Loil

Plaats
Dorp
Montferland
Liemers
Gelderland

Loil

Terug naar boven

Status

- Loil is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Didam.

- Het dorp Loil heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Didam.

- Onder het dorp Loil valt in de praktijk ook de buurtschap Holthuizen.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
De naam dient te worden uitgesproken als Lool.

Oudere vermeldingen
1840(1) 'Lool of Loil'.

Terug naar boven

Ligging

Loil ligt NO van Didam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Loil 101 huizen met 680 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Vanaf 2012 verrijst in Loil het nieuwe landgoed De Barthenhorst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Loil heeft 1 rijksmonument.

- Loil heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Korenbloem.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Survivalrun Loil (op een zaterdag in juni, in 2018 voor de 7e keer) is een groot succes; de maximaal 900 kaarten die beschikbaar zijn, zijn doorgaans al binnen een of enkele dagen uitverkocht. De inschrijving start jaarlijks op 1 april (geen grapje). Dan weet je dat vast, mocht je eraan mee willen doen. Reactie van de organisatie na afloop van de Survivalrun 2017: "Wat een fantastisch spektakel hebben jullie er van gemaakt. Lachende, enthousiaste deelnemers aan de start, en na 33 hindernissen ook weer lachend van de mega glijbaan. Vriendelijke vrijwilligers waarvan 't grootste deel heeft aangegeven volgend jaar er weer bij te willen zijn, TOP, en dan ook nog duizenden bezoekers langs 't hele parcours en op 't terras bij de Sfeermarkt van Amicitia, waarmee we al jaren samen werken. Als organisatie zijn we niet alleen blij en tevreden maar ook erg trots dat jullie met z'n allen onze ideeën op deze manier tot leven brengen. De positieve reacties zijn ons veel waard... Bedankt en tot volgend jaar!"

- Loillands at the Park is een tweejaarlijks evenement in Loil in festivalsfeer (in de oneven jaren, op een zaterdag in september). Grappig is dat hoewel het er in schrift anders uitziet, je het in de praktijk hetzelfde uitspreekt als het grote bekende Lowlands festival, omdat je immers, wat velen niet weten, de plaatsnaam als Lool moet uitspreken.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Loil.

- Onderwijs: - "In 1910 begon het onderwijs in Loil in de nieuw gebouwde lagere school aan de Wehlseweg. Wat er nu nog van over is, is de voormalige bovenmeesterwoning. Deze openbare school ging op 16 augustus 1926 over tot de Bijzondere R.K. Jongensschool St. Aloysius. Reeds eerder was in oktober 1924 een R.K. Meisjesschool St. Jozef geopend. In 1963 werd het huidige gebouw onder de naam van de meisjesschool in gebruik genomen. In 1985 is het kleuter-en lager onderwijs samengevoegd tot R.K. Basisschool St. Jozef. Vanaf schooljaar 2016-2017 wordt de Daltonvisie geïmplementeerd en is de school verder gegaan onder de naam Daltonbasisschool St. Jozef. In het schooljaar 2018-2019 hadden we 91 kinderen, verdeeld over 4 groepen: Groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8.

Gelijkwaardigheid tussen mensen is een belangrijk uitgangspunt. Onze kinderen moeten respect op kunnen brengen voor waarden en normen van anderen, die zich onderscheiden in kleur, status, handicap, cultuur of geloof. We helpen de kinderen hierbij doordat we een vreedzame school zijn. Iedere week proberen we het rugzakje van ieder kind verder te vullen. Wij willen dat je kind veel leert en elke dag met plezier naar school gaat. Hier zetten wij ons als school voor in. Om dit te bereiken gaan we uit van het Daltononderwijs. Het Daltononderwijs dankt haar naam aan het plaatsje Dalton waar voor het eerst Daltononderwijs in de praktijk werd gebracht. Het is een organisatievorm waarbij het leren hanteren van verantwoordelijkheid, het leren zelfstandig werken en het leren samenwerken centraal staat. Alles binnen onze schoolmuren is gericht op het ontwikkelen van zelfbewustzijn bij de kinderen. Weten wat je kunt, waar je goed in bent en weten en voelen wat je wilt leren. Op Daltonbasisschool St. Jozef geven we kinderen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontplooien. Kinderen moeten leren om zelfstandig, verantwoordelijk, creatief en kritisch te zijn, maar ook om samen met anderen te kunnen leven. Onze school is steeds in ontwikkeling, past nieuwe onderwijskundige ideeën toe en heeft zorg voor alle kinderen."

- Sport: - s.v. Loil (voetbal).

- Zorg: - Zorgboerderij Stichting Belfjor.

Reactie toevoegen