Walsoorden

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

walsoorden groeten uit ca 1900 [640x480].jpg

Walsoorden Groeten uit ca. 1900

Walsoorden Groeten uit ca. 1900

Walsoorden

Terug naar boven

Status

- Walsoorden is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 2002 gemeente Hontenisse.

- Onder het dorp Walsoorden vallen ook de buurtschappen Kreverhille, Noordstraat en Perkpolder.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1437 Walissorde, 1459 Walinsoerde.

Naamsverklaring
Betekent Oord 'oeverland langs rivier, riviereilandje' (zie ook Nieuweroord, Kortenoord) van de persoon Waling.(1)

Terug naar boven

Ligging

Walsoorden ligt NO van Kloosterzande en grenst in het O aan de Westerschelde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Walsoorden (zonder de bijbehorende buurtschappen) 19 huizen met 99 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp (inclusief de buurtschappen) ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Ten noorden van Walsoorden ligt de Perkpolder, die vooral bekend was van het veer Kruiningen-Perkpolder, dat regelmatig werd omgeroepen op de radio als het bij slecht weer uit de vaart was. Sinds 2003 is dat veer permanent uit de vaart, omdat het is vervangen door een vaste oeververbinding; de Westerscheldetunnel van Terneuzen naar Ellewoutsdijk. Omdat daardoor minder verkeer dus minder bezoekers in deze regio komen, ontwikkelt de provincie plannen om dit gebied een nieuwe impuls te geven. Zie verder bij Perkpolder.

- In maart 2018 is de grootste werkgever van Walsoorden, postorderbedrijf Pabo, failliet verklaard. Men bekijkt nog wel of een doorstart in afgeslankte vorm mogelijk is. Rond 2010 werkten er nog ca. 200 mensen. De afgelopen jaren was dat al met enkele tientallen afgebouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Walsoorden heeft 1 rijksmonument: de Beaufortsluis (bij Eeckseweg 3), in de dijk tussen de Zandpolder en de Noorddijkpolder, volgens gedenkstenen herbouwd na de stormvloed van 1906.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op 1 januari is er de Nieuwjaarsduik in de Westerschelde.

- Havenfeesten (weekend in september).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Voor het opgeheven autoveer Kruiningen-Perkpolder is een kleinere veerdienst (alleen fietsers en voetgangers) in de plaats gekomen; veerdienst De Atol, van Perkpolder naar het naast Kruiningen gelegen Hansweert. Alleen tijdens het hoogseizoen. Voor dagen, tijden, prijzen etc. zie de site van de veerdienst.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Walsoorden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Kloosterzande e.o. heeft als werkgebied ook het dorp Walsoorden (beide ook met de bijbehorende buurtschappen).

Reactie toevoegen