Roodeschool

Plaats
Dorp
Eemsmond
Groningen

roodeschool stationsstraat 1969 [640x480].jpg

Roodeschool Stationsstraat 1969

Roodeschool Stationsstraat 1969

Roodeschool

Terug naar boven

Status

- Roodeschool is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsmond. T/m 1978 gemeente Uithuizermeeden.

- Voor de postadressen valt onder Roodeschool ook het dorp Oosteinde.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Roodschoul.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt NO van Uithuizermeeden. De plaatsnaam is landelijk bekend als eindpunt van de spoorlijn Groningen-Roodeschool.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Roodeschool niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In oktober 2016 is het boek 'Verloren en herwonnen vrijheid. Geschiedenis van Roodeschool, Oosteinde en Oudeschip tijdens de Tweede Wereldoorlog' verschenen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2015 zijn alle betrokken partijen het eens geworden over het doortrekken van de spoorlijn Groningen-Roodeschool naar de Eemshaven. Voor de verbinding wordt 3 kilometer nieuw spoor aangelegd. Daarnaast wordt ongeveer 4,3 km bestaand goederenspoor aangepast. Het station van Roodeschool krijgt bovendien een nieuwe locatie, aan de Hooilandseweg. In de Eemshaven sluit de trein aan op de veerdienst van en naar het N van de Eemshaven gelegen Duitse waddeneiland Borkum. Met het doortrekken van de spoorlijn worden de Eemshaven en Borkum ontsloten voor het openbaar vervoer. Dit is  goed voor zowel het toerisme op Borkum, als het toerisme van Borkum naar Groningen: bewoners van Borkum kunnen straks sneller naar Groningen reizen dan naar het Duitse vasteland van Emden of Oldenburg.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Roodeschool heeft slechts 1 rijksmonument: het pand M.H. Trompstraat 13, een voormalig woonhuis met bakkerij, winkel en aangebouwde schuur uit 1934 (uitbreiding in 1949).

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Nieuws over evenementen en activiteiten in Roodeschool op Facebook.

- Stichting Sportieve Recreatie Uithuizermeeden en Roodeschool organiseert door het jaar heen diverse actviteiten op het gebied van sport, fietsen, wandelen e.d.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Roodeschool op Facebook.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Roodeschool (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Roodeschool.

- Onderwijs: - Basisschool Roodschoul en Basisschool H.H. Simonides zijn per 1-8-2016 gefuseerd tot Samenwerkingsschool De Dobbe.

- Sport: - Voetbalvereniging Corenos.

Reactie toevoegen