Eemsmond

Gemeente
Eemsmond
Hoogeland
Groningen

eemsmond_gemeentebord.jpg

De gemeente Eemsmond is in 1990 ontstaan uit fusie van de gemeenten Hefshuizen, Kantens, Usquert en Warffum.

De gemeente Eemsmond is in 1990 ontstaan uit fusie van de gemeenten Hefshuizen, Kantens, Usquert en Warffum.

Eemsmond

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Eemsmond.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eemsmond.

Terug naar boven

Status

- Eemsmond is een gemeente in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland. De gemeente is in 1990 ontstaan uit fusie van de gemeenten Hefshuizen (= in 1979 ontstaan uit fusie van de gemeenten Uithuizen en Uithuizermeeden), Kantens, Usquert en Warffum.

- De gemeente Eemsmond omvat de dorpen Eppenhuizen, Kantens, 't Lage van de Weg, Oldenzijl, Oosteinde, Oosternieland, Oudeschip, Roodeschool, Rottum, Stitswerd, Uithuizen, Uithuizermeeden, Usquert, Warffum en Zandeweer, en de buurtschappen Bethlehem, Breede, Dijkum (deels?), Doodstil, Eemshaven, Hefswal, Helwerd, Heuvelderij, Holwinde, Katershorn, Koningsoord, De Knijp, Noordpolder, Noordpolderzijl, Oldörp, Paaptil (of Paapstil), Polen (deels?), Startenhuizen (deels), De Streek, Valom, Wadwerd, Westerhorn, Zevenhuizen. Verder omvat de gemeente nog de eilanden Rottumeroog en Rottumerplaat.

- Wapen van de gemeente Eemsmond.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Eemsmond.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Deze fusiegemeente heette aanvankelijk Hefshuizen (als voorlopige werknaam, standaard is dat namelijk de naam van de grootste fusiepartner zolang er nog geen definitieve naam is, en voor zover er geen andere voorlopige werknaam bepaald is). In 1992 heeft de gemeente haar definitieve naam gekregen: Eemsmond.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Eemsmond, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- De Historische Kring Noordelijk Hunsingo was er aanvankelijk in het bijzonder voor de gemeente Warffum, maar sinds de gemeentelijke herindelingen van 1990 rekent zij de hele gemeente Eemsmond tot haar werkgebied. De 1e 25 nummers van het 2x per jaar verschijnende Nieuwsbulletin (tot heden zijn er ruim 50 verschenen) zijn via de link ook online te lezen.

- Verdwenen molens in de gemeente Eemsmond.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het borrelt en het bruist is een - anno 2016 in opbouw zijnd - portaal, waar je kunt zien wat er wanneer te doen is qua activiteiten en evenementen in welke plaatsen in de gemeente Eemsmond.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Eemsmond.

Reacties

(2)

Uithuizen ontbreekt in de opsomming van de dorpen.

Dank voor je opmerkzaamheid Jack. Aangepast.

Reactie toevoegen