Hulst

Plaats
Stad en gemeente
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

ZL gemeente Hulst in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Hulst in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hulst in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hulst

Terug naar boven

Status

- Hulst is een stad en gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen.

- De gemeente Hulst is per 1-4-1970 vergroot met de gemeenten Graauw en Langendam, Clinge en Sint-Jansteen, en in 2003 met de gemeente Hontenisse.

- De gemeente Hulst omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Clinge, Graauw, Heikant, Hengstdijk, Kapellebrug, Kloosterzande, Kuitaart, Lamswaarde, Nieuw-Namen, Ossenisse, Sint Jansteen, Terhole, Vogelwaarde en Walsoorden, en de buurtschappen Absdale, Baalhoek, Drie Hoefijzers (grotendeels), Duivenhoek, Emmadorp, Fluitershoek, Halfeind, Hoek en Bosch, 't Hoekje, Kampen, Kamperhoek, Keizerrijk, Knuitershoek, Krabbenhoek, Kreverhille, Kruisdorp, Kruispolderhaven, Luntershoek, Molenhoek, Noordstraat, Ossenhoek, Oude Stoof, Paal, Patrijzenhoek, Pauluspolder, Perkpolder, Prosperdorp, Roverberg, Ruischendegat, Schapershoek, Scheldevaartshoek, Schuddebeurs, Sluis, Statenboom, Stoppeldijkveer (deels), Strooienstad, Tasdijk, Vogelfort, Vijfhoek, Zandberg, Zeedorp en Zeegat. In totaal zijn dit 1 stad, 14 dorpen en 42 buurtschappen. De voormalige buurtschap 't Jagertje is tegenwoordig opgegaan in de (NO) bebouwde kom van de stad Hulst.

- Wapen van de gemeente Hulst.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hulst.

- Onder de stad Hulst vallen ook de buurtschappen Absdale (grotendeels) en Vijfhoek en een deel van de buurtschap Patrijzenhoek.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Hulst beslaat vandaag de dag het gehele oosten van Zeeuws-Vlaanderen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en de stad Hulst 431 huizen met 2.389 inwoners. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 11.000 huizen met ruim 27.000 inwoners; de stad heeft tegenwoordig ca. 4.300 huizen met ca. 10.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Hulst, kun je terecht bij:

- Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten. Waar komt de naam De Vier Ambachten vandaan? Eind 12e eeuw waren er in het gebied van de graaf van Vlaanderen vier gebieden met een door de graaf verleende rechts- en bestuursbevoegdheid: 'Quatro offices'. Het woord ambacht is afgeleid van 'ambt' en heeft in dit geval dus niets te maken met het oude woord voor arbeid. Halverwege de 13e eeuw zijn deze vier ambachten samen gaan werken als 'De Vier Ambachten'. Het betreft de ambachten van Assenede, Axel, Bouckhoute en Hulst.

- Streekmuseum De Vier Ambachten is gevestigd in het voormalige refugium van de abdij Ter Duinen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hulst heeft als plaats 68 rijksmonumenten.

- De Sint Willibrordusbasiliek is in 2009 uitgeroepen tot mooiste kerk van Nederland in het NCRV-radioprogramma Plaza. De vakjury vond het vooral mooi dat de kerk respect voor het verleden uitstraalt, terwijl het al acht eeuwen het middelpunt van een levendig stadje blijft. De 'moedige keuze voor de moderne torenspits' bewijst nog maar eens dat de basiliek een spannend, levend bouwwerk blijft. En zelfs de voortdurende discussie over de schoonheid dan wel wanstaltigheid van de toren laat zien dat de kerk niemand onberoerd laat, meldde jurylid Door Jelsma van de Task Force Toekomst Kerkgebouwen. De uitverkiezing tot mooiste van Nederland leverde de Willibrordusbasiliek een haan van glas-in-lood op.

- Het fotoboek 'Gesloten maar niet vergeten' is samengesteld door Kerkfotografie.nl vanwege de sluiting van de RK kerken van 4 dorpen in de gemeente Hulst: Sint Jansteen, Graauw, Stoppeldijk (Vogelwaarde) en Terhole in januari 2016. Via de link is het boek ook online te lezen en vooral te bekijken. Vele prachtige foto's!

- De 3 km lange vestingwallen van Hulst zijn over de volle lengte te bewandelen (rolstoelvriendelijk).

- Stadsmolen.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Hulst.

- De Stichting Beschermd Stadsgezicht Hulst zet zich in voor behoud van de kleinschalige en architectonische aspecten van de historisch gegroeide vestingstad.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Klimaatneutraal Popfestival Vestrock (weekend begin juni) is "het festival waar je de liefde vindt en de vriendschap viert, de flonkerende parel onder de kleinere Nederlandse festivals" (OOR; 2012, 2013), "een van de leukste festivals van het jaar" (OOR, 2014) en "een van de uniekste festivals op deze aardkluit" (dumpmagazine.be, 2014). Vestrock is een supertof bourgondisch boutique festival voor de echte genieters, met lekker eten, mooie (speciaal)bieren, goede voorzieningen, geweldige muziek, theater, toffe lezingen, een festivaldag speciaal voor kinderen (Vestrock Junior) en een camping op kruipafstand van het festivaleiland in de buitenvest van Hulst. Beleef het mee!

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut (Oost Zeeuws-Vlaanderen).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hulst (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Hulst. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Jeugd: - Scouting 't Jagertje.

Reactie toevoegen