Clinge

Plaats
Dorp
Hulst
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

ZL gemeente Clinge in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Clinge in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Clinge in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Clinge

Terug naar boven

Status

- Clinge is een dorp in deels de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Hulst en deels België. Het was een zelfstandige gemeente t/m 31-3-1970.

- Het dorp wordt doormidden gesneden door de Belgische grens, het Nederlandse deel wordt dan ook wel Hulster-Clinge genoemd, dit ter onderscheid van het Belgische deel, dat ook wel Vlaamsche of Waessche Clinge wordt genoemd. Officieel heet het Belgische gedeelte De Klinge, met een k dus.

- Onder het dorp Clinge vallen ook de buurtschappen Halfeind, Statenboom en Zeegat.

- Wapen van de voormalige gemeente Clinge.

Terug naar boven

Naam

Betekent ‘zand- of duinheuvel’.

Terug naar boven

Ligging

Clinge ligt ZO van de stad Hulst, O van het dorp Sint Jansteen, NO van het dorp Kapellebrug, N van de plaats Sint Gillis-Waas in België, ZW van de dorpen Nieuw-Namen (in Nederland) en Kieldrecht (in België) en ZZW van het dorp Graauw.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Clinge 318 huizen met 1.547 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 131/692 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Capellebrug of Oude Capelle 24/154 en Hollandsche Cauter (= het latere Nieuw-Namen) 163/701. De gemeente omvatte verder de buurtschap Emmadorp. Tegenwoordig heeft het Nederlandse deel van het dorp ca. 960 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

‘De inwoners vinden meestal hun bestaan in den landbouw, vlasteelt, spinnerij, het maken van klompen en het zouten van ansjovisch; welke laatste tak van nijverheid tevens met de visscherij op mosselen en andere schelp- en platvisch, alleen door de inw. van het geh. de Hollandsche Kauter gedreven wordt, in welk geh. een overzetveer op het eil. Zuid-Beveland bestaat, terwijl van daar twee marktschuiten op Rotterdam varen’ (Van der Aa, 1840).
In 1840 was er nog geen kerk en school. De inw. waren meest RK, zij gingen ter kerke in het Belgische Clinge. De inw. van de Hollandsche Kauter en de polder van Saeftinge gingen in Kieldrecht naar de kerk. De enkele Protestanten, dit waren allen ambtenaren, gingen met een enkel Herv. huisgezin in Hulst naar de kerk. De kinderen genoten onderwijs in het Belgische Clinge, Kieldrecht en enige in Sint Jansteen.

Door het dorp loopt van het W naar het O een kreek, waar voor de omwenteling van 1795 een fortje stond, genaamd de Kijkuit. Van dit fortje was in 1840 nog slechts een gedeelte van de aarden borstwering zichtbaar.

Ooit was er binnen de gem. Clinge ook nog sprake van een heerl. Maelstede, behoord hebbende aan een beroemd geslacht van dezelfde naam. Deze heerlijkheid is echter al sinds 1326 vervallen.

De polder Clinge wordt ook Rietveld genoemd en is in 1616 ingedijkt.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Clinge, kun je terecht op de volgende site:

- Kenneth Colleman studeerde in 2004 af aan de geschiedenisfaculteit van de Universiteit van Gent op een scriptie over Clinge en De Klinge in de 19e eeuw.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Clinge heeft 4 rijksmonumenten.

- Mariakapel O.L. Vrouwe van Clinge bid voor ons.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Videoreportage carnavalsoptocht Clinge 2018.

- Kermis (4 dagen in juli) met iedere avond live bands en artiesten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de Clingse Bossen (ook wel gespeld als Clingense Bossen) is in 2012 een speelbos gerealiseerd.

- In het bos van Clinge heeft beheerder Het Zeeuwse Landschap speciaal voor natuurfotografen en -filmers een oude jagershut omgebouwd tot een locatie waar je perfect bosvogels kunt fotograferen of filmen. Terwijl je zelf verblijft in de ruime hut, verschijnen tot enkele meters voor je lens talloze vogelsoorten en andere bosdieren. De hut staat aan de rand van een open plek in het bos en is gecamoufleerd en verduisterd. De vogels komen op ooghoogte terwijl je achter je camera zit. Je kijkt uit op takken en boomstronken, waarop de vogels neerstrijken. Vlak voor de hut is een vijver waar vogels kunnen drinken en badderen. Regelmatig strooien vrijwilligers wat voer, waardoor er vrijwel continu vogels aanwezig zijn.

De boshut van Clinge ligt middenin een waterwingebied met ca. 120 ha naald- en loofbos. De hut bevindt zich in een gedeelte van het bos dat niet toegankelijk is voor bezoekers. Vanuit de hut kijk je uit op een open plek in het bos, omzoomd met struweel en bomen. Enkele meters voor de hut ligt een vijver, met aan de rand hier en daar een grote tak. Er zijn diverse voederplanken opgesteld. De vogels landen vaak eerst op een tak alvorens ze naar de voederplank gaan. Deze takken zijn ideaal om de vogels op te fotograferen. De hut is dus te huur voor natuurfotografen en -filmers. Op afspraak begeleidt een vrijwilliger of medewerker van Het Zeeuwse Landschap je naar de hut. Vanaf de openbare weg is het nog 1 km lopen over een onverhard bospad.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Clinge.

- Onderwijs: - De St. Bernardusschool beschikt ook over een peuterspeelzaal. Tevens kunnen kinderen voor- en naschools terecht in de buitenschoolse opvang (BSO) en is er opvang voor kinderen van 0-4 jaar in het kinderdagverblijf, tevens B.S.O. Basisschool Sint Bernardus biedt daardoor onderdak voor onderwijs aan kinderen van 0-12 jaar. De school is een zogeheten Talentenkrachtschool en ze draaien ook mee in het Nautilusproject.

- Muziek: - ClingtBekend is een 11-koppige all-round coverband met blazerssectie. Ze zijn in te huren om je feest op te luisteren.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Clinge.

Reactie toevoegen