Vinkwijk

Plaats
Buurtschap
Montferland
Achterhoek
Gelderland

Vinkwijk

Terug naar boven

Status

- Vinkwijk is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Montferland. T/m 1820 gemeente Zeddam, in 1821 over naar gemeente Bergh, in 2005 over naar gemeente Montferland.

- De buurtschap Vinkwijk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zeddam. De buurtschap ligt deels binnen de bebouwde kom van het dorp Zeddam, maar de buurtschap ligt zodanig afgescheiden van de dorpskern, dat lijkt te rechtvaardigen Vinkwijk als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

- De buurtschap Vinkwijk heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vinkwijk ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Vinkebroeksestraat, Broekzijde, Oude Doetinchemseweg (het noordelijkste gedeelte van deze weg), Ingenieur B. Kersjesweg (de N316; het gedeelte van deze weg tussen de rotondes bij de Zeddamseweg/Vinkebroeksestraat en de Terborgseweg (de N335)), Holthuizerstraat (het westelijkste gedeelte van deze straat), Bornhofweg, Melegardeweg en Heesweg en rond de Terborgseweg (de gedeelten van deze weg rond de kruispunten met de Vinkwijkseweg, Bornhofweg en Ingenieur B. Kersjesweg). De buurtschap ligt direct O en direct NO van het dorp Zeddam, N van het dorp Lengel en de stad 's-Heerenberg, NW van het dorp Azewijn, WZW van het dorp Etten en de stad Terborg, ZW van het dorp Gaanderen en Z van de stad Doetinchem en het dorp Braamt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Vinkwijk 32 huizen met 192 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen en een handvol verbijfsaccommodaties, met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"Voor mij ligt het boekje 'Vinkwijk - van Vinkkop tot Vinkebruuk' (1995), samengesteld door Oswald Engelbarts, Rob Fenneman, Willy Gerritsen en Gerard Kock en geschreven door de laatste. Het is een zeer waardevol geschrift. Het dialect geeft het een warme sfeer die door de prachtige foto's uitstekend wordt ondersteund. Het eerste hoofdstukje 'Vinkwiek, 'n stukske geschiedenis' geeft een indruk hoe wij ons de ontginning van Vinkwijk moeten voorstellen. Maar wat op pag. 7 staat over die 'protestante boere' kan niet kloppen. Het is afgeschreven van meester Helmes (1975) en die heeft het weer van de heer Klaas Sybranda (1958). Het is een van de vele fabeltjes die de heer Sybranda als historie in de wereld heeft gezet." Aldus John Thoben in Old Ni-js, nr. 42.

Reactie toevoegen