Vechtdal

Streek
Vechtdal
Overijssel

Vechtdal

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Vechtdal.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Vechtdal.

- Boek hier je vakantie op Sprookjescamping De Vechtstreek in Rheeze bij Hardenberg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Vechtdal.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Vechtdal (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

Het Vechtdal is een streek in de provincie Overijssel.

Terug naar boven

Naam

Oudere naamgevingen
Deze streek werd vanouds en wordt soms nog Vechtstreek genoemd (diverse instanties hanteren deze naam nog, bijvoorbeeld deze). Vermoedelijk om verwarring met de Vechtstreek in de provincies Utrecht en Noord-Holland te voorkomen, wordt de streek in Overijssel tegenwoordig gepromoot onder de naam Vechtdal.

Terug naar boven

Ligging

Het Vechtdal ligt rond de rivier de Overijsselse Vecht, die zo wordt genoemd omdat er ook nog een rivier de Vecht is in de provincies Utrecht en Noord-Holland. De Overijsselse Vecht komt bij Gramsbergen Nederland binnen, en loopt vervolgens door de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen om ten noorden van Zwolle uit te monden in het Zwarte Water. De VVV Vechtdal rekent ook de gemeente Staphorst (gelegen ten noorden van de gemeenten Zwolle en Dalfsen) nog tot deze streek. En ook het nabijgelegen Reestdal valt onder haar werkgebied.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze streek, kun je terecht bij de volgende instantie:

- In de oude binnenstad van Gramsbergen is het Historisch Cultureel Info Centrum Vechtdal gevestigd. Hier kun je kennis maken met de cultuur en historie van deze prachtige Nederlandse en Duitse streek. Monumenten, landschappen en recreatiemogelijkheden worden hier op een eigentijdse wijze voor het voetlicht geplaatst. Het Info Centrum is bij uitstek geschikt als startpunt voor je tocht door de omgeving. In het streekmuseum kun je een permanente expositie met als rode draad de rivier de Vecht en het Vechtdal bezichtigen. Daarnaast worden er tal van bijzondere bodemvondsten en streekgebonden bezienswaardigheden tentoongesteld. Ook wordt in het museum de beruchte Slag bij Ane, die op 28 juli 1227 in de buurtschap Ane plaatsvond, middels een uitgebreide expositie belicht.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De spoorlijnen Zwolle-Emmen en Almelo-Mariënberg, de zogeheten Vechtdallijnen, zijn in respectievelijk 2012 en 2013 naar vervoerder Arriva gegaan. Arriva voert een aantal verbeteringen op deze lijnen door. Welke dat zijn, kunt u lezen in dit persbericht.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Vechtdal Fietsvierdaagse (september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nieuws van Staatsbosbeheer IJsselvallei en Vechtdal op Facebook.

- Toeristische informatie over het Vechtdal.

- Artikel over recente herinrichting van de Vecht rond Hardenberg en Loozen.

- De Duits-Nederlandse rivier de Vecht wordt over de volle lengte weer zoveel mogelijk teruggebracht in een natuurlijke staat. Daarvoor is een integrale aanpak nodig. Herstel van de Vecht vraagt om ingrijpende maatregelen, genomen op de juiste plaats in het stroomgebied, en om een goede samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Alterra wijst hiervoor de weg in haar rapport ‘Bouwstenen voor de grensoverschrijdende Vecht' (2014).

Reactie toevoegen