Den Ham

Plaats
Dorp
Twenterand
Twente Salland
Overijssel

den ham OV dorpsstraat [640x480].jpg

Den Ham OV Dorpsstraat

Den Ham OV Dorpsstraat

OV gemeente Den Ham in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Den Ham in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Den Ham in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Den Ham

Terug naar boven

Status

- Den Ham is een dorp in de provincie Overijssel, bestuurlijk in de streek Twente, geografisch en cultuurhistorisch in de streek Salland, gemeente Twenterand. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2000.

- Wapen van de voormalige gemeente Den Ham.

- Onder het dorp Den Ham vallen ook de buurtschappen Hallerhoek, Linde, Magele en Meer en Noord-Meer (tweelingbuurtschap; grotendeels).

Terug naar boven

Ligging

Den Ham ligt ZO van Ommen, W van Vroomshoop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Den Ham 372 huizen met 2.151 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 120/748 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Linde 64/369, Magele 112/615, Meer 44/242 en Noord-Meer 32/177 (van het dorp Vroomshoop was toen nog geen sprake. Dat is pas later ontstaan). Tegenwoordig heeft het dorp inclusief de buurtschappen ca. 2.300 huizen met ca. 5.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Den Ham, kun je terecht bij de volgende vereniging en sites:

- Oudheidkundige Vereniging Den Ham-Vroomshoop.

- Op de site van Jan van der Kolk vind je veel verhalen uit de geschiedenis van Den Ham.

- De Canon van Den Ham, Geerdijk en Vroomshoop laat je door 30 vensters kijken naar het verleden, in de vorm van tekst, maar ook door middel van foto's en gedichten van vroeger en nu, geplaatst in de context van de wereldgeschiedenis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Ham heeft 12 rijksmonumenten.

- De Hervormde (PKN) kerk maakt deel uit van de Hervormde Gemeente te Den Ham.

- Kerk De Fontein van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt.

- Het dorp heeft een voor ons land qua architectuur uniek kerkje, namelijk de kerk van de Evangelische Gemeente Hebron (Geerdijk 19b, ligt weliswaar vlak tegen het dorp Geerdijk aan, maar voor het postadres valt het nog net onder het dorpsgebied van Den Ham). Het kerkje is in 1948 gebouwd als Gereformeerde kerk in en voor Daarlerveen. Bij de vorming van een Samen op Weg-gemeente aldaar in 2002 heeft men dit kerkje afgestoten en ten geschenke gegeven aan de Evangelische Gemeente Hebron te Den Ham, wier kerkje te klein was geworden en daarom is afgebroken. Het 'nieuwe gebruikte kerkje' is door vrijwilligers van Hebron eigenhandig opnieuw opgebouwd. Hebron heeft hiervoor de Ons Erfgoeprijs 2003 (voor nadere toelichtig hierop zie de aliena hierna) toegekend gekregen. Het witte houten kerkje is een bezienswaardigheid door de unieke bouwstijl die herinnert aan de vroege koloniale kerkjes.

- Stichting Ons Erfgoed is opgericht in 2002 en wil het behoud van karakteristieke panden in Den Ham, Geerdijk en Vroomshoop stimuleren door jaarlijks een prijs uit te reiken. Het uitreiken van die prijs gebeurt elk jaar op Monumentendag (2e zaterdag in september). De prijs is voor de persoon of instantie die een actieve bijdrage heeft geleverd aan de instandhouding van het culturele erfgoed. Het kan bijvoorbeeld gaan om de restauratie van een pand, of om een tuin die weer in de oorspronkelijke staat is teruggebracht. Het kan ook gaan om de herbouw van bijvoorbeeld een oude karakteristieke schuur. Maar ook een inwoner die het voegwerk van een bijzonder gebouw weer heeft hersteld maakt kans op de prijs. De bewoners van de dorpen worden opgeroepen kandidaten voor de Ons Erfgoedprijs voor te dragen.

- Gevelstenen in Den Ham.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Den Ham.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Den Ham.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Den Ham. - Volleybalclub HVC. - Tennisvereniging TV Den Ham is opgericht in 1978. Het is een gezellige vereniging waar het recreatief tennissen centraal staat. Er wordt getennist op kunstgrasbanen. De club kent een kern van enthousiaste leden. De open sfeer en diverse georganiseerde activiteiten zullen het je gemakkelijk maken aansluiting te vinden binnen de vereniging, zodat je snel mensen kunt leren kennen om een balletje mee te slaan. Wil je bijvoorbeeld tennissen maar je weet nog niet met wie? Kom dan tossen op dinsdagavond en donderdagmorgen! Daarnaast organiseert de vereniging onder meer de jaarlijkse clubkampioenschappen die altijd weer als erg gezellig en sportief worden ervaren. Iedereen kan mee doen aan deze kampioenschappen. De vereniging is aangesloten bij de KNLTB en doet met ca. 10 teams mee in de officiële tenniscompetities.

Reactie toevoegen