, Breede, De Knijp, De Streek, Dijkum (deels?), Doodstil, Hefswal, Helwerd, Heuvelderij, Holwinde, Katershorn, Koningsoord, Noordpolder (deels), Noordpolderzijl, Oldörp, Paaptil (of Paapstil), Polen (deels?), Startenhuizen (deels), Valom, Wadwerd, Westerhorn en Zevenhuizen en de formele woonplaats en bedrijventerrein Eemshaven. Dat zijn 15 dorpen, 22 buurtschappen en 1 formele woonplaats in totaal. Verder omvat de gemeente nog de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat.

- Wapen van de gemeente Eemsmond.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Eemsmond.

- In 2019 wordt de gemeente Eemsmond opgeheven en gaat zij op in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Deze fusiegemeente heette aanvankelijk Hefshuizen (als voorlopige werknaam, standaard is dat namelijk de naam van de grootste fusiepartner zolang er nog geen definitieve naam is, en voor zover er geen andere voorlopige werknaam bepaald is). In 1992 heeft de gemeente haar definitieve naam gekregen: Eemsmond.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Eemsmond grenst in het W aan - deels in de Waddenzee - Tinallinge, Rasquert, Den Andel, Westernieland, Pieterburen, Kloosterburen, Hornhuizen, de provincie Fryslân, Schiermonnikoog en de Waddenzee - waarvan, O van die grens, het oostelijkste gedeelte binnen Nederland in de gemeente ligt -, in het N aan de Noordzee, in het NO en O, zoals ook de gemeentenaam aangeeft, aan de monding van de rivier de Eems en aan Duitsland (de Nederlands-Duitse grens is hier overigens niet definitief vastgesteld) en in het Z aan Bierum, Spijk, Zijldijk, Garsthuizen, het Loppersumse deel van de buurtschap Startenhuizen, Huizinge (nog net aan buitengebied ervan), buitengebied van Middelstum, de O enclave van Toornwerd, wederom Middelstum, Toornwerd en Onderdendam, en ligt Z van het Duitse Waddeneiland Borkum, NW van Appingedam, Delfzijl en de Duitse plaats Emden, N van Ten Boer en Bedum en NO van Winsum. Binnen de gemeente liggen in het N de Waddeneilanden Rottumerplaat en Rottumeroog en in het uiterste O de haven en het bedrijventerrein Eemshaven. De hoofdplaats Uithuizen ligt - binnen het landsgedeelte - centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Eemsmond omvat ca. 6.300 huizen met ca. 16.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Eemsmond, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- De Historische Kring Noordelijk Hunsingo was er aanvankelijk in het bijzonder voor de gemeente Warffum, maar sinds de gemeentelijke herindelingen van 1990 rekent zij de hele gemeente Eemsmond tot haar werkgebied. De 1e 25 nummers van het 2x per jaar verschijnende Nieuwsbulletin (tot heden zijn er ruim 50 verschenen) zijn via de link ook online te lezen.

- Verdwenen molens in de gemeente Eemsmond.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het borrelt en het bruist is een - anno 2017 in opbouw zijnd - portaal, waar je kunt zien wat er wanneer te doen is qua activiteiten en evenementen in welke plaatsen in de gemeente Eemsmond.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Eemsmond. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Muziek: - Muziekschool Hunsingo is er voor de inwoners van de gemeenten Bedum en Eemsmond.

- Welzijn: - Stichting Werk op Maat is er voor iedereen in de gemeente Eemsmond die: een ondersteuningsvraag heeft op het gebied van werk en dagbesteding; vrijwilligers zoekt of vrijwilligerswerk wil doen; een ondersteuningsvraag heeft bij het reizen met het OV, of een ander wil helpen met een vervoersvraag; een training assertiviteit of computervaardigheden wil volgen; als 55-plusser gebruik wil maken van de Klus&dienst.

Reactie toevoegen