Knuitershoek

Plaats
Buurtschap
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Knuitershoek

Terug naar boven

Status

- Knuitershoek is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 30-6-1936 gemeente Ossenisse. Per 1-7-1936 over naar gemeente Vogelwaarde, per 1-4-1970 over naar gemeente Hontenisse, in 2003 over naar gemeente Hulst.

- De buurtschap Knuitershoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ossenisse.

- De buurtschap Knuitershoek heeft, in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in de gemeente Hulst, geen plaatsnaambordjes, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Knuiternest, Hoek van Ossenisse, 1846 Knuitersnest of Veer van Ossenisse, 1857 Knuitershoek.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk hoek 'uithoek, hoek (in een hoek gelegen landstuk)' van de knuiters, een dialectische benaming van een vogelsoort die elders in Nederland kneuter wordt genoemd. Een geslachtsnaam Knuiter komt in Zeeland niet voor. De benaming Veer van Ossenisse in 1846 verwijst naar de veerverbinding die van hieruit onderhouden werd met Zuid-Beveland.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Knuitershoek ligt rond de gelijknamige weg en delen van de Kanaaldijk en Weststraat ter plekke, NW van het dorp Ossenisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1846 omvat de buurtschap Knuitershoek 11 huizen met ruim 50 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 10 huizen en ca. 25 verblijfsaccommodaties, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger was hier een veer op Zuid-Beveland.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2014 zijn bestaande strekdammen opgehoogd en nieuwe strekdammen aangelegd ter hoogte van Baalhoek en Knuitershoek. Het is de bedoeling dat tussen de strekdammen slib sneller bezinkt, waardoor nieuwe slikken en schorren ontstaan in het kader van natuurherstel Westerschelde. Slikken en schorren zijn belangrijke voedselgebieden voor vogels.

Reactie toevoegen