Oosternieland

Plaats
Dorp
Eemsmond
Hoogeland
Groningen

Oosternieland

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oosternieland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

Oosternieland is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsmond. T/m 1978 gemeente Uithuizermeeden.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Nijlaand.

Terug naar boven

Ligging

Oosternieland ligt ZO van Uithuistermeeden, Z van Roodeschool, rond de Oosternielandsterweg, en grenst in het Z aan de N46 (Eemshavenweg) en aan het dorp Zijldijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oosternieland 41 huizen met 308 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Het dorp Oosternieland is zeer bescheiden van omvang en heeft dan ook naar rato bescheiden voorzieningen. Het is het enige dorp in de gemeente zonder dorpshuis. Verenigingen komen daarom doorgaans bijeen in het dorpshuis in buurdorp Zijldijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oosternieland heeft 1 rijksmonument: de 13e-eeuwse Nicolaaskerk, eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken. Koepelgewelven met beschildering uit de 13e en 15e eeuw. Gaaf 18e-eeuws meubilair met preekstoel uit 1773. Kabinetorgel uit 1805, gemaakt door Albertus van Gruisen. Op het kerkhof zerken vanaf de 17e eeuw.

Terug naar boven

Evenementen

- In het kerkje van Oosternieland worden enkele keren per jaar evenementen georganiseerd, zoals lezingen en het jaarlijkse 3-daagse Filmfestival in november. Op de eerstgenoemde site afficheert het dorp zich als 'de culturele hoofdstad van het Hoogeland'.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oosternieland.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oosternieland.

Reactie toevoegen