Kuitaart

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

kuitaart_schuurfeest.jpg

Tijdens het Schuurfeest in Kuitaart (op een zaterdag in oktober) gaat het dak er (figuurlijk) af.

Tijdens het Schuurfeest in Kuitaart (op een zaterdag in oktober) gaat het dak er (figuurlijk) af.

Kuitaart

Terug naar boven

Status

Kuitaart is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 2002 gemeente Hontenisse.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1469 up Coytaerde, 1646 Cuytaerde, 1664 kopie 1679 Kuijtaert, ca. 1750 Kuitaert, Kuijtaart, 1844 Kuittaart, 1866 Kuitaart.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Wel verklaard als een samenstelling van aerde = aard 'beploegde of bebouwde grond, bouwland' en het Middelnederlandse coyt, met onduidelijke betekenis. Het MNW vermeldt alleen het Middelnederlandse coyte 'kuit, soort van inlands bier zonder hop'. Anderen denken aan een afleiding met het personifiërend suffix -aard, dat ook voorkomt in enkele waternamen. Er is gesuggereerd dat de naam verband houdt met een in 1273 vermelde Cuthartsdam, waarin men de persoonsnaam Cuthhard meende te herkennen, maar eerder is ook hier in het eerste deel sprake van de naam van een water.(1)

Terug naar boven

Ligging

Kuitaart ligt N van Hulst, ZO van Kloosterzande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kuitaart 36 huizen met 197 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kuitaart heeft 3 rijksmonumenten: - 1) Molen Vogelzicht (Frederik Hendrikstraat) is een korenmolen van het type grondzeiler. Naast de molen staat een maalderij. Deze combinatie van een korenmolen en maalderij is uniek in Zeeland en komt nog maar op enkele plaatsen in Nederland voor. De molen is in 1865 in opdracht van Josephus (Joos) van Jole door Gebr. De Moor uit St. Niklaas gebouwd. De stenen romp is gemetseld door J. van Driessche uit Lamswaarde. In 1865 waren er twee koppels 16-ders blauwe maalstenen en een haverpletter aanwezig. In 1895 wordt in opdracht van zijn zoon Theodorus van Jole, door Eduard van Driessche uit Kuitaart een maalderij gebouwd naast de molen. In 1904 is hierin een petroleum ruw-oliemoter met twee grote vliegwielen van de machinefabriek Dekkers uit Roosendaal geïnstalleerd, die twee koppels blauwe maalstenen aandreef. Op deze manier kon er ook gemalen worden als er geen of te weinig wind stond.

In 1938 is de maalderij uitgebreid met een machinekamer, een maalplaats en opslagplaats. Het houten gebouwtje naast de molen is in dat jaar vervangen door een gebouw van baksteen. In 1943 is een electromotor aangebracht en een bloembuil en koekenbreker. In 1970 is de molen voor de eerste keer door fa. Doornbos uit Adorp grondig gerestaureerd en van een nieuwe kap, staart en lange schoren en nieuw hekwerk voorzien. De molen is tot 1999 eigendom geweest van de familie Van Jole. Stichting Molen Vogelzicht is sinds 1999 eigenaar van de molen en bijbehorende maalderij en heeft het complex door fa..J. Hoefkens laten restaureren. Deze ingrijpende restauratie is in 2004 voltooid en sindsdien zijn de molen en de maalderij weer in oude glorie hersteld. - Nieuws van Molen Vogelzicht uit Kuitaart op Facebook.

- 2) Huis Lettenburg (Meerdijk 5), met vermoedelijk 17e-eeuwse kern. - 3) Maalderij en smalspoor uit 1898 bij Molen Vogelzicht (Frederik Hendrikstraat 75a).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Schuurfeest Kuitaart (op een zaterdag in oktober), in 2018 voor de 17e keer.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kuitaart (online te bestellen).

Reactie toevoegen