Clinge

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

ZL gemeente Clinge in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Clinge in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Clinge in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Clinge

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Clinge.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Clinge.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Clinge.

Terug naar boven

Status

- Clinge is een dorp in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970.

- Onder het dorp Clinge vallen ook de buurtschappen Halfeind, Statenboom en Zeegat.

- Wapen van de voormalige gemeente Clinge.

Terug naar boven

Naam

Betekent ‘zand- of duinheuvel’.

Terug naar boven

Statistische gegevens

1840 gem. 318/1.547, verdeeld in dorp Clinge 131/692, buurtschap Capellebrug of Oude Capelle 24/154 en buurtschap Hollandsche Cauter (= het latere Nieuw-Namen) 163/701. De gemeente Clinge omvatte verder de buurtschap Emmadorp.

Het dorp wordt doormidden gesneden door de Belgische grens, het Nederlandse deel wordt dan ook wel Hulster-Clinge genoemd, dit ter onderscheid van het Belgische deel, dat ook wel Vlaamsche of Waessche Clinge wordt genoemd. Officieel heet het Belgische gedeelte De Klinge, met een k dus.

Terug naar boven

Geschiedenis

‘De inw. vinden meestal hun bestaan in den landbouw, vlasteelt, spinnerij, het maken van klompen en het zouten van ansjovisch; welke laatste tak van nijverheid tevens met de visscherij op mosselen en andere schelp- en platvisch, alleen door de inw. van het geh. de Hollandsche Kauter gedreven wordt, in welk geh. een overzetveer op het eil. Zuid-Beveland bestaat, terwijl van daar twee marktschuiten op Rotterdam varen’ (Van der Aa, 1840).
In 1840 was er nog geen kerk en school. De inw. waren meest RK, zij gingen ter kerke in het Belgische Clinge. De inw. van de Hollandsche Kauter en de polder van Saeftinge gingen in Kieldrecht naar de kerk. De enkele Protestanten, dit waren allen ambtenaren, gingen met een enkel Herv. huisgezin in Hulst naar de kerk. De kinderen genoten onderwijs in het Belgische Clinge, Kieldrecht en enige in Sint Jansteen.

Door het dorp loopt van het W naar het O een kreek, waar voor de omwenteling van 1795 een fortje stond, genaamd de Kijkuit. Van dit fortje was in 1840 nog slechts een gedeelte van de aarden borstwering zichtbaar.

Ooit was er binnen de gem. Clinge ook nog sprake van een heerl. Maelstede, behoord hebbende aan een beroemd geslacht van dezelfde naam. Deze heerl. is echter al sinds 1326 vervallen.

De polder Clinge wordt ook Rietveld genoemd en is in 1616 ingedijkt.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Clinge, kunt u terecht op de volgende site:

- Kenneth Colleman studeerde in 2004 af aan de geschiedenisfaculteit van de Universiteit van Gent op een scriptie over Clinge en De Klinge in de 19e eeuw.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Clinge heeft 4 rijksmonumenten.

- Mariakapel O.L. Vrouwe van Clinge bid voor ons.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In de Clingse Bossen (ook wel gespeld als Clingense Bossen) is in 2012 een speelbos gerealiseerd.

Terug naar boven

Links

- Dorpsraad Clinge.

Reactie toevoegen