Kloosterzande

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

kloosterzande dorpsgezicht [640x480].jpg

Kloosterzande dorpsgezicht

Kloosterzande dorpsgezicht

Kloosterzande

Terug naar boven

Status

- Kloosterzande is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 2002 (hoofdplaats van de) gemeente Hontenisse.

- Het vroegere dorp Groenendijk is in de loop der tijd in de bebouwde kom van Kloosterzande opgegaan (het ligt rond de weg Groenendijk, die W en N om Kloosterzande heen loopt) en is daarmee een deel van het dorp Kloosterzande geworden, en dus geen aparte woonplaats meer. De Topografische atlas Zeeland() en Google Maps vermelden Groenendijk nog wel als plaatsnaam.

- Onder het dorp Kloosterzande vallen ook de buurtschappen Baalhoek, Duivenhoek, Fluitershoek, Hoek en Bosch, Kruisdorp, Kruispolderhaven, Strooienstad en Tasdijk. Dit zijn 8 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
In het midden van de 12e eeuw wordt de hoek van Hontenisse en Ossenisse in Zeeuwsch Vlaanderen ingepolderd. De landheer, Boudewijn van Vlaanderen, stimuleerde de activiteit van de cisterciënzer monniken en schonk, voordat hij ter kruistocht toog, de landerijen Ter Zande aan de monniken onder voorwaarde dat ze daar een kapel zouden stichten, bij voorbaat tot zijn nagedachtenis. Zo kwam er omstreeks 1250 een compleet klooster met kapel: het klooster ter Zande. In 1577 wordt het klooster door de Geuzen verwoest. De koorsluiting met aansluitende muurdelen bleef staan. (DV8)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kloosterzande ligt W en Z van het water de Westerschelde, NW van het dorp Lamswaarde, NNW van het dorp Kuitaart, NO van de dorpen Hengstdijk en Vogelwaarde, ZO van het dorp Ossenisse, Z van het dorp Hansweert, ZZW van het dorp Kruiningen en ZW van de dorpen Walsoorden en Waarde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Kloosterzande 46 huizen met 226 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.250 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Kloosterzande. Onder de menu's Geschiedenis en 'Verhalen van vroeger' onder de link vind je nog veel meer artikelen over specifieke onderwerpen uit de geschiedenis van dit dorp.

In 2010 zijn met speciale technieken ('multispectrale luchtfotografie') 27 graancirkels ontdekt nabij Kloosterzande, die met het blote oog niet te zien zijn. Mogelijk zijn het restanten van grafheuvels. Voor nadere informatie zie de link.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Kloosterzande heeft 10 rijksmonumenten.

- De hervormde kerk is in 1609 herbouwd. De koorsluiting heeft nog altijd zijn 13e-eeuwse vorm, die zo karakteristiek was voor de bouwwijze van de cisterciënzers (voor de voorgeschiedenis van deze kerk: zie verder onder Naam). De muren van de kerk zijn in 2011 gerestaureerd. Bijzonder is dat de nieuwe kloostermoppen die nodig waren om beschadigde delen te herstellen, speciaal voor deze kerk zijn gebakken.

- Het dorp Groenendijk (thans deel van het dorp Kloosterzande) dankt zijn ontstaan aan een RK houten schuurkerk, die aan het einde van de 17e eeuw werd gebouwd aan de westelijke ‘groene’ scheidingsdijk tussen de Zandpolder en de Mariapolder. Rond deze Sint Martinuskerk ontstond van lieverlee bebouwing. Voor de bediening van de schuurkerk waren in 1690 carmelieten uit Boxmeer aangesteld. In 1751 brandde de kerkschuur geheel af. Het vervangend Godshuis, dat met pannen gedekt was, leek meer op een meestoof dan op een schuur. In 1771 werd de eerste seculiere priester aangesteld en tot pastoor benoemd. In 1844 werd de kerk verbouwd en vergroot. Na veel moeite en teleurstellingen kon in 1870 een grote neo-gotische kerk worden gebouwd. De architect was P. Soffers. (ZL2)

- De korenmolen is een geheel open houten standerdmolen, gelegen op een molenberg van circa vijf meter hoogte. De molen dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw en is gerestaureerd in 1980.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Sukkeljèrs. - CV De Boelies. - Karnavals Stichting De Kloorianen.

- Wielerronde Kloosterzande (begin juli).

- Molenstraatfeesten (weekend in juli).

- Boeliepop (op een zaterdag eind juli).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kloosterzande (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Kloosterzande op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kloosterzande is er ook t.b.v. buurdorp Walsoorden, beide ook met de bijbehorende buurtschappen. Volgens de statuten zijn dat Strooienstad, D'n Eeck, Kruisdorp, Noordstaat, Knapaf, Kreverhille, Hoek en Bos en Perkpolder.

- Onderwijs: - Basisschool 't Getij.

- Muziek: - Koninklijke Harmonie Sint Cecilia is opgericht in 1865.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Kloosterzande.

Reactie toevoegen