Hulst

Plaats
Stad en gemeente
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

hulst groeten uit 1956 [640x480].jpg

Hulst Groeten uit 1956

Hulst Groeten uit 1956

ZL gemeente Hulst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hulst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hulst in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hulst

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hulst.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hulst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hulst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hulst (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hulst is een stad en gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen.

- De gemeente Hulst is per 1-4-1970 vergroot met de gemeenten Graauw en Langendam, Clinge en Sint-Jansteen, en in 2003 met de gemeente Hontenisse.

- De gemeente Hulst omvat naast de gelijknamige stad verder nog de dorpen Clinge, Graauw, Heikant, Hengstdijk, Kapellebrug, Kloosterzande, Kuitaart, Lamswaarde, Nieuw-Namen, Ossenisse, Sint Jansteen, Terhole, Vogelwaarde en Walsoorden en de buurtschappen Absdale, Baalhoek, Drie Hoefijzers, Duivenhoek, Emmadorp, Fluitershoek, Halfeind, Hoek en BoschKampen, Kamperhoek, Keizerrijk, Knuitershoek, Krabbenhoek, Kreverhille, Kruisdorp, Kruispolderhaven, Luntershoek, Molenhoek, Noordstraat, Oude Stoof, Paal, Patrijzenhoek, Pauluspolder, Perkpolder, Prosperdorp, Roverberg, Ruischendegat, Schapershoek, Scheldevaartshoek, Schuddebeurs, Sluis, Statenboom, Stoppeldijkveer (deels), Strooienstad, 't HoekjeTasdijk, Vogelfort, Vijfhoek, Zandberg, Zeedorp en Zeegat. De voormalige buurtschap 't Jagertje is tegenwoordig opgegaan in de (NO) bebouwde kom van de stad Hulst.

- Wapen van de gemeente Hulst.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hulst.

Terug naar boven

Ligging

Hulst ligt in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen. De gemeente Hulst beslaat vandaag de dag het gehele oosten van Zeeuws-Vlaanderen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Hulst, kunt u terecht bij:

- Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten. Waar komt de naam De Vier Ambachten vandaan? Eind 12e eeuw waren er in het gebied van de graaf van Vlaanderen vier gebieden met een door de graaf verleende rechts- en bestuursbevoegdheid: 'Quatro offices'. Het woord ambacht is afgeleid van 'ambt' en heeft in dit geval dus niets te maken met het oude woord voor arbeid. Halverwege de 13e eeuw zijn deze vier ambachten samen gaan werken als 'De Vier Ambachten'. Het betreft de ambachten van Assenede, Axel, Bouckhoute en Hulst.

- Streekmuseum De Vier Ambachten is gevestigd in het voormalige refugium van de abdij Ter Duinen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hulst heeft als plaats 68 rijksmonumenten.

- De Sint Willibrordusbasiliek is in 2009 uitgeroepen tot mooiste kerk van Nederland in het NCRV-radioprogramma Plaza. De vakjury vond het vooral mooi dat de kerk respect voor het verleden uitstraalt, terwijl het al acht eeuwen het middelpunt van een levendig stadje blijft. De 'moedige keuze voor de moderne torenspits' bewijst nog maar eens dat de basiliek een spannend, levend bouwwerk blijft. En zelfs de voortdurende discussie over de schoonheid dan wel wanstaltigheid van de toren laat zien dat de kerk niemand onberoerd laat, meldde jurylid Door Jelsma van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen. De uitverkiezing tot mooiste van Nederland leverde de Willibrordusbasiliek een haan van glas-in-lood op.

- Het fotoboek 'Gesloten maar niet vergeten' is samengesteld door Kerkfotografie.nl vanwege de sluiting van de RK kerken van 4 dorpen in de gemeente Hulst: Sint Jansteen, Graauw, Stoppeldijk (Vogelwaarde) en  Terhole in januari 2016. Via de link is het boek ook online te lezen en vooral te bekijken. Vele prachtige foto's!

- De 3 km lange vestingwallen van Hulst zijn over de volle lengte te bewandelen (rolstoelvriendelijk).

- Molen Stadsmolen.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Hulst.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Klimaatneutraal Popfestival Vestrock (begin juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut (Oost Zeeuws-Vlaanderen).

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Hulst.

- De Stichting Beschermd Stadsgezicht Hulst zet zich in voor behoud van de kleinschalige en architectonische aspecten van de historisch gegroeide vestingstad Hulst.

- Scouting 't Jagertje.

Reactie toevoegen