Vogelwaarde

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Vogelwaarde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vogelwaarde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vogelwaarde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vogelwaarde.

Terug naar boven

Status

- Vogelwaarde is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. Het was een zelfstandige gemeente van 1-7-1936 t/m 31-3-1970. Per 1-4-1970 over naar gemeente Hontenisse, in 2003 over naar gemeente Hulst.

- Wapen van de voormalige gemeente Vogelwaarde.

- De gemeente Vogelwaarde is per 1-7-1936 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Boschkapelle, Hengstdijk, Ossenisse en Stoppeldijk.

- Het dorp of beter gezegd de plaatsnaam Vogelwaarde is bij de herindeling van 1-4-1970 ontstaan uit een samenvoeging van de dorpen Boschkapelle (de huidige westkant van Vogelwaarde) en Rapenburg (de oostkant). Deze oude dorpsnamen leven nog voort in de namen van bijv. de respectievelijke RK parochies en diverse verenigingen.

- Onder het dorp Vogelwaarde vallen ook de buurtschappen Kampen, Kamperhoek, Keizerrijk, Luntershoek, Patrijzenhoek, Pauluspolder, Ruischendegat, Schapershoek en Sluis.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Waarde
= aan water gelegen land, gelegen ZW van het water De Vogel.

Terug naar boven

Ligging

Vogelwaarde ligt O van Terneuzen, NO van Axel, NW van Hulst, ZW van Kloosterzande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 bestond Vogelwaarde nog niet en was er nog sprake van het dorp Boschkapelle en de buurtschap Rapenburg. De statistieken daarvan uit genoemd jaar vindt u hieronder.

- Tegenwoordig omvat Vogelwaarde ca. 800 huizen met ca. 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Verdwenen plaatsnamen die thans onder Vogelwaarde vallen

Boschkapelle
Voormalig dorp en gemeente, thans wijk van het dorp Vogelwaarde. Zelfst. gem. t/m 30-6-1936, o/n gem. Vogelwaarde.
In 1840 omvatte de gemeente Boschkapelle 177 huizen met 948 inwoners, verdeeld in dorp Boschkapelle 67/375 (= huizen/inwoners), de buurtschappen Ruischendegat 23/127 en Schapershoek 19/104 en 'verspreide woningen' 68/342. De gemeente omvatte verder de buurtschappen Saswijk, Veerwijk, Koekebakkershoek, Stoppeldijkveer, Keizerrijk en Hoekwijk.
Boschkapelle werd tot eind 19e eeuw ook Kappellewijk genoemd. De plaatsnaam bestaat niet meer; in 1970 is het dorp Vogelwaarde ontstaan uit de dorpen Boschkapelle (W deel) en Rapenburg (O deel). Het postkantoor ter plekke heeft nog tot 1971 Boschkapelle geheten. Het dorp Boschkapelle is waarschijnlijk pas in de 18e eeuw ontstaan. In de 19e eeuw was er een veer op Zaamslag.

Margaret
Vroeger ook Magaret, Margret, 1840 Margeriet. O van Vogelwaarde. Oorspr. gem. Stoppeldijk. Gelegen aan de dijk tussen de Serpauluspolder en de Stoppeldijkpolder. Niet te verwarren met het nabijgelegen Magrette.

Rapenburg
Voorm. dorp, thans wijk van het dorp Vogelwaarde. Oorspr. gem. Stoppeldijk. ‘Dorp met de nieuwe RK kerk der parochie Stoppeldijk’ (Witkamp, 1877). De plaatsnaam is in 1970 verdwenen, toen men besloot de dorpen Boschkapelle en Rapenburg samen te voegen tot het dorp Vogelwaarde.

Stoppeldijk
Gelegen in de Stoppeldijkpolder. Voormalige gemeente, is nooit een plaatsnaam geweest, alleen een gemeentenaam. Hoewel het dorp Rapenburg in sommige perioden soms ook wel Stoppeldijk werd genoemd. Zelfst. gem. t/m 30-6-1936, o/n gem. Vogelwaarde. In 1840 omvatte de gemeente Stoppeldijk 271 huizen met 1.479 inwoners, verdeeld in dorp Sir Paulus-Polder 27/147 (= huizen/inwoners), de buurtschappen Rapenburg 38/228, Luntershoek 26/124, Campen 9/58 en Margeriet 14/62 en ‘verspreide woningen’ 157/860.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Uitvoerige pagina over verleden en heden van Vogelwaarde, op de site van Dorpsraad Vogelwaarde.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Vogelwaarde heeft 2 rijksmonumenten.

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Evenementen

- Carnaval. Carnavalsvereniging De Vogelpiek.

- Beach VoetVolley Vogelwaarde (mei).

- Evenementen in Vogelwaarde vindt u op de site van Feestcomité Vogelwaarde.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Vogelwaarde.

- Dorpscentrum Vogelwaarde.

- Links m.b.t. Vogelwaarde e.o I.

- Links m.b.t. Vogelwaarde e.o. II.

Reactie toevoegen