Rottum (Groningen)

Plaats
Dorp
Eemsmond
Groningen

Rottum (Groningen)

Terug naar boven

Status

- Rottum is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Eemsmond. T/m 1989 gemeente Kantens.

- Onder het dorp Rottum vallen ook de buurtschappen Bethlehem en Helwerd. Onder dit dorp viel vanouds ook de buurtschap Holwinde. Na de gemeentelijke herindeling is deze onder Uithuizen komen te vallen, omdat het daar dichterbij ligt. Voor de postadressen valt één pand van de buurtschap Doodstil onder het dorp Rottum.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rottum grenst in het W aan Stitswerd en Warffum, in het N aan Usquert en Uithuizen, in het O aan Zandeweer en in het Z aan Kantens, en ligt NO van Winsum, ONO van Baflo, WZW van Uithuizermeeden, W van Eppenhuizen, WNW van Garsthuizen, NNW van Toornwerd en Middelstum, N van Bedum en NNO van Onderdendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Rottum 41 huizen met 250 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 70 huizen met ca. 180 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 2015 is een deel van de vloer van de vroegere kloosterkerk ontdekt, door de stratenmaker die een klinkerpad legde van de Kloosterweg naar de kerk en hier bij toeval op stuitte. De vloer is kort na de ontdekking weer afgedicht, omdat hij anders door het weer kan worden aangetast.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rottum heeft 6 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rottum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Rottum.

Reactie toevoegen