Kilder

Plaats
Dorp
Montferland
Achterhoek
Gelderland

Kilder

Terug naar boven

Status

- Kilder is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. T/m 2004 gemeente Bergh.

Terug naar boven

Naam

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Dolbotterdarp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kilder ligt ZW van de dorpen Wehl en Nieuw Wehl, Z van de A18 en de dorpen Hummelo en Laag Keppel, ZW van de stad Doetinchem, W van het dorp Gaanderen, WNW van de dorpen Etten en Silvolde en de stad Terborg, NW van de dorpen Braamt, Azewijn, Ulft en Varsselder, NNW van de dorpen Zeddam en Lengel en de stad 's-Heerenberg, N van het dorp Stokkum, NO van de dorpen Loerbeek, Beek en Babberich, O van de dorpen Nieuw-Dijk en Didam en OZO van het dorp Loil.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kilder 64 huizen met 448 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kilder heeft 2 rijksmonumenten.

- Kilder heeft 5 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Rembrandt of Rembrandtmolen, voorheen 't Voske.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Dolbotters organiseert het carnavalsfeest in Kilder met elk jaar op zondag een van de grootste optochten van de regio. - Carnavalsgroep De Smeerpenze.

- Paasloop Kilder (2e paasdag).

- Regelmatig worden in Kilder gebruikte spullen opgehaald. Deze spullen worden door de leden van de muziekvereniging gesorteerd en opgeslagen. In het pinksterweekend zijn veel leden betrokken bij de voorbereiding, zoals het transport van de ingezamelde spullen naar het rommelmarkt-terrein (op diverse platte wagens van Kilderse agrariërs) en de opbouw en inrichting van het terrein. Op tweede pinksterdag is er dan de Rommelmarkt (in 2018 voor de 32e keer) samen met een grote Fancy Fair op het terrein bij het schuttersgebouw in Kilder. Op deze markt is er ook een grote tent met ca. 3000 in diverse rubrieken gesorteerde tweedehands boeken. De boeken worden aangeboden voor 1 euro per stuk. Ca. 120 personen; leden van de muziekvereniging en familieleden, aangevuld met leden van zustervereniging Schutterij Sint Jan, zijn op deze dag actief om alles in goede banen te leiden.

- Kermis (gedurende 4 dagen in september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Dorpsraad is in 2016 gestart met diverse projecten, onder de noemer Levend Landschap Kilder. "Wat beoogt bij te dragen tot een dorp waar de inwoners trots op zijn. Waar ze met goede voorzieningen in een gezond dorp kunnen wonen en leven. Levend Landschap gaat over samen met elkaar het dorp en het buitengebied vergroenen. Bloemrijke akkerranden, groene hagen, buurtboomgaard en ommetjes. Samen maken we het!" Het hierna volgende maakt hier deel van uit:

Samen met de Dorpsraad en de gemeente Montferland wil Landschapsbeheer Gelderland boeren, burgers en buitenlui in Kilder enthousiasmeren om (meer) inheemse bomen en struiken aan te planten op hun erf. Ook buiten het erf kunnen landschapselementen als singels, houtwallen en poelen worden aangelegd. Dit draagt niet alleen bij aan het versterken van het streekeigen landschap rondom Kilder, maar ook flora en fauna profiteren hier volop van. Inwoners van het buitengebied kunnen met subsidie inheemse bomen en struiken aanplanten op eigen terrein, om zo met elkaar het buitengebied van het dorp nog fraaier te maken. Het project wordt uitgevoerd vanaf medio 2016. Zie ook de 'handreiking beplantingsplan Kilder in het groen'.

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's en ansichtkaarten van Kilder.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Kilder op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kilder.

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Kelrehuus. Het is de intentie dat de dorpshuizen in de gemeente Montferland in het vervolg ook door de dorpen zelf beheerd worden, ook qua onderhoud en exploitatie, omdat de gemeente het beheren van vastgoed niet tot haar kerntaken rekent. Ook dorpshuis 't Kelrehuus is daartoe in 2017 door de gemeente overgedragen, aan Stichting 't Kelrehuus, voor het symbolische bedrag van 1 euro. Daarnaast zijn er fondsen beschikbaar gesteld voor energiebesparende maatregelen, om de exploitatielasten zo te verlagen, en is er een onderhoudsfonds. Maar de dorpshuizen zullen - overigens een landelijke trend - in toenemende mate zelf 'de broek op moeten houden'.

- Onderwijs: - Basisschool Laetare.

- Jongeren: - De Kilderse Keet is de naam van het 'hok' waar de jongeren van het dorp biljarten, slap ouwehoeren en regelmatig een feestje hebben met vrienden. Hun motto luid dan ook: "Voor dat je het weet, zit je in de Kilderse Keet!"

- Muziek: - Muziekvereniging Sint Jan.

- Sport: - s.v. Kilder (voetbal). - Sportvereniging Wilskracht is een omnivereniging, met afdelingen voor Gymnastiek, Trimmen, Volleybal en Wandelen.

- Overige verenigingen: - Schutterij Sint Jan is opgericht in 1886.

Reactie toevoegen