Reestdal

Streek
Reestdal
DrentheOverijssel

Reestdal

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Reestdal.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Reestdal.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Reestdal.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Reestdal (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

Het Reestdal is een streek in het N van Overijssel en het Z van Drenthe. De streek is genoemd naar het riviertje de Reest, die hier de grens vormt tussen de provincies Overijssel en Drenthe (de grens en daarmee het riviertje ziet u als een stippellijn op de kaart hierboven). De Reest loopt tussen Meppel in het W en Dedemsvaart in het O.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeenten Meppel en Staphorst gaan de komende jaren aan de slag in de stadsrandzone Meppel-Reestdal. Beide colleges hebben ingestemd met het Inrichtingsplan ‘Restauratie van het schilderij’. Daarmee willen de gemeenten dit stukje Reestdal een duurzame toekomst geven. In het Inrichtingsplan staan maatregelen voor onder meer natuurontwikkeling, ruimte voor water, landschappelijk herstel en het vergroten van de beleving. Waterschap Reest en Wieden gaat samen met Het Drentse Landschap twee natuurgebieden inrichten, waarin water wordt vastgehouden. Ook leggen zij een vispassage aan bij de overgang van de Reest naar de Hoogeveensche Vaart. Landschap Overijssel gaat de zone tussen Hoogeveensche Vaart en de A28 beter geschikt maken als ecologische verbinding. Recreatieschap Drenthe zal samen met de gemeenten en RoutepuntOost een uitkijktoren realiseren, beleefplekken maken en informatieborden plaatsen. Op twee plekken wordt de entree naar het Reestdal gemarkeerd met een schilderijlijst. Beide gemeenten willen ook twee kortsluitingen realiseren voor fietsers, één bij de Reeststouwe en één langs de Hoogeveensche Vaart. (2012)

- Sinds de jaren negentig zijn zowel Drenthe als Overijssel bezig om van het beekdal van De Reest één aaneengesloten natuurgebied te maken. Anno 2013 heeft de provincie Overijssel echter plannen om het beekdal van de Reest niet langer te beschouwen als deel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Provinciale Staten van Drenthe zijn het hier niet mee eens en hebben hier een motie tegen ingediend.

 

Reactie toevoegen