Pauluspolder

Plaats
Buurtschap
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Pauluspolder

Terug naar boven

Status

- Pauluspolder is een voormalig dorp, thans buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 30-6-1936 gemeente Stoppeldijk. Per 1-7-1936 over naar gemeente Vogelwaarde, per 1-4-1970 over naar gemeente Hontenisse, in 2003 over naar gemeente Hulst.

- De buurtschap Pauluspolder valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vogelwaarde.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Sir Pauluspolder.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Pauluspolder ligt 2 km NO van Vogelwaarde, in de Ser-Pauluspolder, rond de driesprong Kerkweg / Polderweg / Serpaulusstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In de Volkstelling van 1840 wordt gesproken van een "dorp" Sir Paulus-Polder met 27 huizen en 147 inwoners. De buurtschap had geen kerk en geen echte kern dus was in geografische zin strikt genomen geen dorp, maar waarschijnlijk werd het zo genoemd omdat het de hoofdplaats van de gemeente Stoppeldijk was.

- Tegenwoordig omvat de buurtschap Pauluspolder ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Lange tijd is (Sir) Pauluspolder de enige plaats met een kerk, dus dorpje, van de gemeente Stoppeldijk. In 1861 wordt een nieuwe kerk te Rapenburg gebouwd. De kerk met toren te Pauluspolder wordt in 1862 afgebroken. Tot groot ongenoegen van de bewoners, wier woonplaats daardoor weer tot buurtschap wordt 'gedegradeerd'. In Rapenburg staat voorheen ook al het gemeentehuis van de gemeente Stoppeldijk. Dat dorpje is later hernoemd in Stoppeldijk en vormt sinds 1970 het O deel van het dorp Vogelwaarde.

Reactie toevoegen