Oud-Dijk

Plaats
Buurtschap
MontferlandZevenaar
Liemers
Gelderland

Oud-Dijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Oud-Dijk.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Oud-Dijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oud-Dijk.

Terug naar boven

Status

- Oud-Dijk is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, in grotendeels gemeente Montferland (t/m 2004 gemeente Didam), deels gemeente Zevenaar. T/m 2004 viel de buurtschap geheel onder de gemeente Didam. Voor nadere toelichting zie bij Ligging.

- De buurtschap Oud-Dijk valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Didam, deels onder de stad Zevenaar. Geografisch en cultuurhistorisch is het wellicht plausibeler om het als buurtschap van het huidige dorp Nieuw-Dijk te beschouwen (maar ook dát dorp ligt voor de postadressen zogenaamd 'in' Didam...).

- De plaatsnaam is vooral bekend van het alhier gelegen Knooppunt Oud-Dijk als 'kruising' van de A12 met de A18.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Old-Diek.

Oudere vermeldingen
Oorspronkelijk was er in dit gebied alleen sprake van de plaatsnaam Dijk. Toen begin 20e eeuw het dorp Nieuw-Dijk die naam kreeg, zal men parallel van de buurtschap Oud-Dijk zijn gaan spreken. Vroeger was een gemeente in 'wijken' ingedeeld, die dan een letter kregen. Oud-Dijk was wijk B.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Oud-Dijk ligt Z van Didam, O van Zevenaar. Het grondgebied wordt globaal begrensd door de A18 in het O, de Bievankweg (= de weg naar Beek) en de Tatelaarweg in het N en de A12 in het Z, met nog een lange smalle strook Z daarvan. Oorspronkelijk, t/m 2004, viel de buurtschap Oud-Dijk geheel onder de gemeente Didam. Bij de gemeentelijke herindelingen van 2005 in deze regio, is hier de grens tussen de gemeenten Zevenaar en de nieuwe gemeente Montferland langs de A12 gelegd, waardoor een klein deel van de buurtschap (het deel Z van de A12 dus) onder Zevenaar is komen te vallen. Voor een exacte plattegrond van het grondgebied van de buurtschap zie de site van Oud-Dijk (zie hieronder bij Links).

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 was er alleen nog sprake van een buurtschap Dijk (zonder onderscheid tussen Oud en Nieuw, dat kwam pas begin 20e eeuw). Die buurtschap Dijk had in genoemd jaar 106 huizen met 692 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oud-Dijk heeft 1 rijksmonument; hoeve Huis Dijk (eind 19e eeuw) aan de Ravenstraat 2.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. Carnavalsvereniging De Piepeblaozers.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Oud-Dijk.

- Schutterij Sint Isidorus.

Reactie toevoegen