Prosperdorp

Plaats
Buurtschap
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Prosperdorp

Terug naar boven

Status

- Prosperdorp is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 31-3-1970 gemeente Clinge.

- De buurtschap Prosperdorp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuw-Namen.

- In de provincie-atlas van de Topografische Dienst editie 1990 wordt Prosperdorp nog genoemd, in de Topografische atlas Zeeland 2004 (1) niet meer (terwijl de buurtschap er onzes inziens nog net zo ligt als voorheen).

- De buurtschap Prosperdorp heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Prosperdorp is genoemd naar de ligging in de Prosperpolder, die half in Nederland ligt en half in België.

Naamsverklaring
Buurtschap en polder ontlenen hun naam aan Prosper van Arenberg, telg van een adellijk geslacht dat bezittingen in O Zeeuwsch Vlaanderen had.(2)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Prosperdorp ligt 3 km NO van het dorp Nieuw-Namen, rond de kruising Langestraat / Petrusstraat. De buurtschap ligt verder direct W tot ZW van het dorp Prosper in België (zie ook hierna), WNW van de plaats Doel in België, NW van de stad Antwerpen in België, WZW van de plaatsen Berendrecht en Zandvliet in België, ZW van de overgang van de rivier de Schelde en de zeearm Westerschelde en het dorp Ossendrecht, ZZW van het dorp Bath, Z van het Verdonken Land van Saeftinghe, ZZO van het dorp Rilland, OZO van het dorp Graauw en NO van de plaats Kieldrecht in België.

- Prosperdorp ligt aan de Belgische grens. Het dorp aan de Belgische kant waar de buurtschap aan grenst, heet Prosper, Prosperdorp of Prosperpolder (gemeente Kieldrecht).

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Prosperdorp omvat ca. 10 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Prosperpolder is in 1847 ingedijkt.

Reactie toevoegen