Loil

Plaats
Dorp
Montferland
Liemers
Gelderland

Loil

Terug naar boven

Status

- Loil is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Didam.

- Het dorp Loil heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Didam.

- Onder het dorp Loil valt in de praktijk ook de buurtschap Holthuizen.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
De naam dient te worden uitgesproken als Lool.

Oudere vermeldingen
1840(1) 'Lool of Loil'.

Terug naar boven

Ligging

Loil ligt NO van Didam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Loil 101 huizen met 680 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2012 verrijst in Loil het nieuwe landgoed De Barthenhorst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loil heeft 1 rijksmonument, zijnde de uit 1855 daterende Molen De Korenbloem (Kloosterstraat 8. Het is een beltmolen, met 1 koppel maalstenen. Het zijn kunststenen van 140 cm doorsnede. Het gevlucht is 24 m en heeft gelaste, ijzeren roeden, die voorzien zijn van Van Busselneuzen. De binnenroede heeft daarnaast sinds 1948 ook nog Ten Have-kleppen. De kap van de molen is gedekt met dakleer en voorzien van een zogeheten Engels kruiwerk (dat is een kruiwerk met ijzeren rollen). De bovenas is van gietijzer. De as wordt gesmeerd met reuzel en de kammen (tanden) op de tandwielen met bijenwas. De vang, waarmee het wiekenkruis wordt afgeremd, is een met een wipstok bediende Vlaamse vang. De molen is gerestaureerd in 1948, 1970 en 1989. Bij de restauratie in 1948 zijn de Ten Have-kleppen aangebracht en in 1989 zijn er nieuwe roeden gestoken. De molen is op afspraak te bezichtigen (alleen staan er geen contactgegevens onder de link, dus contact leggen met de molenaar wordt dan lastig...).

- Loil heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. Op de site van Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers lezen wij een mooi verhaal over hoe hun naam is ontstaan: "De naam De Vrolijke Drammers ontstond op de eerste avond van het carnaval in 1960. Joop Koenders en zijn vrouw kwamen verkleed naar het bal. ‘Niet drammen mor deurbateren’, stond er op hun kleding genaaid. Dat leidde tot verbazing, want behalve de prins, de raad van elf, de nar en de hofdames was niemand verkleed. 'Als we dat hadden geweten hadden we ons ook verkleed!', werd er geroepen. Geïnspireerd door echtpaar Koenders werd de volgende dag menig kledingkast overhoop gehaald en oude kleding van spreuken voorzien. De leus ‘Niet drammen mor deurbateren’ leidde die dagen tot veel vrolijke discussie, waaruit de naam De Vrolijke Drammers werd geboren."

- De Survivalrun Loil (op een zaterdag in juni, in 2020 voor de 9e keer) is een groot succes; de maximaal 900 kaarten die beschikbaar zijn, zijn doorgaans al binnen een of enkele dagen uitverkocht. De inschrijving start jaarlijks op 1 april (geen grapje). Dan weet je dat vast, mocht je eraan mee willen doen. Reactie van de organisatie na afloop van de Survivalrun 2017: "Wat een fantastisch spektakel hebben jullie er van gemaakt. Lachende, enthousiaste deelnemers aan de start, en na 33 hindernissen ook weer lachend van de mega glijbaan. Vriendelijke vrijwilligers waarvan 't grootste deel heeft aangegeven volgend jaar er weer bij te willen zijn, TOP, en dan ook nog duizenden bezoekers langs 't hele parcours en op 't terras bij de Sfeermarkt van Amicitia, waarmee we al jaren samen werken. Als organisatie zijn we niet alleen blij en tevreden maar ook erg trots dat jullie met z'n allen onze ideeën op deze manier tot leven brengen. De positieve reacties zijn ons veel waard... Bedankt en tot volgend jaar!"

- Loillands at the Park is een tweejaarlijks evenement in Loil in festivalsfeer (in de oneven jaren, op een zaterdag in september). Grappig is dat hoewel het er in schrift anders uitziet, je het in de praktijk hetzelfde uitspreekt als het grote bekende Lowlands festival, omdat je immers, wat velen niet weten, de plaatsnaam als Lool moet uitspreken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Loil.

- Nieuws: - Nieuws uit Loil op Facebook.

- Belangenorganisatie: - "Aanvankelijk heeft de in 1977 opgerichte Kontaktraad Loil geen officiële status. De eerste jaren is het een beetje zoeken naar de gewenste rol. Gaandeweg ontstaat de behoefte en de noodzaak over te gaan in een formele rechtspersoon. Sinds 1994 is de Kontaktraad een stichting. Doelstelling: Het stimuleren, coördineren en eventueel zelf ontplooien van initiatieven en activiteiten, die het welzijn van het dorp als zelfstandige gemeenschap bevorderen. De Kontaktraad functioneert als een overkoepelend platform van de Loilse verenigingen en belangengroepen, veelal in de rol van intermediair. De hoofdactiviteiten zijn: het uitgeven van het informatieblad van de Loilse verenigingen (verschijnt 10 maal per jaar) en de Loil-kalender; het fungeren als intermediair tussen de Loilse dorpsgemeenschap en overheids- en andere externe instanties. De Kontaktraad vergadert 4 keer per jaar met vertegenwoordigers van gemeente en de politie; het initiëren en/of uitvoeren van projecten die het algemene Loilse belang ten goede komen (waaronder de dorpssite)."

- Onderwijs: - "In 1910 begon het onderwijs in Loil in de nieuw gebouwde lagere school aan de Wehlseweg. Wat er nu nog van over is, is de voormalige bovenmeesterwoning. Deze openbare school ging op 16 augustus 1926 over tot de Bijzondere R.K. Jongensschool St. Aloysius. Reeds eerder was in oktober 1924 een R.K. Meisjesschool St. Jozef geopend. In 1963 werd het huidige gebouw onder de naam van de meisjesschool in gebruik genomen. In 1985 is het kleuter-en lager onderwijs samengevoegd tot R.K. Basisschool St. Jozef. Vanaf schooljaar 2016-2017 wordt de Daltonvisie geïmplementeerd en is de school verder gegaan onder de naam Daltonbasisschool St. Jozef. In het schooljaar 2018-2019 hadden we 91 kinderen, verdeeld over 4 groepen: Groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8.

Gelijkwaardigheid tussen mensen is een belangrijk uitgangspunt. Onze kinderen moeten respect op kunnen brengen voor waarden en normen van anderen, die zich onderscheiden in kleur, status, handicap, cultuur of geloof. We helpen de kinderen hierbij doordat we een vreedzame school zijn. Iedere week proberen we het rugzakje van ieder kind verder te vullen. Wij willen dat je kind veel leert en elke dag met plezier naar school gaat. Hier zetten wij ons als school voor in. Om dit te bereiken gaan we uit van het Daltononderwijs. Het Daltononderwijs dankt haar naam aan het plaatsje Dalton waar voor het eerst Daltononderwijs in de praktijk werd gebracht. Het is een organisatievorm waarbij het leren hanteren van verantwoordelijkheid, het leren zelfstandig werken en het leren samenwerken centraal staat. Alles binnen onze schoolmuren is gericht op het ontwikkelen van zelfbewustzijn bij de kinderen. Weten wat je kunt, waar je goed in bent en weten en voelen wat je wilt leren. Op Daltonbasisschool St. Jozef geven we kinderen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontplooien. Kinderen moeten leren om zelfstandig, verantwoordelijk, creatief en kritisch te zijn, maar ook om samen met anderen te kunnen leven. Onze school is steeds in ontwikkeling, past nieuwe onderwijskundige ideeën toe en heeft zorg voor alle kinderen."

- Sport: - s.v. Loil (voetbal).

- Zorg en welzijn: - "Zorgboerderij Belfjor in Loil biedt een zinvolle dagbesteding voor kinderen en jong volwassenen met een beperking. De doelstelling van de stichting is om op kleine schaal en met de nodige begeleiding een aangename dagbesteding te bieden. Hierbij staan de werkzaamheden op de zorgboerderij en stalhouderij centraal en proberen we voor iedereen passende werkzaamheden te vinden. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verzorgen van de dieren en hun verblijven. Op de zorgboerderij zijn veel verschillende dieren aanwezig. We hebben een aantal paarden en pony’s en een shetlander. Ook zijn er elk jaar kalfjes op de zorgboerderij. Deze worden de eerste weken met de fles en speenemmer groot gebracht en blijven ongeveer een jaar bij ons voordat ze verder gaan naar een andere boerderij. Onze drie göttinger mini varkentjes Bassie, Adriaan en Poetje zijn er gek op om geknuffeld en geborsteld te worden. En onze tamme schapen en geiten zorgen elk jaar weer voor geweldige lammetjes en jonge geitjes. Daarnaast hebben we nog een ren met kippen en eenden en een knaagdierenparadijs waar naar hartenlust gespeeld en geknuffeld kan worden met de cavia’s en konijnen.

Het belangrijkst op de zorgboerderij is dat alles in alle rust gebeurt en dat mens en dier van elkaar kunnen genieten. Naast de werkzaamheden met de dieren zijn er ook altijd wel onderhoudsklusjes te doen aan de gebouwen, verblijven en materialen. Natuurlijk nemen we ook de tijd om gezamenlijk koffie en thee te drinken en gezellig met z’n allen te eten in onze kantine. Naast de dagbesteding is er ook een mogelijkheid voor ‘paardenbeleving’. Het rijden gebeurt onder privé begeleiding en de nadruk ligt op ontspanning van ruiter en paard. Natuurlijk hoort bij het rijden ook de verzorging van de pony. Deze wordt gezamenlijk gepoetst en opgezadeld zodat er veel contact is tussen ruiter en pony."

Reactie toevoegen