Kapellebrug

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Kapellebrug

Terug naar boven

Status

Kapellebrug is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. T/m 31-3-1970 viel het half onder de gemeente Sint Jansteen, half onder de gemeente Clinge. De grens tussen deze gemeenten werd hier gevormd door de overblijfselen van de oude Gentsevaart.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1459 ter Eecken, 1740 kapel brugge, ca. 1750 De Capels Brugge, 18e eeuw Ter Eecken nu de Capel Brug, 1866 Kapellebrug.

Naamsverklaring
Betekent brug 'verbinding over een water' bij de kapel 'onderkerk zonder parochiale rechten'. De kapel wordt in de late middeleeuwen vermeld als Onze Lieve Vrouwe ter Eecken en was gewijd aan Maria. In 1563 heet de kapel St. Jooris Capelle.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Kapellebrug ligt ZO van het dorp Sint Jansteen en de stad Hulst, ZW en W van het dorp Clinge (het Belgische deel van dit dorp heet De Klinge), NW van de plaats Sint Gillis-Waas in België, N van de plaats Kemzeke in België, NO van de plaats Stekene in België en O van het dorp Heikant.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Kapellebrug 24 huizen met 154 inwoners onder de gemeente Clinge en 23 huizen met 124 inwoners onder de gemeente Sint Jansteen. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 150 huizen met ca. 380 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

"Na de sluiting van het tractaat, tusschen Nederland en België, in Junij 1839, is in Kapellebrug opgerigt een expeditie-kantoor der in- en uitgaande regten, alwaar de uit België langs gemelden straatweg komende (de weg van Hulst naar Sint Niklaas, red.), en derwaarts verzondene goederen, worden aangegeven of in- en uitgeklaard."(2)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapel O.L. Vrouw ter Eecken in Kapellebrug (Gentsevaart 59) wordt al heel vroeg vernoemd in de stadsrekeningen van Hulst. Door de watergeuzen verwoest tussen 1570 en 1580, is ze in 1623 weer opgebouwd. Aangezien de kapel op grond van de Abdij van Baudeloo stond, kwam de abt van Baudeloo op de jaarlijkse feestdag van O.L. Vrouw naar de kapel. In die tijd was de kapel een beroemd bedevaartsoord. In de Tachtigjarige Oorlog, met name bij het beleg van 1645 door Frederik Hendrik, is de kapel gebruikt als hoofdkwartier van de Staatse troepen. Door verval werd het noodzakelijk de kapel in 1690 opnieuw te bouwen. Het huidige gebouwtje is gegrondvest op de oorspronkelijke fundamenten en is omstreeks 1930 opnieuw herbouwd. Begin jaren negentig is de kapel met behulp van vrijwilligers geheel gerenoveerd.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Kapellebrug (online te bestellen).

Reactie toevoegen